Muş’ta devlet desteğiyle 595 ton buğday tohumu dağıtılmaya başlandı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
23 Ekim, 2023 21:38 tarihinde yayınlandı
0
0

Muş’ta devlet desteğiyle 595 ton buğday tohumu dağıtılmaya başlandı

Muş’ta Devlet desteğiyle yaklaşık bin 200 çiftçiye dağıtılacak 595 ton buğday tohumu, 23 bin 800 dekarlık bir alanda ekimi gerçekleşecek.

Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Tarım Arazilerinin Kullanımını Etkinleştirilmesi” (TAKE) Projesi çerçevesinde Bin 200 çiftçiye yüzde 50 hibe ile 595 ton buğday tohumu törenle dağıtılmaya başlandı.

Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi’nde düzenlenen “Yüzde 50 Buğday Tohumu Dağıtım Töreni’ne katılan Muş Valisi Avni Çakır, “Baktığımda ucu bucağı gözükmeyen ekili alanları gördüğümde çok mutlu oluyorum. Bunlar milli ekonomimize bir katkıdır. Tarım işletmemiz, profesyonel ekiple ve ekipmanlarla çalışarak memleket ekonomisine, Muş ekonomisine katkı sağlıyorlar. Bölgedeki tarımın gelişmesine de, çiftçi kardeşlerimize örnek olmaları konusunda çok önemli bir rol modeli oluyorlar. Devlet olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Müdürlüğü olarak da tarım arazilerimizin ekonomiye kazandırılması noktasındaki devletimizin çok ciddi politikalarında büyük bir başarı yürütüyoruz. Burada, 2020 yılından beri uyguluyoruz. Ekilmeyen ya da layıkıyla işlem görmeyen arazileri ekinle buluşturma, tohumla buluşturma, onların da ekonomiye katkısını sağlamak için yaklaşık 80 bin dekar alana tohumluk destek vererek bunları ekonomiye kazandırmışız” dedi.

Çalışmalarımız büyük bir titizlikle devam edeceğini vurgulayan Çakır, “Tarım gelişirse, kaba yem üretimi gelişirse buna bağlı olarak hayvancılık da gelişir, bunların yan sanayileri de gelişir. Ekipman üreten işletme sayıları da artar. Bunların hepsi birbirini tetikleyen unsurlardır. Memleketimizin her bir noktası, ilimizdeki tüm tarım arazilerinin her bir noktasını tohumla buluşturma, çiftçi kardeşlerimizle buluşturma konusunda azimliyiz, kararlıyız. Bu anlamda ’ben üretmek istiyorum’, ’ben ekmek istiyorum’, ’ben dikmek istiyorum’ diyen tüm kardeşlerimizin yanındayız. Yüzde 50’den yüzde 75’e kadar hibe desteği var. İnşallah önümüzdeki yıllarda çok daha artan miktarda da yapmaya devam edeceğiz. Kaliteli tohumla çiftçimizi buluşturduğumuzda, onlara toprağı en verimli bir şekilde nasıl işleyeceklerini öğrettiğimizde, daha çok alanı suyla buluşturduğumuzda, Muş ürettiği ürünler ve elde ettiği gelirle hak ettiği yere gelecektir” dedi.

Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün ise “İlimiz 357 bin hektarlık bir tarım arazisine sahiptir. Bu da yüzde 41,2’yi oluşturmaktadır. Bunun içerisinde de 162 bin hektarlık alan sulanabilir bir durum var. 72 bin hektarlık bir alanda da sulama yapılmaktadır. 2023 verilerine göre 1 milyon 800 bin dekarlık bir alanda hububat ekimi gerçekleştirildi. 2023 yılında 2 etap şeklinde yapıldı. İlkbahar’da kuru fasulye, ay çekirdeği ve nohut gibi tohumlar yüzde 75 hibeyle çiftçilerimize dağıtıldı ve hasatları tamamlandı. Bu yıl iyi bir hasat elde ettik. İkinci etap olarak bakanlığımıza sunduğumuz buğday tohumu projesi kabul edilerek bugün çiftçilerimize dağıtacağız. Bu projeyle 4 yıl boyunca 262 bin dekarlık bir alanda bir ekim sağlandı. Bundan da 10 bin 459 çiftçimiz faydalandı. Şu anda dağıtacağımız 595 ton buğday tohumunu 23 bin 800 dekarlık bir alanda ekimi gerçekleşecek. Bundan da bin 200 çiftçimiz faydalanacak” ifadelerini kullandı.

Törenin ardından çiftçiler, buğdaylarını araçlara yükleyerek götürmeye başladı.

Programın ardından Çakır, Yıldız Alparslan Tarım İşletmesi’ndeki alanlarda incelemelerde bulundu.

İşletme Müdürü Hanifi Yağmur ise Vali Çakır’a bilgi verdi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
akademik calisma
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
10 Nisan, 2026 11:05 tarihinde yayınlandı
0
0

Karabük Üniversitesi’nden Akademik Çalışma: Türkiye–İran İlişkilerine Yeni Bir Bakış

Karabük Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Özcan Büyükgenç’in kaleme aldığı “XXI. Yüzyıl Başlarında Türk Dış Politikası Çerçevesinde Türkiye–İran İlişkileri” adlı kitap yayımlandı.

Uluslararası ilişkiler ve dış politika alanında hazırlanan eser, Türkiye ile İran arasındaki ilişkileri tarihsel arka planı ve güncel gelişmeler ışığında ele alıyor. Akademisyen Kitabevi tarafından yayımlanan ve 2026 yılında okuyucuyla buluşan kitap, yaklaşık 172 sayfadan oluşuyor.

Dr. Özcan Büyükgenç’in daha önce yüksek lisans tezi olarak hazırladığı çalışma, güncellenerek kitap haline getirildi. Eserde; iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve bölgesel ilişkiler çok boyutlu bir perspektifle incelenirken, özellikle 21. yüzyıldaki dönüşüm süreci analiz ediliyor.

Kitapta ayrıca Türkiye ve İran’ın jeopolitik konumları, enerji politikaları, bölgesel rekabet ve iş birliği alanları gibi konular da kapsamlı şekilde değerlendiriliyor. Her iki ülkenin Orta Doğu siyasetindeki belirleyici rolüne dikkat çekilen çalışma, akademik çevreler kadar konuya ilgi duyan okuyucular için de önemli bir kaynak niteliği taşıyor.

Dr. Büyükgenç, kitabın oluşum sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede, çalışmasının uluslararası ekonomi-politik alanındaki akademik birikiminin ürünü olduğunu belirterek, eserin geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmasını temenni etti.

Yeni yayımlanan bu eser, Türkiye–İran ilişkilerini anlamak isteyenler için güncel ve kapsamlı bir başvuru kaynağı olarak öne çıkıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin