Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Ocak, 2024 12:48 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

O alemin son ustalarından

Trabzon’da mesleğe 75 yıl önce bakırcı ustası olarak başlayan, 65 yıldır da camiler için alem yapan 85 yaşındaki Mahmut Efeoğlu, mesleğinin son temsilcileri arasında yer alıyor.
Yaptığı minare âlemleri Türkiye’nin birçok şehrindeki camileri süsleyen Trabzonlu âlem ustası Mahmut Efeoğlu, 2020 yılında Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Yaşayan İnsan Hazineleri ödül töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödül aldı. Türkiye’nin hemen hemen en yaşlı minare alemi ustası olduğunu belirten Efeoğlu, ilerleyen yaşına rağmen hala çekiç sallıyor. Sanatını icra etmekten memnun olduğunu belirten Efeoğlu, “Yaşım 85. Bakırcılık baba mesleğim. 10 yaşından beri, yani 75 yıldır bakır imalatına devam ediyorum. Mesleğe mutfak eşyası, bakır düğün çeyizleri yapımı ile başladım. Minare alemi yapımında 65 yılım geride kaldı. 20 yaşında minare alemi yapmaya başladım. Bir gün Hüseyin diye bir usta yanıma geldi. ’Bana bir minare alemi yapacaksın’ dedi. Ben de kendisine ’Minare alemi yapamam’ dedim. Kendisi de ’Bakırları, yoğurt kazanlarını, bakraçları yapan minare alemini de yapar’ dedi. Ben de kendisine ’Çiz getir’ dedim, daha sonra bana bir plan getirdi. 2,5 metre boyunda bir alem yaptım. Bana kendisi ’Bunu çok güzel yaptın, ben seni daha bırakmam’ diyerek benim mesleğe başlamamda önayak oldu. Sonrasında işimi geliştirdim. Türkiye çapında İstanbul’dan tutun da her vilayetine cami alemi yaptım. Allah’a şükür sanatımdan memnunum. Cumhurbaşkanı beni Ankara’ya çağırdı, minare alemi ustası olduğum için bana ödül verdi” dedi.
Yaptığı alemlerin diğer alemlerden farklı olduğunu kaydeden Efeoğlu, “Bu sanatı Türkiye genelinde benim gibi yapan bildiğim kadarıyla yok. Üzerleri altın varaktır, yüzlerce yıl rengini korur, altın gibi parlar. İlk yaptığımız zaman altın varak yapamadık, yağlı boya derken sonrasında altın varak yapmaya başladık. Dolayısıyla yıllardan beri de altın varak yapıyorum. 3,5 metre uzunluğunda alem yaptığımız oldu, hatta öyle alem yaptık ki kapıdan sığmayanlar bile oldu” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Temmuz, 2025 20:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nden 15 Temmuz’un yıl dönümünde çevrim içi sergi

Kastamonu Üniversitesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Ulusal Birlik Günü kapsamında erişime açılan çevrim içi stant, 30 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Ulusal Birlik Günü kapsamında düzenlenen "Zaferin İsmi Türkiye" temalı Memleketler arası Çevrim İçi 2025 Karma Standı erişime açıldı. 15-30 Temmuz tarihleri ortasında çevrim içi olarak gerçekleştirilen stant, farklı coğrafyalardan sanatkarları bir ortaya getirdi. Kastamonu Üniversitesi öğretim üyelerinin yanı sıra, Türkiye, Mısır, Makedonya, Çeçenistan, Fas, Arnavutluk, Özbekistan, Sırbistan ve Bangladeş’ten katılan sanatkarlarla birlikte toplam 9 farklı ülkeden eserler stantta yer aldı.
Toplam 30 yapıtın sunulduğu stantta; demokrasi, bağımsızlık, ulusal birlik ve toplumsal hafıza üzere temalar, sanatkarlar tarafından farklı disiplinlerde ve özgün tekniklerle yorumlandı.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi’nin mesken sahipliğinde hazırlanan stant, hem ulusal hem de memleketler arası seviyede akademisyen ve sanatkarların katkılarıyla oluşturuldu.
Sergiye ise Kastamonu Üniversitesi’nin resmi web sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin