Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Nuh tufanında sığınak olarak kullanıldığı iddia edilen mağara keşfedilmeyi bekliyor

Kültür Sanat Yayın: 12.03.2024 20:24
İhlas Haber Ajansı
Nuh tufanında sığınak olarak kullanıldığı iddia edilen mağara keşfedilmeyi bekliyor

Tokat’ta bulunan Luvi Mağarası turizme kazandırılmayı bekliyor. Nuh Tufanından kaçanların sığındığına inanılan mağara, tarih öncesi dönemlere ait birçok iz taşıyor.

Tokat’ın Niksar ilçe merkezine 10 km uzaklıkta bulunan Efkerit vadisindeki zeminden 100 metre yükseklikteki yamaçta bulunan mağara görüntüsü kadar hakkındaki rivayetlerle de dikkat çekiyor. Mağaranın, Luvi kavmi tarafından Nuh tufanında sığınmak için inşa edildiği düşünülüyor. Tarih öncesi dönemlere ait birçok gizemi barındıran mağaranın taşlarla örülü girişinin nasıl yapıldığı ise merak konusu. Çeşitli kaynaklarda Danışmentli hükümdarı Nizamettin Yağıbasan’ın burayı askeri üs olarak kullandığı da yer alıyor. İlginç mağara turizme kazandırılacağı günü bekliyor.

Rivayeti ile dikkat çeken mağaranın turizme kazandırılması gerektiğini söyleyen yöre sakinlerinden Yunus Bektaş, “Ben bu çevrede yaşıyorum. Burası Efkerit vadisi olarak geçiyor. Rivayete göre burası Luvi Tapınağı olarak geçiyor. Şuan da Efkerit Vadisinde bulunuyoruz. Rivayete göre Nuh Tufanından kaçanlar gelip burada sığınmışlar. Bu mağara yaklaşık 100 metre yükseklikte bulunuyor. İnsanlar buraya ulaşımda zorluklar çekiyor. İçerisinde de ne olduğunu bilmiyoruz. Mağaranın önüne taş dizmişler. Bu taşların nasıl buraya çıkartılarak dizildiği de bilinmiyor. İçerisinde ne olduğunu da bilmiyoruz. Burası gerçekten çok güzel bir yer. Ben de buraya gelerek fotoğraf çekindim. Yöre halkı olarak buranın da turizme kazandırılmasını istiyoruz” dedi.

Luvi Mağarası, Tokat’ın zengin tarihine ve doğal güzelliklerine eklenerek, bölgenin turizm potansiyelini artırabilecek önemli bir cazibe merkezi olmaya aday görünüyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Gal arısına karşı 600 yırtıcı böcek doğaya salındı

Dünya Yayın: 09.05.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı

Zonguldak’ta kestane ağaçlarına zarar veren gal arısına karşı faydalı 600 yırtıcı böcek doğaya salındı.

Türkiye’de 2014 yılında Yalova ve Bursa’da ortaya çıkan ve ana vatanı Çin olan gal arısına karşı mücadele sürüyor. 2020 yılından itibaren Zonguldak’ta da görülen; kestane ağaçlarının tomurcuklarına bıraktığı yumurtalarla birlikte çoğalan gal arası, ağaçların çiçek açmasını engelleyerek zamanla kurumasına sebep oluyor.

Kestanedeki rekolteyi de düşüren, kestane balının üretiminin azalmasına da sebep olan gal arısına karşı mücadele programı çerçevesinde doğaya 600 yırtıcı böcek salındı. Kilimli ilçesine bağlı Göbü Şirinköy’de dğaya salınan “Torymus sinensis”ler ile birlikte kestane ağaçlarının korunması hedefleniyor.

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Tarım ve Orman İl Müdürü Nihat Ağan ve görevli personellerin katılımıyla gal arısına karşı mücadelenin süreceği ifade edildi.

Zonguldak Valiliği; ‘Doğada biyolojik denge için faydalı böcek popülasyonu yeterli sayıya ulaşıncaya kadar kestane gal arısının yoğun zarar yaptığı bölgelerde faydalı böcek salımına devam edilecektir” paylaşımında bulundu.