blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Eylül, 2024 12:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Öğrencileri paketli gıdalar ve rafine şekerden uzak tutun

DÜZCE(İHA) – Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mukaddes Kılıç Sağlam, öğrencilerin daha sağlıklı bir okul dönemi geçirebilmeleri için beslenmesinin önemli olduğunu belirterek “Paketli gıdalardan, rafine şekerden mümkün olduğunca uzak durmasını sağlayın” ifadelerinde bulundu.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mukaddes Kılıç Sağlam, öğrencilerin daha sağlıklı ve daha az hastalanarak eğitim-öğretim dönemi geçirebilmesi için tavsiyelerde bulundu.
Çocukların tek başına vakit geçirdikleri, adeta fanus içerisinde yaşadıkları ortamdan çıkarak daha kalabalık, küçük oldukları için hijyen kurallarını uygulayamayan bir ortama geçiş yapacaklarını hatırlatan Dr. Mukaddes Kılıç Sağlam, “Çocuğun beslenme kalitesi, temizliği, alışkanlıkları değişecek. Okullarda besinlerde kullanılan yağlar, malzemeler, kek, kurabiye gibi şekerli ürünlerle ve paketli gıdalarla temasın artması ile çocuklar beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılacak. Kapalı alanda daha uzun süre kalınması temizlik için kullanılan kimyasallara maruziyeti arttıracak. Her şeye dikkat edilse bile kapalı ortamda birçok çocuk olduğu için mikropların birbirlerine bulaşması ve hasta olma riski tabi ki artacak. Ama kişisel farklılıklar nedeni ile her çocuk aynı sayıda ve ağırlıkta hastalanmayacaktır” dedi.

“Paketli gıdalardan ve rafine şekerden uzak durun”
Öğrencilerin daha sağlıklı bir okul dönemi geçirebilmeleri için önerilerde bulunan Sağlam, “Çocuğunuzun beslenmesini önemseyin. Beslenme listenizde süt ürünleri, et ve et ürünleri sebze ve meyveler, kuru baklagiller ile tahıl grubuna mutlaka yer verin. Paketli gıdalardan, rafine şekerden mümkün olduğunca uzak durmasını sağlayın. Günlük süt içim miktarını 1 bardakla sınırlandırın. Süt çoğu çocukta sekresyon artışına yol açtığı için enfeksiyonlara yatkınlığı arttırabiliyor, ayrıca demir emilimini de azalttığı için diyetteki miktarına dikkat edilmeli. Beslenmesine ayran, yoğurt, tarhana, turşu, boza, soğan, sarımsak gibi doğal pro ve prebiyotikler ekleyin” ifadelerini kullandı.

“Uyku olmazsa olmaz”
Uykunun beyin gelişimi, öğrenme, bağışıklık ve sağlıklı gelişim için olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Dr. Sağlam, “Çocukların melatonin, büyüme hormonu gibi hormonların salınımından en iyi şekilde yararlanmaları için kreşe giden çocukların 20.00-21.00, ilkokul çocuklarının 21.00-21.30, lise evresinde ise en geç saat 22.00’de uyumaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Düzenli spor yapan çocuklar hastalıklara karşı daha dirençli”
Düzenli olarak spor yapan çocukların hastalıklara karşı daha dirençli, okul başarılarının ve özgüvenlerinin daha yüksek olduğunu gösteren çok sayıda bilimsel çalışmanın olduğuna dikkat çeken öğretim üyesi Sağlam, bu nedenle okul çocuklarının sevdikleri bir sporu yapmalarının desteklenmesi tavsiyesinde bulundu.

Doktor kontrollerinin önemi büyük
Düzenli çocuk doktoru kontrolüne gidilmiyorsa, okula başlamadan önce çocuk doktoruna giderek genel bir sağlık muayenesi olmasının önemine vurgu yapan Sağlam, “Bu muayenede kilosu, boyu, gelişim durumu, alınan anamnezi ile geçirdiği hastalıklar ve risk durumları belirlenir, muayenesi yapılır ve gereken tetkikler istenir. Vitamin, mineral, eser element eksikliklerinin yerine konulması bağışıklığı güçlendirdiği gibi öğrenmeyi ve okul başarısını da arttıracaktır. Doktorunuz çocuğunuzun durumuna göre gerekli takviyeleri düzenleyecek, omega 3, probiyotik kullanmak gibi önerilerde bulunacaktır. Ayrıca okula başlamadan önce 3-4 yaşında göz doktoru muayenesi olmadı ise göz muayenesi olmak; işitme muayenesi olmadı ise kulak burun boğaz doktoruna muayene olmak; dişlerde çürükler mevcutsa diş hekimine gitmek gerekir” dedi.
Eylül ayından itibaren grip yani ‘Influenza’ aşılamalarının başladığını belirten Sağlam, “6 aydan büyük tüm çocuklar Influenza aşısı olabilir. Çocuğunuzun aşıları eksikse aile hekimliklerine başvurup tamamlatın, eksik menenjit aşılarını yaptırın” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarımıza genel hijyen kurallarını öğretelim”
Kapalı ortamların, sınıfların sık sık havalandırılması gerektiğinin altını çizen Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mukaddes Kılıç Sağlam, “Çocuklarımıza el yıkama, tuvalet temizliği gibi hijyen kurallarını öğretelim. Bulaşıcı hastalık riski yüksek olan, öksüren, ateşi olan çocuklarımızı başka çocuklara bulaş olmaması için ve dinlenip daha hızlı sürede iyileşmeleri için okula göndermeyelim” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Asuman Doğan tarafından
11 Haziran, 2025 11:51 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

TÜVTÜRK  Randevu Krizi Sürücüleri Canından Bezdirdi

Karabük'te bulunan TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonu’nda yaşanan randevu sıkıntısı, araç sahiplerini mağdur etmeye devam ediyor.

Vatandaşlar, muayene için randevu almaya çalıştıklarında sistemin en erken bir ay sonrasına tarih verdiğini belirterek, bu durumun cezalı muayene ödemelerine neden olduğunu dile getiriyor.

Randevu krizinin etkisiyle muayene sürelerini kaçıran araç sahipleri, gecikme bedeli ödemek zorunda kalırken, bu durum hem maddi yük getiriyor hem de araç sahiplerini zor durumda bırakıyor. Yetkililerin duruma çözüm üretmemesi, vatandaşların tepkisini artırıyor.

"BU BİLİNÇLİ Mİ YAPILIYOR?"

Birçok araç sahibi, yaşanan bu sıkıntının sistemli bir şekilde sürdürüldüğünü iddia ederek duruma tepki gösterdi. Randevunun bilinçli olarak verilmediği, bile bile randevu tarihinin geçirildiği  görüşünü savunan bir çok sürücü, bu konuda yetkilileri göreve davet ettiler.

Randevu sisteminin yetersizliği nedeniyle bazı sürücüler alternatif illerde muayene randevusu almayı dahi düşündüklerini ifade etti.

Vatandaşlar yaptığı açıklamada, "Muayene süresi dolmadan randevu almak istiyoruz  ama sistem en erken 4 hafta sonrasına tarih veriyor.  O zamana kadar zaten süre doluyor, ceza yiyoruz. Bu işte bir tuhaflık var. İnsan ister istemez bunun bilinçli yapıldığını düşünmeye başlıyor" ifadelerini kullandı. Araç muayenesinin zorunlu olması ve gecikmelerin cezai yaptırımlara tabi tutulması nedeniyle, vatandaşlar TÜVTÜRK’ün randevu sistemini iyileştirmesini ve kapasitesini artırmasını talep ediyor. Aksi takdirde mağduriyetlerin artacağı ve kamuoyunda tepkilerin büyüyeceği öngörülüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin