Karabük Postası tarafından
22 Kasım, 2023 11:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

“Ön Asya din tarihi ve din arkeolojisini derinden sarsacak keşif”

Amasya’daki Oluz Höyük kazılarında Med Krallığı dönemine ait olduğu belirlenen yaklaşık 2 bin 600 yıllık sunak keşfedildi. Geç Frig dönemine ait Kubaba sunağını daha önce aynı alanda bulduklarını hatırlatan Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, "Hem Med, hem de Pers döneminde ateş kültüne ait sunak ve tapınakların ortaya çıkması Ön Asya din tarihi ve din arkeolojisini derinden sarsacak gibi görünüyor” dedi. "Ön Asya din tarihi ve din arkeolojisini derinden sarsacak gibi görünüyor” Pers dönemine ait 2 bin 500 yıllık ateş tapınağı buluntularının ortaya çıkarıldığı Oluz Höyük’te M.Ö. 590 yılında Anadolu’yu Kızılırmak’a değin ele geçirip 40 yıl hüküm süren İran kökenli Med Krallığı’na ait sunakta da aynı şekilde ateş tapınağına rastlandı. Geçen yıl Med'lerden kaldığı değerlendirilen bir seramikle karşılaşmaları üzerine çalışmayı bu alanda ilerlettiklerini anlatan İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dönmez, “Sunağa ateş kültüyle ilgili bir ocak eklemişler. Sunağın doğu tarafına da kule benzeri bir yapı eklemişler. Hem Med, hem de Pers döneminde ateş kültüne ait sunak ve tapınakların ortaya çıkması Ön Asya din tarihi ve din arkeolojisini derinden sarsacak gibi görünüyor” diye konuştu. Frig ve Pers katmanlarının altında Hitit tapınağı var Oluz Höyük’ün günümüzden 3 bin 500 yıl öncesine dayanan Hitit dönemine kadar kutsal bir merkez olarak kullanıldığına işaret eden Prof. Dr. Dönmez, “Beş sezon önce Hititlere ait boğa figürünü ele geçirmiştik. Bu boğa figürünün varlığı bir tapınağı bize işaret ediyordu. Muhtemelen Fırtına Tanrısı Hitit tapınağı şu anki Frig ve Pers katmanlarının altında gibi görünüyor. 17 yıllık çalışmalarda Hitit, Frig, Med ve Pers dönemlerinde Oluz Höyük’ün kutsal bir kent olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu. Kazıların heyecan verici sonuçlar ortaya çıkarmayı sürdüreceğine inanan Dönmez, kazı projesine izin ve destek veren Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, katkı sağlayan Türk Tarih Kurumu, Amasya Valiliği ile Amasya Belediyesi’ne teşekkür etti.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 13:43 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Nisan ayında Karabük’ün yüksek kesimleri beyaza büründü

Karabük'ün yüksek kesimlerinde Nisan ayında etkili olan kar yağışı sonrası beyaz örtüyle kaplanan ormanlar dron ile görüntülendi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarılarının ardından Nisan ayında Karabük'ün yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu.

Gece saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan kar yağışı sonrası Karabük-Bartın kara yolunun 1030 rakımlı Ahmetusta Geçidi mevkiindeki çam ağaçları ve çiçek açan meyve ağaçlar beyaz örtüyle kaplandı.
Kartpostallık kış manzaraları dron ile görüntülenirken, kar yağışını gören sürücüler de şaşkınlık yaşadı.
Çiçek açan ağaçların kar altında kaldığını belirten tır sürücüsü Muharrem Bayraktar, "Eğer ayaza çekerse, don olursa bu gece biraz sıkıntı oluşturabilir, inşallah olmaz" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.