Osmanlı mutfağının vazgeçilmez meyvesi üryani eriğinin hasadı başladı
Sadece Kastamonu’da yetişen ve Osmanlı mutfağının vazgeçilmez meyvelerinden olan coğrafi işaretli üryani eriğinin hasadına başlandı. Türkiye’de sadece Kastamonu il merkezinde ve Da
Osmanlı mutfağının özel lezzetlerinden biri olan ve coğrafi işaretle tescillenen üryani eriğinin Kastamonu'da hasat dönemi başladı.
Yalnızca Kastamonu merkez ve Daday ilçesinde yetişen ender meyvelerden üryani eriği, sağlık açısından sunduğu faydalarla dikkat çekiyor. Magnezyum, potasyum, demir ve B grubu vitaminler yönünden oldukça zengin olan meyve, düşük şeker oranı sayesinde şeker ve obezite hastaları tarafından da güvenle tüketilebiliyor. Vücudu hastalıklardan koruyan flavonoidler barındıran bu şifalı bitki, sindirim sistemine sağladığı yararların yanı sıra kansere karşı direnç kazandırmasıyla da biliniyor.
Kastamonu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar, üryani eriğinin kanser hücrelerine karşı vücutta ciddi bir direnç oluşturduğunu kanıtlamıştı. Üreticilerden Harita Yüksek Mühendisi Feza Tiryaki, meyvenin adını soyulma şeklinden aldığını belirterek, eriklerin özenle toplanıp sıcak ve soğuk sudan geçirilerek kabuklarının soyulduğunu ifade etti. Tiryaki, kurutulan meyvelerin raf ömrünün uzun olduğunu ve doğal şekeri sayesinde herhangi bir tatlandırıcıya ihtiyaç duyulmadan tüketildiğini vurguladı.
Daday ilçesine özgü endemik bir tür olan üryani eriğinin Kastamonu dışında yetişmesinin mümkün olmadığını belirten üreticiler, bu değerli ürünün yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca bu yıl soyulan erik kabuklarının analize gönderilerek çay olarak tüketilmesi yönünde yeni araştırmalar yapılacağı ifade edildi.
Kaynak: İHA
İlgili Haberler
Yorumlar
Henüz yorum yok.
İlk yorumu sen yaz, tartışmayı başlat.
