OKA desteğiyle Orta Karadeniz’de kadınlar teknolojik tarımın öncüsü oluyor - Karabük Haber Postası
oka destegiyle orta karadenizde kadinlar teknolojik tarimin oncusu oluyor Ltkk6R5C
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Ağustos, 2025 20:45 tarihinde yayınlandı
0
0

OKA desteğiyle Orta Karadeniz’de kadınlar teknolojik tarımın öncüsü oluyor

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Samsun Üniversitesi ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğiyle hayata geçirilen “İHA 1 Ticari Pilotluk Eğitimi ve Ehliyet Kursu” muvaffakiyetle tamamlandı. Program, Orta Karadeniz Bölgesi’nde tarımda dijital ve teknolojik dönüşümün bayan öncülerini yetiştirmeyi hedefledi.

15 bayan uzman sertifika aldı

Eğitime katılan 15 bayan ziraat mühendisi ve teknikeri, İHA sistemlerinin ziraî uygulamalardaki kullanımı konusunda teorik ve pratik eğitimlerini tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı. İştirakçiler, temel pilotaj marifetlerinin yanı sıra İHA’lar aracılığıyla; hassas ilaçlama teknikleri, bitki sıhhati izleme, su gerilimi tahlili ile akıllı sulama planlaması, toprak nem haritalamasıyla rekolte iddiası üzere çağdaş tarım uygulamalarını öğrendi. Bu sayede, tarım topraklarının gereksinimleri nokta atışı tespit edilerek kaynakların daha verimli kullanılmasının önü açıldı.

Afet idaresi ve yangın tedbire bilinci

Eğitim programında, İHA’ların yangın ve afet idaresindeki rolüne de değinildi. İştirakçiler; havacılık kuralları ve meteoroloji bilgisini kullanarak orman yangını risk faktörlerinin tahlili ve acil durumlarda uyum sağlama mevzularında farkındalık kazandı.

Sertifika merasiminde konuşan OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, “Bu projeyle tarımda teknolojik dönüşümü hızlandırmayı hedefliyoruz. Bayanların edindiği bu maharet, bölgemizin sürdürülebilir kalkınması için stratejik bir adımdır” dedi.

Eğitimi tamamlayan iştirakçiler ise, İHA’ların tarımda randıman tahlili, ilaçlama ve yangın tedbire üzere alanlarda nasıl kullanıldığını öğrenme fırsatı bulduklarını belirterek, bu marifetlerin mesleklerinde yeni kapılar açacağını vurguladılar.

OKA, önümüzdeki devirde emsal eğitimleri Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat’ta da yaygınlaştırarak bayanların tarım teknolojilerindeki rolünü güçlendirmeyi hedefliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
recep ucar pazartesi gunu iyi bir sonuc almazsak bugunku mutlulugun bir anlami olmayacak vmCyHSf7
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Recep Uçar: “Pazartesi günü iyi bir sonuç almazsak bugünkü mutluluğun bir anlamı olmayacak”

Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Recep Uçar, Samsunspor maçının ardından, “Bugün seyirci mutlu ettik ama pazartesi günü iyi bir sonuç almazsak bence çok bir anlamı olmayacak” dedi.

Çaykur Rizespor Trendyol Süper Lig’in 27. hafta erteleme maçında sahasında Samsunspor’u 4-1 mağlup etti. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Recep Uçar, mağlup oldukları maçların telafisi için sahaya çıktıklarını belirterek, “Ben geldikten sonra birçok maç oynadık. Emeğimizin karşılığını alamadığımız maçlarımız oldu ama bugün belki emeğimizin karşılığını aldığımız bir maç oynadığımızı söyleyebilirim. Samsunspor özellikle son yıllarda yaptığı yatırımlarla, oluşturduğu kadroyla geçen sene özellikle inanılmaz başarılar elde ettiler. Bu sene de ülkemizi Konferans Ligi’nde harika bir şekilde temsil ettiler, grubundan çıktılar. Orada 10 maçın 6’sını kazanarak ülkemize ciddi manada puan kazandıran bir ekip. Bu vesileyle onları da bu katkılarından dolayı tebrik ediyorum. İyi oyunculardan oluşan bir ekip. Hem oyuncu gücü hem oyun gücü olan bir ekip. Aslında birbirine yakın iki takımın oyun mantalitesi olan bir takım mücadelesiydi. Onlar da ön alan baskılı oynayan, birebir eşleşmeleri kullanan takımdı. Ama maça baktığımızda son 2 maç belki en azından beraberlik alabileceğimiz maçlardı ama mağlup olmamız bizi biraz olumsuz etkilemişti. Burada telafi etmek istiyorduk. O coşkuyla başladık. 30 dakikalık bölümde çok fazla belki üretemedik ama oyunu ön alanda oynayan, daha çok topa sahip olan, kalesine galiba ilk yarı şut yemedik. Yani çok top getirmeyen ekiptik. Nitekim bu emeklerimizin karşılığını 35 dakikalarda ön alan baskısıyla kazandığımız top sonrası bulduğumuz golle aldık. Sonrasında ikinci ve üçüncü golü bulmamız bizi o anlamda hem rahatlattı hem de içeriye daha iyi bir moralle girmemize vesile oldu. Hedefimiz ikinci yarıyı da kesinlikle ve kesinlikle oyun mantalite değiştirmeden oynamaktı. Yani kalemizden mümkün olduğunca uzakta savunmak istiyorduk ve nitekim ne kadar 3-4 dakika arka arkaya korner kullandılar, onları savunmakta zorlandık ama sonrasında belki ilk atağımızda Agusto ile bulduğumuz 4. golle beraber oyun bizim adımıza daha rahatladı” ifadelerini kullandı.

Pazartesi oynayacakları Gaziantep FK maçının hazırlıklarına hız kesmeden devam edeceklerine değinen Uçar “Bizim için evimizde kazanılan güzel bir galibiyet. Bu sene evimizde ben geldikten sonra sadece Galatasaray’a kaybetmiştik. O anlamda da bizim için değerli. Çok maç oynadık. 14 maçın 6’sını evimizde oynadık. O anlamda zor bir seriden geçiyoruz. Bugün aldığımız galibiyetin mutluluğunu elbette yaşayacağız ama yarın antrenman var. Kesinlikle ve kesinlikle bunun rehavetine kapılmayacağız. Önümüzde 6 maç var. Öncelikle hedefimiz pazartesi günkü Gaziantep maçımız. Bugün seyirci mutlu ettik ama pazartesi günü iyi bir sonuç almazsak bence çok bir anlamı olmayacak. O yüzden yarından itibaren, pazartesi günü Gaziantep maçına aynı şekilde hazırlanmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin