Mutfakta Yıllık Enflasyonu Yüzde 19

Karabük Postası tarafından
14 Mart, 2015 09:17 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

ZONGULDAK Şubat 2015’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 2,84 oranında arttı. Mutfaktaki yıllık artış yüzde 19 seviyesinde gerçekleşti. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı bir çalışan ve 2 çocuktan oluşan 4 kişilik çekirdek aile araştırmasına göre; Şubat 2015’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 2,84 oranında arttı. Mutfaktaki yıllık artış yüzde 19 seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında aile bütçesine gelen ek yük 27 TL, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.144,00 TL oldu. Ocak 2015-Haziran 2015 dönemini kapsayan 949,07 olan asgari ücret ise 25 günlük gıda harcamasına denk geliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor. Şubat 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.78 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 12 seviyesinde gerçekleşmişti. Gıdadaki ilk 12 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 17,08 olmuştu. Buna göre Şubat 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 962,45 TL olmuştu. Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Ocak ayında şu değişimler gözlemlendi. Süt ürünleri grubu; Bu grupta ürünlerde ortalama yüzde 2 oranında gerileme oldu. Kırmızı et ürünlerinde Şubat ayında da hareketlilik devam etti. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 2 oldu. Kırmızı et grubunda yer alan koyun cinsi etlerde değişim olmadı. Ocak ayında tavuk fiyatında yüzde 4 oranında artış oldu. Yumurta fiyatlarında bir önceki aya göre değişim olmadı. Balık grubunda, Şubat ayında elverişsiz hava koşulları nedeniyle balığın az avlanması fiyat fiyatlarında artışı devam ettirdi. Balık fiyatları Şubat ayında ortalama yüzde 5 oranında arttı. Sakatat grubu, Şubat ayında en yüksek fiyat hareketliliğinin olduğu grup oldu. Bu grupta fiyat artışı ortalama yüzde 14 oldu. Bakliyat ve Tahıllar grubu; bu grupta fiyatlar genelde durgun geçti. Sadece yeşil mercimekte yüzde 14 lük fiyat artışı dikkat çekti. Şubat ayında özellikle biber, patlıcan, domates gibi mevsim dışı turfanda ürünlerde artışlar meydana geldi. Sebze grubunun ortalama fiyat artışı yüze 1.75 oldu. Meyve gurubunda en yüksek fiyat artışı yüzde 33 oranı ile mandalina da meydana geldi. Bu grupta ortalama artış yüzde 0.86 oranında oldu. Şubat ayında en hareketli grup yağlar grubu oldu. Zeytin yağı bir önceki aya göre yüzde17, fındık yağı yüzde 17, tereyağı yüzde 4, margarin yüzde 7 zamlanan ürünler oldu. Ayçiçek yağında değişim gözlenmedi. Yağlı tohum, kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, konserve grubunda bir önceki aya göre önemli değişim olmadı.2015 Şubat ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 84 TL artış ile 3.052,79 TL oldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Karabük Üniversitesi’nden Türkiye’nin doğurganlık hızına yönelik politika modeli

Karabük Üniversitesi Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM), Türkiye'nin demografik yapısına uygun doğum artışını teşvik edecek kapsamlı bir kamu politikası önerisi hazırladı.

blank
Asuman Doğan tarafından
14 Mayıs, 2025 13:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

"Türkiye Doğum Artışı Politika Modeli" ismini taşıyan çalışma, Safranbolu Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Akademisi'nde düzenlenen lansman toplantısıyla tanıtıldı.

KAPGEM tarafından hazırlanan politika modeli; evlilik öncesi, esnası ve sonrası süreçleri kapsayan destek mekanizmalarının yanı sıra kuşaklar arası dayanışma, eğitim ve kültürel yapıların güçlendirilmesine yönelik öneriler içeriyor.

Modelin, Türkiye'nin toplumsal ve ekonomik gerçekleri ile uyumlu, uzun vadeli bir çözüm sunması hedefleniyor.

Toplantıya Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, KAPGEM üyeleri ve davetliler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık toplantıda yaptığı konuşmada, üniversite bünyesinde yer alan Kamu Politikaları Araştırma Geliştirme Merkezi'nin (KAPGEM) ülke ihtiyaçlarına yönelik bilimsel ve sürdürülebilir politikalar üretme amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Kırışık, aile politikaları çerçevesinde doğurganlık hızını artırmaya yönelik küresel ve yerel örneklerin incelendiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Üniversitemizin düşünce kuruluşu olan Kamu Politikaları Araştırma Geliştirme Merkezimizde 18 tane politika masamız bulunuyor. Politika masalarınızla da ülkemize katkı sağlayacak, destek olacak kamu politikaları üretiyoruz. Aile politikaları masamızla da bu yönde bir çalışma yürüttük. Ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi olan çocuk doğum oranlarının artırılması konusundaki politikaları inceledik. Dünyadaki çocuk doğum oranlarının artırılması konusundaki politikaları tek tek, ülkeler, dünya ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler bazında inceleyerek ülkemizde uygulanabilecek çocuk doğum oranı artışı politikaları konusunda önerilerde bulunduk."

"Bu bulunmuş olduğumuz öneriler hem finansal destekler konusunda değerlendirmeler hem idari uygulamalar konusunda değerlendirmeler hem de kültürel değerler açısından yapılacak düzenlemeler neticesinde toplanmıştır" diyen Kırışık, "Dolayısıyla Avrupa Birliği'nde uygulanan çocuk doğum oranı artışı politikalarının işe yaradığını görüyoruz. Biz de ülkemize uygun doğum oranı artışı politikaları oluşturduk. Bu politikalarla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza, hükümetimize, kurum ve kuruluşlarımıza destek olmak istiyoruz. Onların izleyeceği kamu politikalarını destekleyecek bir politika hazinesi çeşitliliği oluşturmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Kırışık, raporu kısa sürede yayınlayacaklarını aktararak, "İnşallah en kısa zamanda yayınlayarak bunu kamuoyuyla tamamen paylaşacağız. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza, aile ile ilgili kurum ve kuruluşlarımıza raporumuzu paylaşarak bu konudaki kamu politikalarına destek olacağız" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.