Zonguldak’ın Kilimli ilçesine Muslu Belde Belediyesi’nde yaşanan kuraklık şebeke suyu ile araç, halı yıkama ve bahçe sulama yasaklandı.
Muslu Belediyesi’nden yapılan açıklamada yeterli yağışların yağmaması ve suyun azalması nedeniyle şebeke suyu ile halı yıkama, araç yıkama ve bahçe sulama işlemlerinin yasaklandığını duyurdu.
Yapılan açıklamada, "Havaların ısınması ve yağışların azalmasıyla birlikte su kaynakları da hızlıca tüketilmeye, kayıplar yaşanmaya başladı. Muslu su şebekesinde mevsimsel azalmaların yaşanmasından ve bölgenin son yıllarda yeterli yağış alamamasından dolayı, Muslu Beldesi genelinde şebeke suyu ile halı yıkama, araç yıkama ve bahçe sulama faaliyetleri yasaklanmıştır. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını ve hassasiyet göstermelerini rica ediyoruz” denildi.
Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel yangınında hayatını kaybeden 12 ve 15 yaşındaki Irmak ile Doruk Sarıtaş’ın, yangından günler evvel kayak yaparken çekilen son manzaraları ortaya çıktı. Halaları Çiğdem Sarıtaş, "Bütün yaşantımız yangının olduğu gün bitti zira ailemiz yarım kaldı" dedi.
Grand Kartal Otel yangınında 78 kişi hayatını kaybetmiş, 133 kişi ise yaralanmıştı. Yangınla ilgili görülen davada 19’u tutuklu 32 sanığın yargılanmasına 4’üncü günde devam edilirken, hayatını kaybedenlerin ailelerinin adalet nöbeti de sürüyor. Yangında ağabeyi Yılmaz Sarıtaş ile yeğenleri Irmak ve Doruk Sarıtaş’ı kaybeden Çiğdem Sarıtaş da duruşmaları yakından takip ediyor.
Ankara’da yaşayan Çiğdem Sarıtaş’ın Kartalkaya’daki otel yangınında hayatını kaybeden 51 yaşındaki ağabeyi Yılmaz Sarıtaş ile yeğenleri 15 yaşındaki Irmak ve 12 yaşındaki Doruk, 21 Ocak’ta Grand Kartal Otel’e tatile gitti. Fakat bu tatil, yangın faciasıyla son buldu ve 3’ü de hayatını kaybetti. Irmak ve Doruk Sarıtaş’ın küçük yaştan bu yana snowboard yaptıkları ve yangın faciasından evvel çekilmiş imajları de görüldü.
"Buna yaşantı denirse"
Yaşanan facianın akabinde hayatlarının büsbütün değiştiğini söyleyen Çiğdem Sarıtaş, "6 aydır yalnızca nefes alarak yaşıyoruz. Bütün yaşantımız yangının olduğu gün bitti zira ailemiz yarım kaldı. Çekirdek ailemin yarısını katlettiler. Kalan yarısı annem ve babam, ben onlar da ben de kronik hasta olarak aslında yaşantımıza devam etmeye çalışıyoruz. Şayet buna yaşantı denirse" dedi.
"Ayrıcalıklı konuklarını kurtardılar"
Yangın sırasında otel sahiplerinin kimi bireylere öncelik tanıdığını ileri süren Sarıtaş, şöyle konuştu:
"Biz Ankara’da yaşıyoruz. Ankara’dan geldik. Çabamız boyunca akrabalarımız, arkadaşlarımız da bizim yanımızda oldular. Devam edeceğiz, takibe devam edeceğiz. Mümkün kasıtla yargılanmalarını istiyoruz. Zira bu bir katliam. Bu, zelzele üzere, trafik kazası üzere anlık olup biten bir olay değil. Yangın uzmanlarının söylediği üzere 8 ila 10 dakika, ‘altın zaman’ denilen, insanların tahliyesinin çarçabuk yapılabileceği bir vakit dilimi vardı ve bu vakit dilimini değerlendirmediler. Otomobilleri çektiler. Kendilerini, eksper raporunda da söylendiği üzere, ayrıcalıklı konuklarını kurtardılar. Bizim canlarımızı umursamadılar. Tahliye yapılabilecek bir şeyken onu bile yapmadılar. Aslında yangına dair hiçbir tedbir almadılar. Almadıklarını bildikleri halde insanları da uyandırmadılar. Bu aslında mümkünlük kasıta giriyor"
"Buradan kaçış yok"
Yangın faciasında diğer sorumluların da olduğunu kaydeden Çiğdem Sarıtaş, "Bazı HTS kayıtları üzerinden soruşturma devam etmeli. Zira birinci aramalar, o HTS kayıtları, çalışanların birbirine haber vermesi, idare konseyini araması, bunlar değerli. Bir de benim nezdimde, oradaki otoparktaki araçları kurtaranlar, onların da gelmesi lazım. Öbür LPG iç tesisatı yapan çalışanın de gelmesi gerekiyor. Zira prosedüre uygun teçhizat döşenmemiş. Bunların da eklenmesi gerekiyor" tabirlerini kullandı.
"Şu an bunları konuşuyor olmayacaktık"
Sarıtaş, kelamlarına şöyle devam etti:
"Olası kısıtla yargılanmalarını istiyoruz. Zira burada göz nazaran göre gelen bir mevt var. Hiçbirimiz kabullenemiyoruz. Saatlerce odada mahsur kalıp, sonrasında çıkamadılar. O vakit dilimini kullanmadıkları için çok kızgınım. Şu an bunların hiçbiri yaşanmıyor olabilirdi. Yangını birinci gören 4 kişi mutfak çalışanı. Onlar üstten aşağı bütün kapıları çalarak ’yangın var, dışarı çıkın’ demiş olsalardı şu an bunları konuşuyor olmayacaktık" dedi.
"Kendimizi sıkıntı zapt ediyoruz"
Duruşma salonunda davayı takip ederken sanıklarla yan yana durmanın çok sıkıntı olduğunu söyleyen Çiğdem Sarıtaş, "Aşırı stresliyiz bu mevzuda. Kendimizi güç zapt ediyoruz. Düşünsenize, 78 cana mal olmuş katiller yanı başımızda. Sessiz kalarak ve metanetimizi koruyarak durmak çok zor" tabirlerine yer verdi.