Mimarlar: “Yanlış Görülen Uygulamaların Karşısındayız” - Karabük Haber Postası
Karabük
İmsak 05:32
Güneş 06:57
Öğle 13:04
İkindi 16:22
Akşam 19:01
Yatsı 20:21
İmsaka son --:--
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
24 Eylül, 2014 07:08 tarihinde yayınlandı
0
0

Mimarlar: “Yanlış Görülen Uygulamaların Karşısındayız”

Mimarlar Odası Ankara Şubesinin şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesi ile Karabük Revizyon İmar Planını iptal ettirmesine gösterilen tepkilere Ankara Mimarlar Odası Şubesi ve Karabük Mimarlar Odası Temsilciliği  düzenledikleri basın toplantısı ile cevap verdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş, “Karardan sonra haddini bilmez bazı kişiler Mimarlar Odası yöneticilerini hedef göstererek tehdit etmeye başlamışlardır. Kimsenin haddi değildir, mimarlar odası yöneticilerini ve mimarlar odasını tehdit etmek” dedi

Mimarlar Odası Karabük Temsilciliği Oda Sekreter Üyesi Mehtap Başaran ise yaptığı açıklamada;Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden, oturdukları evi ve arsasını satın alırken, bu arsaya yapılabilecek inşaat alanını bilerek satın aldıklarından ve inşaat alanını %70 artırmak gibi bir hakları da zaten bulunmadığından Dereevler sakinlerinin herhangi bir mağduriyeti bulunmamaktadır” dedi

Ankara Mimarlar Odası  Şubesi ve Karabük Mimarlar Odası Temsilciliği Karabük İmar Planının iptal edilmesi üzerine oluşan tepkiler üzerine ortaklaşa basın toplantısı düzenledi.

Ankara Şubesi ve Karabük Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyelerinin de hazır bulunduğu toplantı ilk açıklamayı Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan yaptı. Candan yaptığı açıklamada, karardan sonra haddini bilmez bazı kişilerin Mimarlar Odası yöneticilerini hedef göstererek tehdit etmeye başladıklarını belirterek, bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

MİMARLAR ODASINI TEHDİT ETMEK KİMSENİN HADDİ DEĞİLDİR

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,”Biz Dereveler ile ilgili mahkeme açtık ve mahkeme bizim itirazımızı olumlu buldu. Fakat bu karardan sonra haddini bilmez bazı kişiler Mimarlar Odası yöneticilerini hedef göstererek tehdit etmeye başlamışlardır. Kimsenin haddi değildir, mimarlar odası yöneticilerini ve mimarlar odasını tehdit etmek. Biz zaten haklarında suç duyurusunda bulunduk. Biz Anayasal bir kuruluşuz. Kamu kurumu niteliğinde meslek örgütüyüz ve kamu yararına bir mücadele bulunuyoruz. Her hangi bir kişisel beklentisi veya çıkarı maddi beklentisi yoktur. Biz burada insanların daha sağlıklı koşulalar da bilimsel ilkelerin ışığında barınabilecek yaşayabilecek kentlerin oluşturulmasıdır. Bazılarının hem muhatap olmadığı halde hem de haddi olmadığı halde yapılan açıklamaları insanların daha sağlıklı mekanlarda yaşamasından çok bir çıkar beklentisi bir rant beklentisi içersinde oldukları aşikardır. Bu aşikarlığın somut delili mahkeme kararıdır. Eğer her hangi bir tepkileri varsa medeni insanlar gibi mahkemeye ihtiraz edeceklerdir. İnsanları basın yolu ile hedef gösteremeyecekler bu medeni olmadıklarının göstergesidir” dedi.

YANLIŞ GÖRÜLEN UYGULAMALARIN KARŞISINDAYIZ

Daha sonra konuşan Mimarlar Odası Karabük Temsilciliği Oda Sekreter Üyesi Mehtap Başaran ise yaptığı açıklamada; “TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından Kastamonu İdare Mahkemesinde açılan dava 21.08.2014 tarihinde sonuçlanmış ve mahkeme kararı ile Karabük revizyon İmar Planı iptal edilmiştir.

Bu iptal kararının gerekçelerinden biri Dereevler Bölgesinde inşaat alanının %70 oranında artırılması bir diğeri de Anıt alanının ibadet alanına dönüştürülmesidir.

Son günlerde kamuoyunda Mimarlar Odasının insanların ev sahibi olmasına engel olduğu yönünde bir algı operasyonu yürütüldüğünden kamuoyunu aydınlatmak gereği doğmuştur.

Bu alanda 1950’li yıllarda kurulmuş Türkiye D.Ç.Fabrikasının işçi lojmanları bulunmakta idi.1995 yılında D.Ç. İşletmelerinin Özelleştirmesi sırasında, 70 Evler,Dereevler ve 50 Evlerin bulunduğu alan Zonguldak Karaelmas Üniversitesine verildi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi binaları birkaç yıl Karabük Valiliği çalışanları ile birlikte lojman olarak kullandıktan sonra gelir elde etmek amacıyla, imar planı olmayan alanda imar planını Belediye ile birlikte hazırlattı.

2000’li yıllarda yapılan bu imar planında 50 Evlerin bulunduğu alanda emsal 1.80,

70 Evlerin bulunduğu alanda emsal 1.20 (ki burada 2 katlı binalar vardı), Dereevlerin bulunduğu alanda ise inşaat katsayısı emsal 0,70 olarak belirlendi. Satış öncesi yapılan imar planında, inşaat katsayıları belirlenirken, içinde oturan lojman sakinlerinin bu konutları alabilmesi hedeflenmiştir.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi tarafından 2004 yılında 50 Evlerin bulunduğu alan Kuleparkın sahibi olan yatırımcılara, 70 Evler ve Dereevleri ise içinde oturan lojman sakinlerine satılmıştır.

Satış işlemlerinin ardından 2004 yılının 10. ayında Kuleparkın bulunduğu arsa sahipleri inşaat alanlarını %25 oranında artıran bir imar değişikliğini Karabük Belediye Meclisinden geçirdiği için Mimarlar Odası Karabük Temsilciliğince itiraz edilmiş ve bu değişiklik iptal edilmiştir. Bugün Kuleparkın olduğu alanda inşaat alanını belirleyen katsayı aynıdır.

İnşaat alanının artırılması isteği satın aldıkları günden başlayarak 70 Evler ve Derevler sakinlerince de dile getirilmiş ancak Temsilciliğimizce inşaat alanını artıracak bir imar değişikliğine itiraz edileceği ve gerekirse dava açılacağı hem Belediye Yetkililerine hem de mal sahiplerine anlatılmıştır.

70 Evler Mahallesi sakinleri herhangi bir inşaat alanı artışı olmadan konutlarını müteahhit eliyle yaptırmışlardır. Son günlerde bazı basın organlarında yazıldığının aksine,  70 evler ve kuleparkın ne projesinde ne de yapımında temsilciliğimiz yönetim kurulundan hiçbir üye yer almamıştır.

Karabük Revizyon İmar Planı yapılırken Dereevler Mahallesinin inşaat emsalini belirleyen katsayı %70 oranında artırılmış, daha önce emsali 0,7 ve 2 katlı konut olarak tanımlanan inşaat alanı katsayısı emsal 1,20, 10 katlı ve tercihli konut olarak değiştirilmiştir.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yapılan plan değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğundan Kastamonu İdare Mahkemesinde dava açmış ve dava sonuçlanmıştır.

Yukarıda açıkça anlatıldığı üzere, Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden, oturdukları evi ve arsasını satın alırken bu arsaya yapılabilecek inşaat alanını bilerek satın aldıklarından ve inşaat alanını %70 artırmak gibi bir hakları da zaten bulunmadığından Dereevler sakinlerinin herhangi bir mağduriyeti bulunmamaktadır.

TMMOB Mimarlar Odası Karabük Temsilciliği  tarafından Orman İşletmesinin bulunduğu alanda yapılan TOKİ konutlarına tam 7 dava açılmıştır.Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna açılan son dava neticesinde alanının dörtte üçü  yapılaşmadan kurtarılarak Kültür varlığı olarak tescillenmiştir.

İmar planında kent parkı olarak belirtilen 100 Evlere Kardemir Yönetiminin yapmak

İstediği 16 katlı alışveriş merkezi, ikiz kule ve hastane yapımına da dava açılarak engel olunmuştur.

Kardemir’e ait ısı merkezi ve Pazaryerine yapılmak istenen konut projeleri ile ilgili de 2 kez dava açılmıştır.

Temsilcilik olarak herhangi bir kişi ya da kurum ayrımı yapılmaksızın yanlış görülen uygulamaların karşısındayız. Ayrıca son zamanlarda kent merkezinde yaşanan trafik sıkışıklığı, park yeri sorunları bu konuda hepimizin aynı duyarlılıkta olması gerektiğinin de bir kanıtıdır.

Sonuç olarak Mimarlar Odası Karabük Temsilciliği olarak kentimize karşı her zaman duyarlı olacağımızı ve bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Mart Cumartesi
1447 HİCRİ Ramazan 24
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
05:32
  Güneş
06:57
  Öğle
13:04
  İkindi
16:22
  Akşam
19:01
  Yatsı
20:21

Video Haberler

eski adalet bakani tunc son 23 yilda terorizme neden olan tum unsurlari ortadan kaldirdik cqWyfkWc

Eski Adalet Bakanı Tunç: “Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık”

kastamonuda 24 yil hapis cezasiyla aranan hukumlu yakalandi I5pjzWCW

Kastamonu’da 24 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

bakan yumakli gubre stoklarimizda herhangi bir problem yok WuwC4A9O

Bakan Yumaklı: “Gübre stoklarımızda herhangi bir problem yok”

gulsanda uzlasilamayan yuzde 15lik kisim icin acele kamulastirma karari 2lOJ5rMC

Gülsan’da uzlaşılamayan yüzde 15’lik kısım için acele kamulaştırma kararı

samsunda otobus ile otomobil kavsakta carpisti 9 yarali fuVXZvkM

Samsun’da otobüs ile otomobil kavşakta çarpıştı: 9 yaralı

tokatta 56 buyuklugundeki depremin merkezi pinarbeyli havadan goruntulendi RyZr8vwf

Tokat’ta 5,6 büyüklüğündeki depremin merkezi Pınarbeyli havadan görüntülendi

alaplida sehitler icin 450 hatim duasi Yi5AYcne

Alaplı’da şehitler için 450 hatim duası

eski adalet bakani tunc son 23 yilda terorizme neden olan tum unsurlari ortadan kaldirdik cqWyfkWc
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mart, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Eski Adalet Bakanı Tunç: “Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık”

Eski Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık. Gerek bölgesel ayrımcılık, gerek etnik milliyetçiliği sona erdirdik. Ayrım yapmadan ülkemizin doğusundan batısına her köşesine hizmet götürdük, yatırım götürdük. Temel hak ve özgürlükleri güçlendirdik” dedi.

Bartın’da AK Partili teşkilat mensupları ile eski ve yeni yöneticiler, sivil toplum temsilcileri ve vatandaşlar ile “Geleneksel Teşkilat Vefa İftarı” programında buluştu. AK Parti İl Başkanlı tarafından bir düğün salonunda gerçekleşen programa AK Parti Sivil Toplum ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Belgin Uygur, Önceki Dönem Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz da katıldı.

Eski Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un hemşehrileri ile hasret giderdiği program, okunan Kur’an-ı Kerim ve yapılan dualarla devam etti. Açılan iftarın ardından konuşan Bakan Tunç, Türkiye’nin çevresindeki ateş çemberine dikkat çekerek, birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. Uluslararası kuruluş ve mahkemelere de tepki gösteren Tunç, “Türkiye Yüzyılı’nın inşa süresini başlattık. Türkiye’yi bölgesinde güçlü, dünyada lider bir ülke olabilmesi için mücadeleyi sürdürme gayreti içerisinde olacağız. Etrafımız ateş çemberi. Dünya sıkıntılı. Bölgemiz, etrafımız, savaşlar, soykırım. Maalesef hukukun gücü değil de, gücün hukukunun geçerli olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Uluslararası hukuk yok. Uluslararası kuruluşların hiçbir geçerliliği maalesef yok. Uluslararası mahkemeleri dinleyen, takan yok. Onların kararlarına uyan yok. Filistin’de, Gazze’de iki buçuk yıldan bu yana soykırım suçu işlendi. Ama maalesef uluslararası kuruluşlar buna engel olamadı. İşte Sayın Cumhurbaşkanımız, ’Daha adil bir dünya mümkündür. Uluslararası sistem bir revizyona tutulmalıdır. Hakkaniyet olmalıdır. Adalet olmalıdır’ derken, işte bu zulümlerin sona ermesi için mücadeleyi siyasi hayatı boyunca yapmıştır. Ve bundan sonra da yapacağız” dedi.

İran ve Lübnan’a saldırılar

ABD ve İsrail’in, İran ile Lübnan’a yaptığı saldırılara ilişkin Tunç, “Bugün Amerika Birleşik Devletleri’nin, İsrail’in İran’a saldırmasıyla, Lübnan’a saldırmasıyla devam eden süreçte maalesef akan kanlar. Bunları durdurmanın yolu, dünyada da hakkaniyeti, adaleti hakim kılmakla mümkün. Bunun için de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye’yi daha güçlü yapmak zorundayız. Bunu yapmak için birlik beraberliğimizi daha da güçlendirmek zorundayız” şeklinde konuştu.

“Terör belasından kurtulmak üzereyiz”

Türkiye’nin 23 yıllık AK Parti iktidarlarında teröre neden olan tüm unsurların tek tek ortadan kaldırıldığını da belirten Tunç, “Ayrılığımızı gayrılığımızı sona erdirmek durumundayız. Türkiye’yi terörden tamamen kurtarmak durumundayız. İşte onun için Terörsüz Türkiye diyoruz. 41 yıldan bu yana yani yarım asırdan bu yana ülkemizin gelişmesinin ve kalkınmasının önündeki en büyük engel terör belasından da kurtulmak üzereyiz. Terörsüz Türkiye sadece son bir, bir buçuk yılın meselesi değil. 41 yıldan bu yana bu uğurda şehitler verdik, gaziler verdik. Büyük acılar yaşadık. Trilyonlarca kaybımız oldu ekonomik kaybımız. O kayıplarımız olmasaydı bugün Türkiye çok daha farklı noktada olurdu. Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık. Gerek bölgesel ayrımcılık, gerek etnik milliyetçiliği sona erdirdik. Ayrım yapmadan ülkemizin doğusundan batısına her köşesine hizmet götürdük, yatırım götürdük. Temel hak ve özgürlükleri güçlendirdik. Bütün vatandaşlarımız için ve teröre zemin teşkil eden bütün unsurları birer evvel ortadan kaldırarak bugün terörsüz Türkiye’yi de konuşabilir hale geldik. Ve inşallah başarıyla sonuçlanacak. Terör örgütünün feshiyle, silahları bırakmasıyla, gerek içeride gerek dışarıda terör tehdidinin ortadan kalkmasıyla beraber Türkiye’nin gelişmesi, güçlü olması daha da kolaylaşacak. Türkiye Yüzyılı’nın inşası inşallah daha kolay olur” ifadelerine yer verdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uygur ise, “Güçlünün haklı olduğu bir hukuk uygulanmaya çalışılıyor maalesef. Eskiden önceki dönemleri hatırladığınızda, bir kalıp, bir mazeret, bir sebep üretme çabası ve gayretinden bahsedebiliyorduk. Şu anda cereyan eden bütün hadiseler, bütün savaşlar, bütün soykırımlar, artık hiç bir mazerete dayanma ihtiyacı gözetilmeksizin, son derece pervasızca, fütursuzca, insafsızca, acımasızca gerçekleştiriliyor” diye konuştu

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
14
Mart Cumartesi
1447 HİCRİ Ramazan 24
Yatsı Vakti
Şuanki vakit
Yatsı
İmsak vaktine kalan süre
 
  İmsak
05:32
  Güneş
06:57
  Öğle
13:04
  İkindi
16:22
  Akşam
19:01
  Yatsı
20:21

Video Haberler

eski adalet bakani tunc son 23 yilda terorizme neden olan tum unsurlari ortadan kaldirdik cqWyfkWc

Eski Adalet Bakanı Tunç: “Son 23 yılda terörizme neden olan tüm unsurları ortadan kaldırdık”

kastamonuda 24 yil hapis cezasiyla aranan hukumlu yakalandi I5pjzWCW

Kastamonu’da 24 yıl hapis cezasıyla aranan hükümlü yakalandı

bakan yumakli gubre stoklarimizda herhangi bir problem yok WuwC4A9O

Bakan Yumaklı: “Gübre stoklarımızda herhangi bir problem yok”

gulsanda uzlasilamayan yuzde 15lik kisim icin acele kamulastirma karari 2lOJ5rMC

Gülsan’da uzlaşılamayan yüzde 15’lik kısım için acele kamulaştırma kararı

samsunda otobus ile otomobil kavsakta carpisti 9 yarali fuVXZvkM

Samsun’da otobüs ile otomobil kavşakta çarpıştı: 9 yaralı

tokatta 56 buyuklugundeki depremin merkezi pinarbeyli havadan goruntulendi RyZr8vwf

Tokat’ta 5,6 büyüklüğündeki depremin merkezi Pınarbeyli havadan görüntülendi

alaplida sehitler icin 450 hatim duasi Yi5AYcne

Alaplı’da şehitler için 450 hatim duası