Beyin sıhhatini muhafazanın ömür kalitesini artırdığını belirten Nöroloji Uzmanı Dr. Ramazan Akpınar "Beynimiz bedendeki kaslara misal; kullanıldıkça gelişir, kullanılmadığında zayıflar. Beyni formda tutmak için faal olmak, idman yapmak ve hakikat alışkanlıklar geliştirmek gerekir" dedi.
Medical Park Karadeniz Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ramazan Akpınar, beyin sıhhatini müdafaaya yönelik bilgilendirmelerde bulundu. Uzm. Dr. Ramazan Akpınar, uzayan hayat müddetleriyle birlikte beyin sıhhatinin kıymet kazandığına dikkat çeken beyin hastalıklarına karşı ferdî farkındalık ve esirgeyici tedbirlerin büyük rol oynadığını vurguladı. Uzm. Dr. Akpınar, "Beyin sağlığınıza dikkat ederek hem kendi ömür kalitenizi artırabilir hem de beyin hastalıklarıyla çaba eden bireylere dayanak olabilirsiniz" diye konuştu.
"Uyku, beyin sıhhati için vazgeçilmezdir"
Uyku bozukluklarının Parkinson ve Alzheimer üzere nörodejeneratif hastalıklar için risk oluşturduğunu tabir eden Uzm. Dr. Akpınar, "Uyku sadece müddetiyle değil, kalitesiyle de değerlidir. Kaliteli uyku, Alzheimer hastalarında biriken toksik proteinlerin beyinden temizlenmesine yardımcı olur. Yetişkinlerin her gece 7-8 saat tertipli uyuması beyin sıhhati açısından gereklidir" dedi.
"Baş yaralanmalarını hafife almayın"
Günlük hayatta alınacak kolay tedbirlerin beyin travmalarını önleyebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Akpınar, "Kask kullanımı, emniyet kemeri takılması üzere tedbirler, baş yaralanmalarına karşı birinci savunma sınırını oluşturur. Küçük üzere görünen baş travmaları bile uzun vadede önemli nörolojik problemlere yol açabilir" diye konuştu.
"Egzersiz beyne giden kan akışını artırıyor"
Düzenli fizikî aktivitenin beyin sıhhatine olan katkısına değinen Uzm. Dr. Akpınar, "Haftada 150 dakika orta tempolu idman yapmak, beyne giden kan akışını artırır ve hafızayı güçlendirir. İdman, Alzheimer riskini azaltır ve yaşla birlikte gelişen beyin işlevlerindeki gerilemeyi yavaşlatır" sözlerini kullandı.
Beyni formda tutmanın yollarından birinin de zihinsel aktiviteler olduğunu belirten Uzm. Dr. Akpınar, "Beynimizi okumak, bulmaca çözmek, el sanatlarıyla uğraşmak üzere aktivitelerle daima meşgul etmeliyiz. Toplumsal etkileşimler, hobiler ve yeni şeyler öğrenmek beyin sıhhati için çok değerlidir" dedi.
Ruh sıhhatinin da beyin sıhhatiyle direkt bağlı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Akpınar, "Depresyon ve gerilim, hafıza meselelerine yol açabilir. Bu yüzden toplumsal bağları güçlendirmek, sanat ve müzik üzere terapötik aktivitelerle uğraşmak kıymetlidir. Kendimize âlâ bakmadan evvel beynimize düzgün bakmalıyız" açıklamasında bulundu.