Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ocak, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ordu’da aşçılara ’kaz eti’ eğitimi

Ordu Büyükşehir Belediyesinin takviyeleriyle başlatılan alım garantili kaz yetiştiriciliği ile üreticiler bu alana ilgi duymaya başladı. Büyükşehir Belediyesi de Ordu’da üretilen ve bölümü yapılan kazlara ilgi gösteren işletmelerin restoran menülerinde yer vermeyi planladığı kaz etleri için aşçılara eğitimler verdi.
Ordu Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Mehmet Hilmi Güler’in 2019 yılında misyona gelmesi ile ‘Kendi Kendine Yeten Şehir’ sloganıyla başlattığı tarım takviyeleri sürat kesmeden sürüyor. Dayanakların yanı sıra üretilen her pahaya sahip çıkan Büyükşehir Belediyesinin ‘alım garantisi’ üreticilere hem itimat veriyor hem de yeni alanlarda üretime teşvik ediyor. Bu kapsamda Ordu’da yetiştirilen kazlar, tekrar Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınarak Kanatlı Kesimhanesinde yapılan süreçlerin akabinde satışa hazır hale getiriliyor.

Aşçılar kaz eti pişirmenin inceliklerini öğreniyor
Büyükşehir Belediyesi tarafından alımı yapılan kazlara Ordu’daki işletmelerin ilgi göstermesi üzerine Ordu Büyükşehir Belediyesi kaz etinin yemek menülerinde yer alması ve adabına uygun yapılması maksadıyla işletme şeflerine eğitim verdi. Büyükşehir Belediyesi himayesinde uzman ustalar tarafından Ordu’nun farklı ilçelerindeki işletme şeflerine kaz etinin pişirilme ve sunum teknikleri anlatıldı.

“Kaz etini yaygınlaştırmak istiyoruz”
Fatsa ilçesinde faaliyetlerini sürdüren ve restoran menülerinde kaz etine de yer vermeye başlayacaklarını aktaran işletmenin Besin Mühendisi Hilal Doğrucu Dindar, kaz etinin halka buluşturmak ve Ordu’da yaygınlaştırmak istediklerini belirtti. Mahallî üreticileri de destekleyeceklerini söz eden Dindar, şunları kaydetti:
“Tarım teşkilatı ve Ordu Büyükşehir Belediyesi kaz üretimini yaygınlaştırma gayesiyle çalışmalar yürütürken bizde Ordulu bir işletme olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. İşletme olarak kaz etinin halkımıza sunulması ve yaygınlaşması için üretimde sofraya uzanan süreçte faal bir rol üstleniyor. Böylece hem ülke iktisadına hem de çiftçimizin gelir kaynaklarını artmasına katkı da bulunmaktan memnunluk duyuyoruz.”

1 kazdan 4-5 çeşit gelir sağlanıyor
Öte yandan kaz yetiştiriciliğinde üreticiler kuluçkalık yumurta, civciv, etlik kaz ve kaz tüyü satışıyla büyük oranda gelir elde ediyor. Kaz eti, kaz ciğeri yemek dalında hayli tutulurken, kaz tüyü dokuma sanayisinde kullanılan kıymetli bir eser olarak ön plana çıkıyor.

“Kaz etinin Karadeniz sofralarında olmasını istiyoruz”
Ordu Büyükşehir Belediyesi Lider Vekili Celal Tezcan, kaz etinin Ordu sofralarına kazandırmak istediklerini söyledi.
Tezcan, “Kaz, Karadeniz mutfağında pek olmasa da gastronominin kıymetli bir eseri. Bizde bu eserin Karadeniz’de sofralarında olmasını istediğimiz için hem üretimini hem de tüketicilere kadar uzanan süreçlerini yürütüyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarla kaz etinin Ordu’da sofralarda olmasını istiyoruz” dedi.
Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ethem Gözkonan kaz yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak istediklerini belirterek, “Büyükşehir Belediye Liderimizin vizyonuyla her türlü hayvansal ve bitkisel üretimi Ordu’da daha da ileri noktalara taşımak istiyoruz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali 26’ıncı kez düzenlenecek

UNESCO Dünya Miras Listesi ve Cittaslow kategorisinde yer alan Karabük’ün konutlarıyla dünyaca ünlü ilçesi Safranbolu’da Memleketler arası Altın Safran Belgesel Sinema Şenliği "Kültürel Miras ve Korumacılık" ana temasıyla bu yıl 26’ncı kez düzenlenecek.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, bu yıl 26.’sı düzenlenecek olan Memleketler arası Altın Safran Belgesel Sinema Şenliği öncesi bilgilendirme ve kıymetlendirme toplantısında gazetecilerle bir ortaya geldi.
Festivalin Safranbolu’nun milletlerarası tanıtımına büyük katkı sunduğunu belirten Lider Köse, şenliğin her geçen yıl daha da güçlenerek devam ettiğini söyledi.
Belediye Başkanı Elif Köse, açıklamasında şenliğin bölgeye olan tesirlerine dikkat çekerek, "Altın Safran Milletlerarası Belgesel Sinema Şenliği bizim için hayli heyecan verici, değerli ve manalı bir seyahat. Safranbolu’nun milletlerarası tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Milletlerarası platformlarda Safranbolu’nun isminin duyulmasına değerli katkıları olduğunu düşündüğümüz bu şenlik, bizim için çok özel" dedi.
Hazırlıkların uzun müddettir sürdüğünü kaydeden Lider Köse, "Bu nedenle, grubumuzla birlikte uzun bir müddettir 26. şenliğimizin hazırlıklarını sürdürüyor ve tamamlamış bulunuyoruz. Birinci toplantımızı Kasım ayında gerçekleştirdik. Her zamanki üzere şenlik içeriğinde çok değerli projelerimiz ve etkinliklerimiz yer alıyor" sözlerini kullandı.
Festivalin, son üç yıldır açık hava sinema etkinlikleriyle başladığını söyleyen Köse, "Bu yıl üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz bu aktifliklerin birincisi yarın gösterime girecek. Leyla Dizdar Kültür Merkezi bahçesinde yapılacak açık hava sinema gösterimlerinin bölgede büyük ilgi gördüğünü memnuniyetle gözlemledik. Şenlik boyunca her akşam bir belgesel ve bir uzun metraj sinema gösterimi yapılacak" diye konuştu.
Festivalin Çarşamba günü Atatürk sunumuyla başlayacağını aktaran Lider Köse, tıpkı gün heyet üyeleri ve konuklarla birlikte bir basın açıklaması yapılacağını söz ederek dijitalleşme ve Türkiye’de belgesel sinemanın geleceği temalı bir çalıştayın da şenlik bünyesinde birinci kere gerçekleştirileceğini söyledi.
Çalıştayın değerine değinen Köse, "Bu çalıştay, alanında bir birinci olma özelliği taşıyor. Belgesel sinemanın dijitalleşme süreci masaya yatırılacak. İkinci oturumda ise Türkiye’deki sinema şenliklerinde belgesel sinemanın yeri tartışılacak. İki gün sonra da bu çalıştayın sonuç bildirgesini paylaşacağız" dedi.
Festivalin bu yıl da kıymetli konuklara konut sahipliği yapacağını lisana getiren Köse, ortalarında direktör Zeki Demirkubuz’un da bulunduğu isimlerin Safranbolu’da olacağını açıkladı.
Gelecek kuşakların belgesel ile tanışmasının kıymetine dikkat çeken Köse, "Çocuklar kesinlikle belgeselle tanışmalı, belgeseli hayatlarında bulundurmalı. Zira böylesine değerli bir şenliğe mesken sahipliği yapan Safranbolu’da, gelecek jenerasyonların de belgeseli benimsemesi ve bu şenliğe sahip çıkmaları büyük değer taşıyor" sözlerini kullandı.
Bu yıl üçüncü sefer düzenlenecek olan Çocuk Belgesel Sinema Atölyesi’ne de değinen Köse, bu aktifliği önemsediklerini belirtti.
Festivalin Safranbolu ölçeğinde memleketler arası boyutta düzenlenmesinin kolay olmadığını vurgulayan Lider Köse, "Bu şenliğin ardında, günler süren çok özel ve ağır çalışmalar var. Hem üniversitelerdeki hocalarımıza hem sivil toplum örgütlerinin liderlerine, hem de bu süreçte büyük emek veren tüm arkadaşlarıma samimiyetle teşekkür ediyorum. Biz bu şenlik için çok emek verdik. Büyük bir heyecanla çalıştık ve tıpkı heyecanla şenliğin yaşanmasını bekliyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.