Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Mayıs, 2024 00:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Ordu’nun derelerinde sel ve su baskınlarına karşı ıslah çalışması başlatıldı

AFAD tarafından satın alınarak DSİ’ye verilen iş makineleri Ordu’da ilk çalışmayı başlattı. AFAD Başkanı Okay Memiş, Türkiye’deki bütün derelerde bu çalışmaların yürütüleceğini belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin afetlere müdahalede ve afet sonrası iyileştirmede dünyanın en başarılı ülkelerinden birisini olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.
Karadeniz Bölgesi’nde sel ve su baskınlarını önlemek amacıyla, akarsu yataklarının ıslah ve temizliğini yapmak için AFAD tarafından satın alınan 111 iş makinesinden 8’i olan paletli ekskavatör, Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’ndeki Akçaova Irmağında ilk çalışmalara düzenlenen program ile başladı. Çalışmalar kapsamında Ordu’nun 6 ilçesinde ve 17 derede 1,5 milyon metreküp rüsubat temizliği yapılması hedefleniyor.
“Hedef, riski azaltmak ve can kayıplarının önüne geçmek”
Düzenlenen programda açıklamalarda bulunan AFAD Başkanı Okay Memiş, “Haftalar öncesinde Cumhurbaşkanımızın AFAD’daki teşrifleriyle başlattığımız, özellikle Türkiye’deki Karadeniz’deki derelerin ıslahı projesinin Ordu ayağının başlama projesi için bir aradayız. Hem Türkiye’de, hem de dünyanın herhangi bir bölgesinde tahmin edilemeyen ani iklim değişikliğine bağlı sel, su baskınları ve doğa olaylarına maruz kalınacağı konusunda öngörüler var. Dolayısıyla bizim bu anlamda AFAD olarak asli görevlerimizin başında risk azaltma geliyor. Afet olmadan önce afete müdahale etmek, risk azaltmak ve öncelikli olarak vatandaşlarımızın can güvenliği korumak, afetlerden dolayı can kayıplarının önüne geçmek gibi hedefimiz var, sonrasında da müdahale geliyor” diye konuştu.
“Karadeniz Bölgesi’nden başlayarak Türkiye’nin bütün derelerinde ıslah çalışmaları yapılacak”
“Türkiye Cumhuriyeti Devleti biz AFAD olarak afetlere müdahalede afet sonrası iyileştirmede dünyanın en başarılı ülkelerinden birisini olduğumuzu söyleyebiliriz” diyen Memiş, “Şuanda Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 6 Şubat tarihinde dünyanın en büyük afet sonrası iyileştirme operasyonunu bu devlet ve bu millet hep beraber yapıyor. Bununla birlikte risk azaltmada da çok önemli çalışmalar ve projelerimiz var. Onlardan birisi de bu proje. Devler Su İşleri Genel Müdürlüğü bünyesine AFAD üzerinden 111 ekskavatör satın alındı ve inşallah 2 yıl içerisinde Türkiye’nin bütün derelerinde öncelikli olarak Karadeniz’de geçen yıllarda meydana gelen sel felaketlerinden dolayı riskli derelerin nereler olduğunu biliyoruz. O bölgelerden başlayarak inşallah ıslah çalışmasını yürüteceğiz” ifadelerine yer verdi.
Satın alınan araçların tamamının yerli olduğunu kaydeden Memiş, Ankara’da yapılan törenden sonra ilk yerel programın Ordu’da başlatıldığını, Giresun, Rize, Trabzon, Zonguldak, Sinop, Karabük, Kastamonu, ve diğer illerde de bu çalışmaların yapılacağını kaydetti. Son 3 yılda 113 vatandaşın sel nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlatan AFAD Başkanı Okay Memiş, “400’ün üzerinde vatandaşımız da yaralandı. İnşallah başarılı çalışma yürütürüz ve önceden aldığımız tedbirlerden sonra hiçbir can kaybı yaşamayız” şeklinde konuştu.
“Dere yatağının işgali, hele ki kaçak yapıların işgali meselesine kesinlikle son verilmeli”
Ordu Valisi Muammer Erol ise dere yataklarının işgal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bu araçlar ile Ordu’nun 7 ilçesinde ve 16 deresinde toplam 70 kilometrelik alanda çalışmalar yapılacağını ifade eden Erol, “Yaklaşık 1,5 milyon metreküp rüsubat temizliği yapılmış olacak. İnşallah bu tamamlandığında da sel ve taşkın baskını ile ilgili ciddi bir risk azaltma faaliyeti gerçekleştirilmiş olacak. Dere yatağı temizliyoruz ama dere yatağı temizliğinden önce en iyi temizlik kirletmemek. Bu konuda da vatandaşlarımızın biraz daha hassas davranmalarını istiyoruz. Dere yatağının ortasında katlı yapılarımız olmuş, dere yatağının işgali hele ki kaçak yapıların işgali meselesine kesinlikle son verilmeli, dere yatakları kanalizasyon atıklarının atılacağı, vahşice ortama bırakılacağı yerler değil, bunu özellikle vatandaşlarımızın bilmesi ve hassasiyet göstermesini istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından iş makineleri dereye girerek, ilk ıslah çalışmalarını başlattı.
Programa, Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, Vali Yardımcısı Ayhan Durmuş, Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Perşembe Kaymakamı Fatma Turhan Keser, Çaybaşı Kaymakamı Salih Aydın, Gülyalı Kaymakamı Hatice Üstün, Deprem ve Riski Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AFAD Daire Başkanları Davut Şahin ile Recep Şalcı, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Işık, DSİ Samsun Bölge Müdürü Köksal Buğra Çelik ve yetkililer katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Berkay Doğan tarafından
05 Mayıs, 2025 14:06 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

CHP İl Başkanı Yaşar’dan Özgür Özel’e Yapılan Saldırıya Sert Tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük İl Başkanı Vedat Yaşar, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen cenaze töreninde yapılan fiziki saldırıya sert tepki gösterdi.

Yaşar, parti binası önünde yapılan basın açıklamasında, saldırıyı şiddetle kınayarak, "Bu saldırı, kendinden olmayan herkese duyulan tahammülsüzlüğün ve yıllardır uygulanan kutuplaştırıcı siyasetin bir sonucudur" ifadelerini kullandı.
CHP Karabük İl Başkanı Vedat Yaşar, Sırrı Süreyya Önder’e rahmet dileyerek başladığı açıklamasında; “Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel, yıllara dayanan hukukunun olduğu bu kıymetli isim için Atatürk Kültür Merkezi’ndeki anma törenine katılarak son görevini yerine getirmiş, bu büyük acıyı sahiplenmiştir. Ancak acının paylaşılması gereken bir günde, bu ülkenin en kadim geleneği olan cenaze dayanışması kirletilmiştir. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel, karanlık bir zihniyetin taşıyıcısı olan bir suç makinesi tarafından alçakça saldırıya uğramıştır. Bu saldırı şahsi bir saldırı değil, siyasi bir amaca hizmet etmektedir." dedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu belirten CHP İl Başkanı Yaşar; “Bu saldırının hedefi, kendinden olmayan herkese duyulan tahammülsüzlüğün sonucudur. Ama aynı zamanda, bu saldırı, ülkeyi yıllardır öfkeyle yönetenlerin, insanları kutuplaştıran, karşı karşıya getiren ve her eleştireni düşmanlaştıran bir anlayışın ürünüdür. Bugün yaşananlar, bir tesadüf değil; uzun süredir işlenen bir siyasetin sonucudur. Her fırsatta "ya bendensin ya düşmansın" diyen bir dilin, toplumun ortak hafızasını tahrip eden, muhalefeti düşmanlaştıran, ötekini suçlu gösteren bir anlayışın sonucudur. Bu anlayışı temsil eden tek adam rejiminin başındaki kişi, yıllardır toplumsal fay hatlarını kaşıyarak siyaset yapıyor” dedi.İl Başkanı Yaşar açıklamalarının devamında; “Kimi zaman etnik kimlikleri, kimi zaman mezhepleri, kimi zaman yaşam tarzlarını birbirine kırdırarak, bu ülkenin evlatlarını karşı karşıya getirerek var olmaya çalışıyor Ama bilinsin ki: Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz, bu ülkenin kurucu partisiyiz. Biz bu toprakların en güçlü harcını, "yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" ülküsüyle yoğurmuş bir geleneğin taşıyıcısıyız. Saygıdeğer yurttaşlarımız; biz kardeşlik kazanacak dedikçe, onlar saldırttılar. Biz demokrasi kazanacak dedikçe, onlar karanlığı örgütlediler. Ama unutmasınlar: korkuyu yenecek olan halktır. Nefreti yenecek olan sevgidir. Ve baskıyı yenecek olan örgütlü halkın gücüdür” ifadelerini kullandı.CHP’ye ve yöneticilerine yönelik saldırıların kendilerini korkutamayacağına dikkat çeken İl Başkanı Yaşar; “19 Mart’ta, Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi darbe girişimiyle başlayan sürecin, bugünkü cenaze töreninde ulaştığı nokta, iktidarın kin ve korku siyasetini hangi noktaya taşıdığını göstermektedir. Türkiye’yi bu karanlığa mahkum etmeye çalışanlara sesleniyoruz: Cumhuriyet Halk Partisi korkmaz, sinmez, geri çekilmez! Bu parti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Kuvayı Milliye ruhuyla kurulmuştur. Bizler, halkın alın terinden, vicdanından, iradesinden doğan bu büyük partinin neferleriyiz. Bizim tarihimizde boyun eğmek yoktur! Biz buradayız! Türkiye'nin her yerinden tek bir sesle haykırıyoruz: Ülkemizin AKP iktidarıyla kaybedecek bir tek günü dahi yoktur! Genel Başkanımız Özgür Özel'in ve Cumhurbaşkanı adayımız Ekrem İmamoğlu’nun arkasında dimdik duruyoruz. Sandığı önümüze, adayımızı yanımıza istiyoruz! Tüm halkımızı meydanlara, stantlara ve dayanışmaya davet ediyoruz. Bu ülkeye yeniden umudu getirecek olan bizleriz! Çünkü biz bu ülkenin geleceğiyiz. Çünkü biz umudu büyütmeye, memleketi bu zorbalıktan kurtarmaya yeminliyiz. Bu yüzden diyoruz ki kurtuluş irademizde, iktidar milletimizdedir! Yaşasın milletin iradesi, yaşasın demokrasi mücadelemiz, yaşasın Cumhuriyet Halk Partisi” dedi.

blank

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.