Bundan tam 25 yıl önce bir kent yeniden tarih yazdı. 1994 yılında dönemin hükümetince alınan 5 Nisan ekonomik kararlarında “KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARI’nın yıl sonuna kadar özelleştirilemezse kapatılacaktır” ibaresinin yer almasından sonra, Yediden yetmişe, Karabük halkı tek yürek olarak ekmeği için, fabrikası için şehirde hayatı durdurdu
Bundan tam 25 yıl önce Karabük’te hayat durdu. Tüm Karabük ekmeğine, fabrikasına, geleceğine sahip çıkmak için, Karabük’ün kaderini değiştirmek için tek yürek, tek bilek oldu.
1994 yılında dönemin hükümetince alınan 5 Nisan ekonomik kararlarında ‘KARABÜK DEMİR ÇELİK FABRİKALARI’nın yıl sonuna kadar özelleştirilemezse kapatılacaktır’ açıklamasının yer almasından sonra, bu karara karşı Karabük halkının bir bütün olarak Karabük’te hayatı tamamen durdurduğu tarih olan 8 Kasım 1994 Karabük için milad oldu.
Karabük Demir Çelik’in kapılarına kilit vurulması demek, Karabük için ölüm demekti. Gerçekleri çok iyi bilen Karabük insanı, ülkesinin ve yöresinin menfaatleri gereğince bu karara karşı mücadele başlattı. Ancak, aylarca süren eylemlere rağmen Ankara, Karabük‘ün ve Karabüklünün haklı feryadını duymamakta ısrar ediyordu. 8 Kasım Karabüklünün aylarca vermiş olduğu mücadelenin neticesinin alınması için son ve en önemli hamlesi oldu. Duymayan kulakların duyması, görmeyen gözlerin görmesi için atılan en önemli adımdı. O gün dükkanlar kepenk kapadı, çocuklar okullara gönderilmedi. Araçlar kontak kapadı. Karabük’te hayat durdu. Karabük sesini tüm Türkiye’ye duyurdu. Ertesi gün tüm ulusal basının manşetlerinde Karabük vardı. 8 Kasım. O gün hayatı durduran bu mücadele sayesinde bugün Karabük hala hayatta ve dimdik ayakta.
KARABÜK ŞİMDİ O RUHU ARIYOR
Dün kenti için tek yumruk olan Karabük bugün birçok değerini kaybetme yolunda hızla ilerliyor. Karabük bu değerlere sahip çıkma noktasında eski hassasiyetini göstermiyor. Bugün Karabük en büyük değeri Kardemir Karabükspor başta olmak üzere geçmişten gelen değerlerine sahip çıkmada yetersiz kalıyor. Karabük şimdi o 8 Kasım ruhunu arıyor.
8 KASIM ANMA PROGRAMI
KARDEMİR A.Ş. Eğitim Kültür Merkezinde düzenlenecek olan program saat 09.00’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayacak. açılış konuşmasının ardından Sinevizyon gösterisi, o dönemi yaşayan büyüklerle yapılan röportaj ve protokol konuşmaları ile devam edecek programda Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödül töreni ircaa edilecek. 8 Kasım ruhu halı saha futbol turnuvasında dereceye giren takımlara ödül töreninden sonra KARDEMİR A.Ş. merkez yemekhanesinde çalışanlarla öğlen yemeği yenecek, yemek sonrası ise anma programı sona erecek”



