OMÜ Ziraat Fakültesi’nde 210 öğrencinin mezuniyet coşkusu

Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Temmuz, 2024 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi’nde eğitimlerini tamamlayan 210 öğrenci, mezuniyet heyecanı yaşadı. Ziraat Fakültesi kurulduğu günden bu yana toplam 7 bin 591 mezun verdi.
Ziraat Fakültesi Mezuniyet Töreni Yaşam Merkezi’nde yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra konuşmalara geçildi. Öğrenciler adına dönem birincisi Gülse Sevil, bir konuşma yaptı.
Akabinde konuşmasını yapan Dekan Prof. Dr. Muharrem Özcan, "Fakültemiz 140 akademik ve 54 idari personel ile 9 bölümde lisans ve lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Ziraat Fakültemiz, akademik kadrosunun yetkinliğiyle, ulusal ve uluslararası projeleriyle ülkemizin önde gelen ziraat fakültelerinden bir tanesidir. Bu yetkinlik, fakültemizin uluslararası alanda yaptığı etkinliklerle kendini göstermektedir. Fakültemiz öğrencilerinin bu yönden çok şanslı olduklarını bilmelerini ve bu şansı mezuniyet sonrasında da iyi kullanabilmelerini diliyorum. Halen aktif bin 413 öğrencisi bulunan fakültemiz, bugüne kadar 7 bin 381 ziraat mühendisi yetiştirmenin haklı gururunu taşımaktadır. Bu sayıya, bugün mezun olan 210 öğrencimizi de eklememiz gerekmektedir. Fakültemizde, 25 farklı ülkeden gelen 129 öğrenci de lisans öğrenimi görmektedir. Fakültemiz, lisans yanında lisansüstü öğrenimde de uluslararası öğrencileri mesleki bilgilerle donatmaya çalışmaktadır" dedi.
Türkiye’nin ürün çeşitliliği, verimlilik, üretim kapasitesi ve kalitesiyle küresel tarım ekonomisinde dünyanın en önemli aktörlerinden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Dekan Özcan, "Türkiye, dünya tarım alanları açısından sahip olduğu yüzde 0,8’lik pay ile küresel tarım çıktısının yaklaşık yüzde 1,45’ini üretmekle birlikte bu değeri arttıran ve arttırabilecek potansiyeli olan bir ülkedir. Dünyada tarım ve tarım ekonomisi yönünden en önemli ilk 10 ülke arasında yer alan ülkemizde, yapılacak çok işin olduğunu ve bunların, genç meslektaşlarım olarak sizleri beklediğini önemle hatırlatmak isterim. Genç meslektaşlarım, çalışma yaşamında talep edilen bir mühendis olmada, başlangıçta mezun olduğunuz üniversite ve fakültenin marka değeri belirleyici olmaktadır. Bu noktada şanslı olduğunuzu belirtmekle birlikte, sahip olduğunuz bu marka değerini sizin gayretlerinizle koruyacağınızı belirtmek isterim" diye konuştu.
Dekan Özcan’ın ardından Ziraat Mühendisleri Odası(ZMO) Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam da birer konuşma gerçekleştirdi. Konuşmalarının ardında fakültede derecelere girenlere ve mezun olan öğrencilere akademisyenler tarafından başarı belgeleri verildi.
Belgelerin takdimi ve edilen yeminin ardından keplerini havaya fırlatan öğrenciler mezuniyetin coşkusu yaşadı. Mezuniyet törenine öğrencilerin aileleri de katıldı.

Türkiye’de ilk kez üretildi: Kazakistan’dan sonra Filipinler’e ihraç edildi

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Şubat, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’de birinci kere Trabzon’da üretilen taşınabilir beton mikseri dünya pazarına açıldı. Türkiye’nin yerli malı dokümanlı birinci taşınabilir beton mikserini her türlü toprağa uygun tasarlanırken, üretilen mikserler Kazakistan’dan sonra Filipinler’e de ihraç edildi.
Trabzon’da faaliyet gösteren Oymak Makine, Türkiye’de birinci kere taşınabilir beton mikseri üretti. 2015 yılında başlayan Ar-Ge çalışmalarının akabinde üretilmeye başlayan taşınabilir beton mikseri her türlü yere uygun tasarlandı. 600 litre kapasiteli boşaltma kapağına sahip mikserler yüksek basınçlı hidrostatik şanzıman, planet dişli akslar ile birlikte her türlü yerde tam hareket kabiliyetine sahip biçimde yapıldı. Türkiye’nin yerli malı evraklı birinci taşınabilir beton mikserini üreten firma 3,5 metreküplük beton kapasitesi sahip makineleri ile dünya pazarına açıldı.
Kazakistan’dan sonra Filipinler’e taşınabilir beton mikserini ihraç eden firma yetkilisi Fatih Suat Oyman, "Bu araç kendinden yüklemeli tip dediğimiz bir beton mikseri. Taşınabilir beton mikseri diyoruz. Bunun özelliği bir betonun üretilmesi için gerekli olan tüm gereçleri kendi kepçesi ile birlikte alıyor üzerinde mevcut bulunan su tankları yahut kimyasallar ile bir arada istediğiniz kalitelideki betonu hazırlıyor. Etrafındaki dökmek istediğiniz yere döküyor" dedi.

"Bu makine istediğiniz kalitedeki betonu istediğiniz anda üretme imkanı sağlar"
Trabzon’dan dünyaya üretim yaptıklarını kaydeden Oyman, "Diğer transmikserlerden ayıran özelliği istediğiniz kalitedeki betonu istediğiniz anda üretilme imkanı sağlar. Art kısmında bulunan karıştırma kazanlarında tartı önceller vardır. Bu da ne kadar malzemeyi yüklemenizi göstererek en verimli karışımı elde etmek için imkan sunar. Bu taşınabilir beton mikserleri firmamızın ikinci kesimidir. Daha evvel fındık başta olmak üzere besin süreci makineleri yapıyoruz. Buraya gelmemizdeki asıl temel gaye daha evvel şirketin kurucu Ümran Oyman’ın 80’li yıllarda hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonları üreterek kazandığı bir hidrolik deneyimi var. Bu tecrübeyi kullanarak şirketteki tüm arkadaşlarımızla birlikte hidrolik iş makineleri üzerinde çalışmalar yapmak istedik. 2015-2016 yıllarında daha farklı projelerde yaptık. Şimdi Türkiye’de üretilmemiş olan bir eser tercihi ile birlikte taşınabilir beton mikseri makinesine karar verdik. Bu mikserler bizim için ülkenin sonları içerisinde her bir metrekaresine hissettiğimiz sorumluluktan ötürü yerli malı evrakını de kazandırarak bu eserleri dünya pazarına sunmanın memnunluğunu yaşıyoruz. Sloganımızda da yer aldığı üzere Trabzon’da dünyaya üretim yaparak Türk imalatını en düzgün halde burada üreterek işimizi en yeterli formda yapmaya çalışıyoruz" formunda konuştu.

"Bir çok bölgede çalışan makinelerimiz var"
Mobil beton mikserinin üretilmesi evresinde önemli bir Ar-Ge sürecinin olduğunu belirten Oyman, "Bu makinelerimiz yaklaşık 2-3 yıldır satışa sunuldu. Birinci olarak Kazakistan’da gönderdik. Son olarak ise Filipinler’e gönderdiğimiz makineler var. Önemli bir Ar-Ge süreci oldu. Projelendirme süreci ve en sonda da üretimle birlikte önemli bir çalışma süreci yaşadık. Eksiklikler giderilerek en verimli eseri ortaya çıkarmaya çalıştık. Uygulama alanında geri dönüşlerde bizim için çok değerli. Şuana kadar bir çok bölgede çalışan makinelerimiz var. Hoş geri dönüşler alıyoruz. Uygunlaştırılması gereken bir kısım varsa ona nazaran de bunları da sağlıyoruz. Dünya pazarında farklı ülkelerin eserleri var lakin Türkiye’de birinci kere üretildi" sözlerini kullandı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.