Osmanlı Salnamelerinde 98 yıl önce Trabzon için petrol müjdesi - Karabük Haber Postası
Reklam Alanı — Gövde Üst Bu alana reklam ver
osmanli salnamelerinde 98 yil once trabzon icin petrol mujdesi BvXAvSrz
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Aralık, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
0
0

Osmanlı Salnamelerinde 98 yıl önce Trabzon için petrol müjdesi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) kütüphanesinde yer alan 1926 tarihli Osmanlıca kaleme alınan Türk Ticaret Salnamesinde kent merkezindeki iki dereden denize petrol sızdığı ve o devirde bu nedenle balık ölümlerinin yaşandığı anlatılıyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Araştırmacı-Yazar Mustafa Yazıcı, Doğu Karadeniz’de Trabzon’un Sürmene ilçesi açıkları ile Rize’nin Çayeli ilçesi açıklarında deniz alanında petrolün bulunduğunun yıllardır konuşulduğunu lakin birinci defa karada petrol izlerinin bulunduğu ile ilgili tarihi vesikalara ulaştıklarını söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın kütüphanesinde bulunan 1926 tarihli Osmanlıca Türk Ticaret Salnamesi isimli yapıtı geçtiğimiz yıllarda Osmanlıca’dan Türkçe’ye çeviri ettiğini tabir eden Mustafa Yazıcı, tarihi dokümanlarda Trabzon’un Zağnos ve Kemerkaya bölgelerinde yer alan derelerden denize petrol sızıntılarının olduğunun belirtildiğini ve bu nedenle balık ölümlerinin yaşandığının anlatıldığını kaydetti.

Doğu Karadeniz’de karada petrol izleri bulunduğunun tarihi vesikalarda yer aldığına dikkat çeken Yazıcı “Bu mevzu bugüne kadar hiç ele alınmadı. Bu evrakın bulunduğu kitap Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’ndadır. O kitapta 2.5 sayfalık 1926 tarihinde İstanbul Ticaret Odası’na yazılan rapor var. Osmanlı yazılan raporda 15 satırlık petrol kısmı var. 2000’li yılların başında o kitabı fark ettim. O kitapta Atatürk periyodunda vilayetlerden yazılan raporlar var. O kitabı benden çeviri yapılmasını istediler. Sayfalara baktığımda ’Trabzon madence Türkiye’nin en güçlü şehri’ diyor. Her yerinde maden suyu vardır. Petrol iki yerden Zağnos ve Kemerkaya’daki iki dereden sızıntı yapar. Oradaki balıkları öldürür diyordu. 25-30 sene evvel çeviri ettiğimde ben belirtilen iki noktadaki yaşlılara kitaptan bahsederek petrol kokusu olup olmadığını sordum. Çoklukla yazları Ağustos aylarında bir koku duyduklarını söylediler. Osmanlıca evrakta Trabzon’daki petrolün karadan denize sızdığı yazıyor. Bu türlü bir sızıntı 1926 yılında haber verilmiş. Bu mevzuyu kimse ele almadı. Şuan aslında petrol sızıntısının olduğu belirtilen derelerin üstü kapatılmış durumda” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
gumushanede yamactan kopan dev kayalar insaat halindeki binanin ustune dustu APwlpeRQ
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Nisan, 2026 04:22 tarihinde yayınlandı
0
0

Gümüşhane’de yamaçtan kopan dev kayalar, inşaat halindeki binanın üstüne düştü

Gümüşhane’de gece saatlerinde yamaçtan kopan dev kayalar, inşaat halindeki binaya zarar verdi.

Olay, Gümüşhane merkez Yenimahalle Mahallesi Kazımkarabekir Caddesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bir apartman inşaatının arkasında bulunan dağ yamacından kopan dev kayalar, inşaat alanına düştü. Büyük gürültüyle yaşanan olayda inşaat halindeki bina zarar gördü. Gece saatlerinde meydana gelen olay nedeniyle çevre binalarda yaşayan vatandaşlar da tedirginlik yaşadı.

İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Ekipler bölgede güvenlik önlemi alarak çevrede inceleme yaptı. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin