Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Aralık, 2023 04:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Murzioğlu: “Büyüyen Samsun büyüyen Türkiye”

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Oldukça zorlu ve manevi olarak da çok yıprandığımız bir yılı geride bırakıyoruz. Temennimiz 2024 yılının kendini güzellikleriyle, sevinçleriyle hatırlatan ve büyüyen bir Samsun, büyüyen bir Türkiye’nin yılı olması” dedi.
Samsun TSO Meclisi Aralık Ayı Olağan Toplantısı’nda 2024 yılı tahmini bütçesi oy birliği ile kabul edildi. Oda binasında yapılan 2023 yılının son meclis toplantısına Meclis Başkanı Haluk Akyüz başkanlık etti. Meclis Başkanı Akyüz, toplantıyı, Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK’nın hain saldırısında şehit düşen 12 Mehmetçiği şükran ve rahmetle anarak başladı. Ardından da Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, iki toplantı arasında yürüttükleri faaliyetler hakkında meclisi bilgilendirdi. Murzioğlu da sözlerine şehit askerleri yâd ederek başlayarak, “Gencecik evlatlarımız ve Türk ulusunun istiklali ve istikbali için şehit düşen tüm vatan evlatlarımızı şükran ve rahmetle anıyorum. Milletimizin başı sağ olsun” diye konuştu. Murzioğlu ayrıca, Gazze’de yaşanan ve tüm dünyanın görmezden geldiği, yok saydığı zulmün bir an evvel son bulması temennisinde de bulundu.

“Sürdürülebilir kalkınma en önemli beklentimiz”
“Oldukça zorlu ve manevi olarak da çok yıprandığımız bir yılı geride bırakıyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Murzioğlu, “Biliyorsunuz 6 Şubat 2023, tarihe asrın felaket olarak geçti. Yaşadığımız acı tarifsiz. Bizler; elimizde olanı hemen paylaşma gayretine düşmüş olsak da felaketinin büyüklüğü karşısında telafisinin de daha zaman alacağı bir gerçek. Bununla birlikte ekonomik açıdan da iyi bir yıl geçirmedik. Yapılan ilk hesaplamalara göre, Türkiye’yi vuran iki büyük depremin yaklaşık 34,2 milyar dolarlık doğrudan fiziksel hasara yol açtığını, yeniden inşa ve iyileştirme maliyetlerinin ise bu miktarın iki hatta üç katına çıkabileceğini biliyoruz. Yaşanan belirsizlikler, tüm dünyadaki yüksek enflasyon, pandeminin ekonomiye olan olumsuz etkileri, biraz hız kesse de yanı başımızda süregelen Ukrayna-Rusya savaşının olumsuz sonuçlarıyla mücadele etmeye, bunun yanı sıra terörle mücadeleye devam ediyoruz. Mayıs ayında gerçekleşen genel seçimler sonucu oluşan yeni kabine ile ekonomi yönetimi yeni yol haritasını uygulamaya koydu. Bu yılsonu için enflasyon tahmini yüzde 65 olarak açıklandı, bununla birlikte makroekonomik ve finansal istikrarın sağlanıp orta vadede 2026’da enflasyonda yüzde 8,5’lik bir oranda tek haneli enflasyon hedefi açıklaması var. Ekonomik istikrarın sağlanması, yatırımcı için belirsizliğin ortadan kaldırılarak sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması en önemli beklentimiz” şeklinde konuştu.

Fahri Eldemir bilgi verdi
Daha sonra da, Samsun TSO’nun 2024 yılı gelir-gider bütçesi görüşüldü. Konuyla ilgili söz alan Samsun TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Fahri Eldemir, “2023 yılı bütçesini her meclis gündeminde de sizlerle paylaştığımız üzere içinde bulunduğumuz koşullar nispetinde gayet tasarruflu bir şekilde yönettiğimizi görüyoruz. 2024 yılı gelir ve gider bütçemizi istişari bir yaklaşımla, genel sekreterlik ve yönetim kurulumuzla hazırladığımız bütçeye Hesapları İnceleme Komisyonumuzla nihai halini verdik. Bütçenin yönetilmesine, hazırlanmasına destek veren arkadaşlarımıza ve duydukları güven nedeniyle hesapları inceleme komisyonumuza bu vesileyle teşekkür ediyorum. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası 2024 yılı tahmini gelir ve gider bütçesinin camiamıza hayırlı olması dileğiyle tarafınızdan da uygun görülmesini temenni ediyorum. Hepinize sağlıklı, huzurlu ve bol kazançlı bir yıl diliyor, yeni yılını kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Murzioğlu teşekkür etti
Ardından ise Samsun TSO’nun 2024 yılı tahmini bütçesi oy birliği ile kabul edildi. Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 2024 yılı tahmini gelir-gider bütçesine desteklerinden dolayı meclis üyelerine teşekkür ederek, “Önümüzdeki yılın bütçe tasarısını ilgili personellerimiz, yönetim kurulumuz ve hesapları inceleme komisyonumuzla son haliyle birlikte sizlerle paylaştık. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Odamız, şehrimiz, ülkemiz ve dünya adına refahın, huzurun ve barışın sürdüğü bir yıl diliyorum. Sizlerle birlikte oda tarihine mihenk taşı olarak ekleyeceğimiz başarılı çalışmalarla dolu bir yıl diliyorum. Umarım kaygılarımızdan, tasalarımızdan uzaklaştığımız bereketli bir yıl olur. Temennimiz 2024 yılının kendini güzellikleriyle, sevinçleriyle hatırlatan ve büyüyen bir Samsun, büyüyen bir Türkiye’nin yılı olması” açıklamasında bulundu.
Diğer gündem maddelerinin de görüşülüp karara bağlanmasının ardından meclis toplantısı sona erdi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Mart, 2025 04:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

3 bin 500 yıllık Hitit keteni, kadınlar tarafından tekstil endüstrisine kazandırılıyor

Çorum’daki Şapinuva Antik Kenti’ndeki arkeolojik hafriyatta bulunan yaklaşık 3 bin 500 yıllık keten kumaş modülünden esinlenen bayanlar, Hitit ketenini tekrar üreterek, dokumacılık sanayisine kazandırıyor.
Çorum İş Bayanları Derneği (İŞKAD) tarafından "Eski Dünyanın Yeni Masalı" sloganıyla hayata geçirilen proje çerçevesinde, 3 bin 500 yıllık Hitit keten kumaşı gün yüzüne çıkartılıyor. Çorum’daki hafriyat çalışmalarında gün yüzüne çıkartılan kumaş modülünden esinlenerek hayata geçirilen proje çerçevesinden hazırlanan ve "Hitit keteni" ismi verilen kumaş, dokuma sanayisine kazandırılacak. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından da desteklenen proje ile tarihi kökleri M.Ö. 1400 yılına dayanan Hitit keteninin aslına uygun bir halde tasarlanması, üretilmesi, işlenmesi, markalaşması, atölye/eğitim ortamlarında genç jenerasyonlara aktarılması ve yeni istihdam alanları oluşturulması hedefleniyor.

Proje tanıtım sinemasıyla tanıtıldı
Proje, Çorum Müzesi’nde düzenlenen programda, hazırlanan tanıtım sineması ile tanıtıldı. Programa Çorum Valisi Ali Çalgan ile eşi Halide Çalgan, Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, Belediye Lideri Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, Hitit keten kumaşının bulunduğu, devrin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel ve davetliler katıldı.

"Bunları insanlığa tanıtmamız lazım"
Programda konuşan Vali Ali Çalgan, Çorumlu iş bayanlarının hayata geçirdikleri projeyle, kentin ve ülkenin tanıtımına büyük katkı sağladıklarını vurgulayarak, "Bu tarihi tanıtmak yalnızca Hitit medeniyetine değil, bugün yaşayanlara da borcumuz. Bunları insanlığa tanıtmamız lazım. Bu manada çok değerli bir proje yaptılar. Emeği geçen başta dernek liderimiz olmak üzere Çorumlu iş bayanlarımızı kutluyorum" dedi.
Çorum’un çok kıymetli bir tarihe geçmişe sahip olduğunu tabir eden Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız da, "Hititler’in başşehrinde yaşıyoruz. 7 bin 500 yıllık tarihimiz var. Fakat maalesef bu tarihi anlatamıyoruz. Çorumludan çok Çorum’u savunan Semrin Kaleli ve takımına teşekkür ediyorum. Emekleri geçenlere şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

"Büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam"
Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın ise 8 Mart Dünya Bayanlar Günü’nü kutlayarak, "Bu stant için derneğimizin tüm üyelerine teşekkür ediyorum. İçişleri Bakanlığımız da bu projeyi destekledi. İçişleri Bakanımız ve Bakanlığımıza da teşekkürlerimizi sunuyorum. Durmak yok, büyük bir coşku ve aşkla kentimizi tanıtmaya devam diyorum formunda konuştu.
Dönemin hafriyat başkanlığını yürüten Dr. Mustafa Süel anısına Prof. Dr. Aygül Süel’e plaket takdim eden Çorum İş Kadınları Derneği Başkanı Semrin Kaleli, "Hititler yaşadığı sürece, anıldığı sürece, yaşayacak. Bu yüzden, Şapinova kentimizin kaşifi Aygül Süel ve Mustafa Süel onun anısına bu sinemamızı adadık" sözlerini kullandı.

"Olağanüstü koşullarda, baht yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir parçası"
Dönemin hafriyat lideri Prof. Dr. Aygül Süel de emeği geçenlere teşekkür ederek, "Biz Anadolu bayanı olarak çok şanslıyız. Neolotik’ten, doğurganlığı olan bayandan başlayarak biz çok şanslıyız. Bayan her vakit destekçidir. Bu bahis için de çok teşekkür ediyorum. Bu gecenin de benim için başka bir manası var. Hafriyat meşakkatli bir iş. Bu buluntu harikulâde, bugüne gelemeyen organik bir husus. Fevkalâde kurallarda, baht yapıtı havasız kalarak bulunmuş yapıtın bir modülü. Doğal bunun için ben en başta canla başla çalışan hafriyat takımıma teşekkür etmek isterim. Mustafa hocayı ayrıyeten anmak istiyorum onun emeği çok farklıydı" dedi.
Program, hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.