Müftü Güneş'ten Başkan Aksoy'a Kutlu Doğum Ziyareti - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
18 Nisan, 2017 11:27 tarihinde yayınlandı
0
0

Müftü Güneş’ten Başkan Aksoy’a Kutlu Doğum Ziyareti

Safranbolu İlçe Müftüsü Hasan Güneş, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’u makamında ziyaret ederek, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri ile ilgili bilgiler verdi. Her yıl olduğu gibi bu yılda da Kutlu Doğum Haftası programlarının dolu dolu geçeceğini dile getiren Güneş; ” Diyanet İşleri Başkanlığımızın da desteklediği Kan Bağışı Kampanyası yine Müftülüğümüzün bahçesinde olacak. Öğle Namazının akabinde açılış programının ardından Kutlu Doğum Aşını ikram edeceğiz. Aynı gün akşam saat 20.00’da Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültemizde Diyanet İşleri Başkanlığımız Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Zeki Sayar Hocamızın konuşmacı olarak konuşacağı ” Hazreti Peygamber ve Güven Toplumu ” adlı konferansımız olacak” dedi. Bu ve bunun gibi daha pek çok programın gerçekleştirileceği etkinliklere tüm Safranbolu halkını davet ettiğini ifade eden Müftü Hasan Güneş, “Değerli Belediye Başkanımız sağ olsunlar bizlerden desteklerini eksik etmiyorlar. Bu vesile ile kendisine de ayrıca teşekkürlerimizi sunuyoruz” şeklinde konuştu. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy ise, “Sayın Müftümüze nazik ziyaretleri ve davetlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Kutlu Doğum Haftası’nın İslam âlemi için çok önemli bir hafta olduğunu belirtti. Başkan Aksoy,” Bu güzel ve anlamlı haftada, insanları güzel ahlak, doğruluk ve huzurla buluşturan İslam’ın, değerler üstü ve çağlar ötesi mesajını bizlere ulaştıran Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in kutlu doğumunun yeni bir yıl dönümünü idrak ediyoruz. Sevgili Peygamberimizin doğumunu kutladığımız bu günlerde, insanlığın O’na ne kadar ihtiyaç duyduğunu çok iyi görmekteyiz. O’nun barışçı ve insanı odak alan yaklaşımı, savaşların ve felaketlerin hüküm sürdüğü günümüz dünyasının barışa ve huzura kavuşmasının anahtarıdır” dedi. Müftü Güneş ziyaretin sonunda Başkan Aksoy’a Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kutlu Doğum haftası nedeni ile yayımlanan yayınlardan hediye etti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
222222 1
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
17 Nisan, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 16.04.2026 15:54
0
0

KARABÜK’Ü KORKUTAN DEPREM RİSK ANALİZİ

Türkiye’nin aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya hattı üzerinde yer alması, birçok şehir gibi Karabük’ü de ciddi risk altında bırakıyor. Uzmanlara göre, 1. derece deprem bölgesinde bulunan Karabük’te yapı stokunun büyük bölümü olası bir deprem karşısında yetersiz

Türkiye, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alırken, ülkenin büyük bölümü yüksek deprem riski altında bulunuyor. AFAD tarafından güncellenen deprem tehlike haritaları, bölgelerin yer ivmesi değerlerine göre risk seviyelerini ortaya koyuyor. Uzmanlara göre Türkiye’nin sismik hareketliliğini başlıca üç ana fay hattı belirliyor: Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hatları. Özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı, Karadeniz Bölgesi’nin güney sınırını oluşturarak Düzce’den Erzincan’a kadar uzanan geniş bir hat boyunca etkisini gösteriyor. Ayrıca Karadeniz kıyı şeridinde yer alan Karadeniz Bindirme Fayı da bölge için dikkat çeken bir diğer risk unsuru olarak öne çıkıyor.

Karabük’ü doğrudan etkileyen en önemli sismik unsur, Kuzey Anadolu Fay Hattı. Bu fay hattı, Karabük’ün yakın çevresinden geçerek Düzce, Bolu ve Çankırı üzerinden uzanıyor ve Türkiye’nin en aktif kırıklarından biri olarak biliniyor. Özellikle Karabük Merkez, uzmanların dikkat çektiği riskli yerleşim alanları arasında öne çıkıyor.

TARİHSEL DEPREMLER UYARIYOR

Karabük’ün deprem gerçeği, geçmişte yaşanan büyük felaketlerle de sabit. 1 Şubat 1944’te meydana gelen 1944 Gerede–Çerkeş Depremi, bölge tarihinin en yıkıcı afetlerinden biri olarak kayıtlara geçti. 7.4 büyüklüğündeki deprem; Gerede, Çerkeş ve Bolu’nun yanı sıra Karabük ve Eskipazar’da da büyük yıkıma yol açtı. Yüzlerce bina yıkılırken, çok sayıda insan hayatını kaybetti.

O dönemde genç bir yerleşim olan Karabük’te özellikle fabrika sahası, mahalleler ve köyler ağır hasar aldı. Eskipazar’da vadilerin çökmesi ve kerpiç yapıların büyük bölümünün yıkılması, depremin şiddetini gözler önüne serdi.

ESKİ YAPILAR BÜYÜK TEHDİT

Aradan geçen yıllara rağmen Karabük’teki yapı stokunun önemli bir kısmı hâlâ eski ve dayanıksız. Kentte özellikle 60-70 yıllık binaların yaygın olduğu, bu yapıların günümüz deprem yönetmeliklerine uygun olmadığı belirtiliyor. Uzmanlara göre mevcut binaların yaklaşık yüzde 70’i güçlü bir depremde ayakta kalamayabilir.

Karabük’ün il oluşundan bu yana geçen sürede hızlı bir büyüme yaşansa da, bu gelişimin yapı güvenliği açısından aynı ölçüde ilerlemediği ifade ediliyor. Bugün resmi olarak 1. derece deprem bölgesi olan kentte, eski yönetmeliklere göre inşa edilen yapılar ciddi risk oluşturuyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ŞART

Karabük’te hızlı kentleşmeye rağmen yapı güvenliğinin aynı ölçüde gelişmediğine işaret eden uzmanlar, acil ve kapsamlı bir kentsel dönüşüm sürecinin başlatılması gerektiğini vurguluyor. Kullanım ömrünü tamamlamış binaların yenilenmesinin hayati önem taşıdığını ifade eden uzmanlar  geçmişte yaşanan acı tecrübelerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, deprem gerçeğine karşı alınacak önlemlerin ertelenmemesi çağrısında bulundu.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin