Safranbolu’da düzenlenen Ramazan akşamları programı dolu dolu geçiyor.
Safranbolu Belediyesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen ve 30 gün süresince aralıksız devam edecek olan ve her akşam saat 21.00’da başlayan ve birbirinden eğlenceli yarışmalar, geleneksel tiyatromuzdan örnekler, animasyonlar ve dini sohbetlerin yer aldığı etkinlikler vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleşiyor.
Aileler ve çocukların katıldıkları yarışmalarda her çocuk hediye alırken, yarışmalarda hali ilginç ve komik dakikalar da yaşanıyor. Aşuk ile Maşuk ve İbiş ile Memiş gösterileri ise programa ayrı bir renk katarken, izleyicileri kahkahaya boğuyor.
Birbirinden ilginç etkinliklerle Ramazan ayı bitene kadar devam edecek olan ve her akşam saat 21.00’da başlayan etkinlikleri tüm halk davet edildi.


Misak-ı Milli’de her Akşam Ayrı Bir Etkinlik
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.


