Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ocak, 2024 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Odun ateşinde 3 günde hazırlanıyor, kışın vücudu sıcak tutuyor

Ordu’nun yöresel lezzetlerinden olan ve yapımı 3 gün süren cevizli helva, kış aylarında vücudu sıcak tutma özelliği sayesinde ilgi görüyor.

Ordu’nun onlarca yöresel lezzetlerinden biri olan ve belirli bölgelerde üretimi yapılan, coğrafi işaret belgeli ve tescilli cevizli helva, özellikle kış aylarında yoğun talep görüyor. İçerisinde çöven bitkisi kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve şeker bulunan helva, özellikle yaz aylarında turistler tarafından tercih edilirken, kış aylarında da Ordulu vatandaşlar tarafından bol bol tüketiliyor. ‘Perşembe cevizli helvası’ olarak bilinen ve odun ateşinde kaynatılarak yapım aşaması 3 gün süren helvada kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerekirken, lezzetinin de buradan geldiğini belirtiliyor.
“Vücudu sıcak tuttuğu için Ordu’da çok fazla seviliyor
Ordu’da cevizli helva üretimi ve satışını yapan Ekrem Kuvan, dede mesleği olan helva üretimini ailesinin yaklaşık 50 yıldır devam ettirdiklerini söyledi. Helvanın, vücudu sıcak tutma özelliği olduğunu söyleyen Kuvan, “Çöven maddesi ile mide ve bağırsak sistemine de faydalı. Cevizin faydaları zaten oldukça fazla. Çöven vücudu çok sıcak tuttuğu için seviliyor ve özellikle Ordu’da çok fazla tercih ediliyor. Coğrafi işaret belgeli de bir üründür” diye konuştu.
“Hazırlanması 3 gün sürüyor”
Helvanın yapımı hakkında bilgi veren Kuvan, “3 günlük bir yapım aşaması var. Çöven bitkisinin kökü, şeker ve ceviz var. İlk olarak çöven bitkisinin köklerini kaynatıyoruz, bu aşama 3 gün sürüyor. Sonra şekeri ağda haline getiriyoruz ve özel bakır tavalarda çövenle birleştirip köpük haline geliyor. Sonrasında vurarak karıştırıyoruz. Bu süreçte odun ateşinde pişiyor. Sıcak tutma özelliği ile kış aylarında daha çok talep görüyor. Bir seneye yakın da dayanabiliyor” ifadelerine yer verdi.
Helvayı ilk kez tadan vatandaşlar beğendiklerini belirtirken, sürekli olarak tüketenler ise hem lezzetli olduğunu hem de kış aylarında sıcak tutma özelliği olduğunu söylediler.
(SK-

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun İçin Mavi Ekonomi Vizyonu: Hedef 1 milyar dolar ihracat, 2 milyon turist

Samsun’da mavi iktisat kapsamında hazırlanan 10 yıllık gelişim vizyonu doğrultusunda su eserleri ihracatında 1 milyar dolarlık gaye belirlenirken, kruvaziyer turizmiyle birlikte yıllık turist sayısının 2 milyonun üzerine çıkarılması planlanıyor.
Samsun Valiliği koordinesinde yürütülen mavi iktisat çalışmaları; Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Sinop Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, ilgili ilçe belediyeleri, Samsun Bölge Liman Başkanlığı, kamu kurumları ve dal temsilcilerinin iştirakiyle devam ediyor.

Bölgesel Merkez Gayesi: Türk somonu ve turizmde atılım
Projelerle birlikte Samsun’un Türk somonu üretiminde bölgesel merkez pozisyonuna gelmesi hedeflenirken, kruvaziyer turizmi altyapısı güçlendirilerek yılda 100 bin kruvaziyer turistin kentte ağırlanması amaçlanıyor. Planlamalara nazaran genel turizm kapasitesi ise 2 milyon turist seviyesine çıkarılacak. Bu amaçlar doğrultusunda hayata geçirilmesi planlanan projeler şunlar: "Türk Somonu Yetiştiriciliğinde Balık Sıhhati Biyoteknoloji Merkezi.
Kurvaziyer Turizmi ve Akıllı Turizm Altyapısının Geliştirilmesi.
Kapalı RAS Sistemleri Suramı Balık Yetiştirme.
Balık Sürece Atıklarının Sıvı Stimülant Olarak Kıymetlendirilmesi.
Mersin Balığı Havyar Yetiştirme Model Tesisleri.
Limanda Kruvaziyer Altyapısı için Ek Yatırımlar.
Deniz Tarımı ve Karbon Yakalama Merkezi.
Denizde Yosun, İstiridye, Midye Yetiştiriciliği İle Karbon Emilimi ve Su Kalitesini Artıran Projeler.
Deniz ve İç Su Ekosistemleri İzleme ve Müdafaa Projesi.
İç Sularda Tabiata Uygun Konaklama Yatırımlarının Hayata Geçirilmesi.
Ayvacık Barajı Rekreasyonel Gelişim Projesi.
Lâdik Gölü Rekreasyonel Gelişim Projesi Fizibilite Raporu.
Vezirköprü-Bafra Temasının Tarihi Tomruk Rotası İle Yine Canlandırılması Projesi.
Samsun Akvaryumu Projesi.
Denizde Aktivite Çeşitliliğine Yönelik Yatırımlar.
Potansiyel Yelken Bağlama Yerlerinin Geliştirilmesi ve Yüzer İskele Uygulama."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.