Ihlas Haber Ajansı tarafından
02 Ekim, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Modern tekniklerle toplanan Niksar cevizinde kalite zirveye taşındı

Tokat’ın coğrafi işaretli Niksar cevizinin hasadı başladı. Modern tekniklerle hasadı yapılan cevizin rekoltesinde bu yıl yüzde 30 artış bekleniyor.
Tokat’ın Niksar ilçesinde yetişen coğrafi işaretli Niksar cevizinin hasadı başladı. Beyaz altın olarak anılan bu ceviz, ilçede önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Yıllık yaklaşık 2 bin ton ceviz üretimiyle bu değerli ürün hem iç piyasada hem de dış pazarda dikkat çekiyor. Bölgedeki ceviz üreticilerinden Halis Yılmaz, bu yılın verimli geçtiğini ve rekoltenin geçen yıla oranla yüzde 15-30 arttığını belirtti.

Modern tekniklerle kalite arttı
Modern teknikler ve makinelerle ceviz hasadını gerçekleştirerek işçilik maliyetlerini düşürdüklerini söyleyen Yılmaz, bu sayede cevizde kaliteyi artırdıklarını ifade etti. Hasat sürecinin verimli geçtiğini ve Niksar cevizinin dünya markası haline gelmesi için çalıştıklarını belirten Yılmaz, ceviz fiyatlarının bu yıl 150 TL civarında olmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye’ye ceviz fidanı satışı
Niksar cevizinin coğrafi patentini aldıklarını ve ilçenin ceviz pazarında daha büyük söz sahibi olmayı hedeflediklerini vurgulayan Yılmaz, ürün kalitesinin artmasıyla cevizlerinin daha fazla talep gördüğünü ifade etti. Ayrıca, Niksar’da ceviz fidanı üretiminin de yapıldığını ve Türkiye’nin dört bir yanına satış yaptıklarını belirtti.

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
08 Nisan, 2025 11:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te Gündem Sahipsiz Hayvanlar

Karabük’te sahipsiz hayvanlarının korunması, rehabilitasyonu, kısırlaştırılması, aşılanması ve barınakların iyileştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantı, Vali Mustafa Yavuz başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Toplantıya; Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Vali Yardımcısı Erol Özkan, İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökcek, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Eflani Kaymakamı Ömer Bulut, Safranbolu Başkanı Elif Köse, Eflani Belediye Başkanı Hüsnü Akın, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Kartal, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, Safranbolu Belediye Başkan Yardımcısı Halil Bakkal, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Şenol Ayyıldız, İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ahmet Işık katıldı.

Toplantıda; 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yürütülen çalışmalar, mevcut sahipsiz hayvan bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin durumu, kapasite artırımı çalışmaları, yeni barınakların inşası ve sahipsiz hayvanların bakım süreçleri, kısırlaştırılması ve sahiplendirilmesi değerlendirildi.

Toplantıda konuşan Vali Mustafa Yavuz, sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmaların, yerel yönetimlerle koordinasyon içinde titizlikle sürdürüldüğünü vurguladı.

Vali Yavuz, yaptığı konuşmada, “Bakım evlerimizin kapasite artırımı yönündeki çalışmalarımız devam ediyor. Yeni merkezlerin yapımı da hızla devam ediyor. Belediyelerimiz tarafından rehabilite edilen sahipsiz hayvanlar, oluşturulacak koruma alanlarında barınacak. Vatandaşlarımızın güvenliği ve huzuru her zaman önceliğimiz olmaya devam edecek. Sahipsiz hayvanlar tarafından oluşması muhtemel olumsuzlukların önüne geçebilmek amacıyla her türlü tedbir ve önlemi almayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Vali Yavuz  ayrıca, bu sürecin en kısa sürede somut sonuçlar doğurması için tüm yerel yönetimler ve ilgili kurumların iş birliği içinde çalışmaya devam ettiğini belirterek “Herkesin üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getireceğine inanıyorum. Bu önemli konuyu, Karabük’ün gündeminden en kısa sürede çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.