Tokat’ta bayanlar, tabiattan topladıkları yarı pahalı taşları sanat yapıtına dönüştürerek hem iktisada katkı sağlıyor hem de istihdamda fark oluşturuyor.
Tokat Olgunlaşma Enstitüsünde 2 yıl evvel kurulan Doğal Taş Sürece Atölyesi, tabiattan toplanan taşları sanat yapıtına dönüştüren bayanlara mesken sahipliği yapıyor. Atölyede vazife yapan 6 bayan, taşları işleyerek masaj taşlarından takılara kadar birçok eser üretiyor. Tokat’ta çıkarılan yarı pahalı taşların işlendiği atölyede 8 farklı makine kullanılarak taşlar şekillendiriliyor. Eserler ortasında SPA merkezlerinin ağır talep gösterdiği yüz masaj taşlarının yanı sıra ayna süslemeleri, kolyeler, bileklikler ve tespihler yer alıyor. Bayan istihdamına katkı sunan bu proje ile doğal taşlar hem iktisada kazandırılıyor hem de sanata dönüşüyor.
"Doğal taşlardan masaj taşları, takılar ve süs eşyaları üretiyoruz"
Atölyenin çalışmaları hakkında İhlas Haber Ajansına özel açıklamalarda bulunan Tokat Olgunlaşma Enstitüsü Kuyumculuk Teknolojisi Öğretmeni Salih Tamar, "Yaklaşık 2 yıl evvel kurulan doğal taş sürece atölyemizde Tokat’ta çıkan yarı bedelli taşları işliyoruz. Doğal taşların işlenerek iktisada kazandırılması amaçlanıyor. Burada tabiattaki taşlar sanata dönüşüyor. 6 usta öğreticimizin 2’si kuyumculuk alanında, 4’ü ise doğal taş sürece atölyemizde çalışıyor. SPA merkezlerine yönelik masaj taşları, takılar ve süs eşyaları üretiyoruz" dedi.
"Doğadan topladığımız taşları sanata dönüştürüyoruz"
Usta öğretici Dilek Beneklioğlu ise bu sürecin emek ve sabır istediğini vurgulayarak, "2 yıl evvel başladım. Birinci başlarda zorlandım, bırakmayı düşündüm. Lakin sabrın sonunda ortaya çıkan işler o kadar hoş ki insan gurur duyuyor. Kırsal bölgelerden topladığımız taşlar, 8 basamaklı işlemeden geçerek sanata dönüşüyor" tabirlerini kullandı.
Doğal taş sürece atölyesi, Tokat’ın yer altı zenginliklerini değerlendirirken birebir vakitte bayanlara da üretim alanı sunuyor.