Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Okul alışverişlerinde sağlık uyarısı

Eğitim Yayın: 31.08.2023 13:39
Okul alışverişlerinde sağlık uyarısı

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Merkez Çözüm Merkezi üyesi Ayşe Keskin, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına az bir zaman kaldığını hatırlatarak, okul alışverişinde sağlıklı ürünler alınmasını tavsiye etti.
Eğitim-öğretim yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜKDES Genel Merkez Çözüm Merkezi Üyesi Ayşe Keskin, “Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına az bir süre kalmasıyla birlikte veli ve öğrencilerde okula hazırlık heyecanı ile alışveriş telaşı başladı. Bu hazırlık süreci sadece ekonomik bir süreç olmayıp, aynı zamanda öğrencilerin sağlığını direkt etkileyen, öğrencileri okula karşı motive edici, eğitim sürecinin daha verimli, başarılı ve keyifli geçmesini sağlayan bir unsurdur” dedi.

“Okul alışverişi öğrenci ile birlikte yapılmalıdır”
Okula hazırlık sürecinde yapılacak alışverişte mutlaka alınması gerekenlere değinen Keskin, öncelikle okul için gerekli ihtiyaç listesinin çıkarılması gerektiğini söyledi. Alışveriş kolaylığı için bu listenin kategorize edilip, kıyafet, kırtasiye, spor gereksinimleri, çalışma grubu vesairenin ayrı ayrı sıralanmasının önemli olduğunu dile getiren Keskin, mağaza ve kırtasiyelerin bu dönem için sunduğu ‘bütçe dostu’ indirim ve kampanyaları takip ederek, alışveriş için en uygun yerin belirlenmesi ve alışveriş için yeterli zamanın ayrılması gerektiğini söyledi. Bu etkinliğin okul çocuğuyla birlikte gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Keskin, “Öğrencinin beklenti, fikir ve zevkleri dikkate alınarak, fiziğine, gelişim dönemine uygun ergonomik ürünlerin ebeveyn tecrübesiyle birleştirilip doğru ürünlerin seçilmesi sağlanmalıdır” dedi.

“Tüm alışverişlerimizde gösterdiğimiz dikkat ve özeni çocuklarımızın kullanacağı ürünler için de göstermeliyiz”
Keskin, çocuklar için alınacak ürünlerin özenle seçilmesi gerektiğini söyledi. Her alışverişte olduğu gibi okul alışverişinde de dikkatli davranılması gerektiğini belirten Keskin, “Okul alışverişinde alınacak ürünlerin CE belgeli (Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak üretildiği, insan sağlığına uygun ve çevre dostu, tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren belge), TSE belgeli, sertifikalı, barkodlu ürünler olması; ürün etiketinde üretici veya ithalatçının isim ve adresinin olması ve çocukların okul sürecinde üzerlerinden çıkarmadığı tüm kıyafetlerin hava alabilen, terletmeyen, rahat, sık yıkamaya uygun dayanıklı kumaşlardan üretilmiş olması gerekiyor. Ayrıca sırt ve beslenme çantası, su matarası ve kırtasiye ürünlerinin ergonomik, gelişim dönemine uygun, rahat taşınabilir, kırılmaz, su geçirmez, kokusuz, rengi çıkmayan, kimyasallardan arındırılmış malzemelerden üretilmiş olması önemlidir. Yaşamımız için elzem bulduğumuz diğer tüm alışverişlerimiz için gösterdiğimiz dikkat, özen ve incelemeyi çocuklarımızın direkt temas edeceği ve kullanacağı ürünler için de göstermeliyiz. Evrensel Tüketici Hakları’ndan Sağlık ve Güvenliğin Korunması Hakkı çerçevesinde geleceğimiz olan biricik çocuklarımız için yapacağımız doğru okul alışverişiyle hem onların sağlıklarını tehdit edecek unsurlardan koruyacak, hem de başarılı bir eğitim hayatı için onlara basamak oluşturacağız” dedi. (İHA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Prof. Dr. Cumhur Aydemir; “Topuk kanı testi reddedilirse bebeklerin sağlığı ciddi risk altında”

Sağlık Yayın: 06.09.2024 12:30
İhlas Haber Ajansı
Prof. Dr. Cumhur Aydemir; “Topuk kanı testi reddedilirse bebeklerin sağlığı ciddi risk altında”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aydemir, topuk kanı testinin reddedilmesi halinde bebeklerin sağlığının risk altında olduğunu ifade etti.

Geçen 20 Ağustos’ta Kars Aile Mahkemesi “Topuk kanı almanın çocuğun Anayasa ile korunan yaşam ve sağlık hakkı üzerinde yapacağı olumlu sonuçlarının tıbbi otoritelerce ispatlanmamış olması ve muhtemel bir teşhis ve tedavinin de tıp otoritelerince hala tartışmalı olması” gerekçesiyle aile lehinde hüküm verdi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cumhur Aydemir; son dönemde bazı ailelerin bu testi reddetme eğiliminde olduklarına dikkat çekerek, bunun bebeklerin sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu belirtti. Ancak Aydemir, topuk kanı alımının esas amacının biyotinidaz eksikliği, kistik fibrozis, hipotiroidi ve SMA (Spinal Müsküler Atrofi) gibi önemli rahatsızlıkların teşhisinde önemli rol oynadığına dikkat çekti. Topuk kanı tarama testi, yeni doğan bebeklerde doğumdan sonraki ilk günlerde uygulanan, zorunlu ulusal tarama sistemlerinden biri olarak biliniyor.

Prof. Dr. Aydemir, bu testin nasıl yapıldığını şöyle açıkladı:

“Ulusal tarama sistemimizde yeni doğan bebeklerde doğumdan sonraki ilk günler içerisinde zorunlu olan testlerden biri topuk kanı taraması. Yeni doğan bebeklerin doğdukları hastanede topuğundan birkaç damla kan alınarak kurutma kağıdına damlatılıp yapılan bir test. Ulusal tarama sistemi içerisinde ülkemizde altı adet hastalık taranmakta. Topuk kanı damlatılarak yapılan kurutma kağıtlarındaki testler Sağlık Bakanlığının tek bir merkezine bu çalışmalar yapılmakta ve çok uzun yıllardır baştan tek hastalıkla başlayıp şu an en son güncel altı hastalıkla topuk kanat araması yapılmakta. Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis, Biyotinidaz Eksikliği, Konjenital Adrenal Hiperplazisi en son olarak da güncel hastalık olarak da SMA dediğimiz kas hastalığı bu topuk kanı taramasına eklenmiş durumda” dedi.

Testin amacı erken tanı ve tedavi

Aydemir, alınan birkaç damla kanın ilerleyen yaşlarda çocuklarda oluşabilecek ağır hastalıkların erken teşhis edilmesine imkan sağladığını belirterek, bu testin önleyici olmaktan çok, erken teşhis ve tedaviye başlamayı amaçladığını ifade etti. Aydemir, şunları ekledi:

“Ulusal tarama sistemimizdeki bu hastalıklarda topuk kanı alınmasının esas amacı hastalıkların erken tanısının sağlanması ve tek bir damla topuktan kan alınarak bebeklerin ileri dönemde çok ağır hastalıklar olabilecek bu hastalıkları erken dönemde tanınıp tedaviye imkan sağlamak. Hastalıkları önleyici olmaktan ziyade buradaki amacımız erken tanıyıp topuk kanında tespit ettiğimiz hastalığın erken tedavisine başlayabilmek. Yani bu hastalıklar hem hormon sisteminin hem ileri dönemdeki beyin gelişiminin hem de çocuğun genel anlamda gelişimini etkileyen hastalıklar olduğu için erken tanıdığımız zaman bebeklerin ileride büyümeleri, gelişmeleri, nörolojik ve hastalanma sıklığını etkilemesi açısından sık hastalanmaları da etkilemesi açısından erken dönemde tedaviye başlanabilmesi çok önemli olmakta.”

“Topuk kanı testini reddetmek bebeklerin geleceğini tehlikeye atıyor”

Son dönemlerde bazı alternatif tıp ile ilgilenenler tarafından doğru olmayan bilgilendirmelerin yayıldığını söyleyen Aydemir, bunun tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Prof. Dr. Aydemir, bu gibi doğru olmayan bilgilendirmelerin geçmişte aşılara karşı oluşan çekinceler gibi bir etki oluşturabileceğini dikkat çekti ve bu durumun da ilerleyen yıllarda çocukların sağlıklı gelişimi üzerinde ciddi olumsuz etkiler oluşturabileceğini söyledi. Zonguldak bölgesindeki mahkemelerden kendilerine bilirkişi vasfıyla çok fazla sayıda topuk kanı reddi geldiğini aktaran Aydemir sözlerini şöyle tamamladı:

“Son yıllarda özellikle son altı ay içerisinde maalesef ülkemizde bazı alternatif uzmanları tarafından ortaya atılan ve tıbbi hiçbir gerekçesi olmayan, ülkemizde tıbbi olarak yeterliliği bulunmayan, hekimlik yapma yetkisi, kabiliyeti olmayan insanların birtakım yalan yanlış hiçbir tıbbi gerekçesi olmayan bilgilerle topuktan kan alındığında bazı hormonları etkilediğine dair hiçbir bilimsel gerekçelerle aileler farklı kanallardan bu bilgilere ulaşıp topuk kanı almayı reddetmekte maalesef. Son özellikle altı ay içerisinde bize de birçok kendi bölgemizdeki mahkemelerden bilirkişi vasfıyla çok fazla sayıda topuk kanı reddi gelmekte. Tıpkı eski yıllarda ve günümüzde giderek artan aşı reddi gibi topuk kanını maalesef bu eğer buna engel olmazsak bebeklerimizin ileri dönemdeki sağlıklı gelişimine ciddi oranda yan etkiler oluşturacak ve ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmaya başlayacağız.”

Aydemir, yenidoğan bebeklerde topuk kanı taramasının yapılmayıp ileriki süreçlerde yapılmasının teşhiste zorluklara yol açabileceğini de sözlerine ekledi.

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455