karabuk
İmsak 05:50
Güneş 07:14
Öğle 13:07
İkindi 16:15
Akşam 18:49
Yatsı 20:08
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
milli irade platormundan abd kongresine netenyahu tepkisi tI1C7grG jpg
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Temmuz, 2024 04:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Milli İrade Platormu’ndan ABD kongresine ’Netenyahu’ tepkisi

Karabük Milli İrade Platformu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ABD Kongresinde senatörlerce ayakta alkışlanmasına tepki gösterdi.
Platform adına konuşan Memur-Sen Karabük Şube Başkanı Zeki Öz, “Gazze’deki soykırım insanlık tarihine kara bir leke olarak kazanırken ABD, İsrail Başbakanı soykırımcı, savaş suçlusu Netenyahu’yu ülkesine davet etmiş, ABD parlamentosunda konuşma imkanı sunmuştur. Netanyahu’nun Gazze’deki vahşeti alay edercesine kurduğu hakikat dışı cümleler ABD’li Parlamenterler tarafından sık sık çoğunlukla da ayakta alkışlanmıştır. ABD parlamentosu tıpkı Hitler Almanyasının Reichstag’ı gibi yüzyıllar boyunca havzalardan silinmeyecek bir utanç fotoğrafı vermiştir” dedi.
“ABD’nin ‘demokrasi’ ve ‘özgürlük’ maskesi bu korkunç fotoğrafla bir kez daha düşmüştür” diyen Öz, “Parlamentodaki alkışlar hiç şüphe yok ki batının soykırımcı karakterine bir yüceltme olduğu kadar, batılı değerlerinde cenaze törenidir. İsrail’in Gazze’de aylardır sürdürdüğü vahşetin ana sorumlusunu ağırlayan ve destekleyen ABD kongresini bu eyleminden ötürü şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Öz, “Parlamento içinde tek başına direnen Rashida Tlaib’e ve parlamento dışındaki eylemcilere dayanışma mesajlarımızı ve selamlarımızı iletiyoruz. Filistin ve Gazze yalnız değildir herkes sırtını dönse de Türkiye, Filistin mücadelesine her şart altında destek vermeyi sürdürecektir. Milli İrade Platformu olarak zulmü alkışlayanlara karşı mazlumunu savunmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
de
Berkay Doğan tarafından
03 Mart, 2026 09:42 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Karabük’ün Milletvekili Sayısı 3’ten 2’ye Düştü

Karabük’ün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki milletvekili sayısı 3’ten 2’ye düşürüldü. Bu karar, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından alınarak 3 Mart 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemeyle birlikte Karabük, TBMM’de artık yalnızca 2 milletvekili ile temsil edilecek.

YSK, illerin milletvekili sayılarını belirlerken Türkiye İstatistik Kurumu’nun en güncel nüfus verilerini esas alıyor. Bu kapsamda nüfus artış hızı düşük olan veya göç veren illerde milletvekili sayısında azalma olurken, nüfusu hızlı artan büyükşehirlerde sandalye sayısı artırılabiliyor. Son karar kapsamında Antalya ve İstanbul gibi büyükşehirlerin vekil sayısı artarken Karabük’ün sandalyesi bir azaltıldı.

Karabük Açısından Değerlendirme

Nüfus ve Temsil İlişkisi:
Milletvekili sayıları, Türkiye’de her genel seçim öncesi nüfus verilerine göre yeniden belirleniyor. Karabük’ün nüfusunun diğer illere göre daha yavaş artış göstermesi veya göç vermesi, vekil sayısının azaltılmasında başlıca etken olarak yorumlanıyor. Bu tür değişiklikler, sayısal temsilde iller arasındaki dengesizliği azaltmayı amaçlasa da Karabüklülerin temsil gücünü de etkiliyor.

Temsil Gücünün Azalması:
Karabük’ün milletvekili sayısının 2’ye düşürülmesi, Meclis’te ilin sesinin daha sınırlı sayıda temsilciyle duyurulması anlamına geliyor. Bu durum, özellikle bölgesel projeler, yatırım talepleri ve TBMM komisyonlarındaki söz hakkı gibi konularda dezavantaj olarak algılanıyor.

Vatandaşlar Ne Düşünüyor?
Karabüklü vatandaşlar arasında bu karar çifte yorum aldı: Bir kesim, nüfus temelli adil bir dağılım olduğunu ve sistemin hukuki gerekliliklerini hatırlatarak kabul ederken diğer kesim ise ilin temsil gücünün azalmasından endişe duyuyor, yerel sorunların ve Karabük’ün sesini TBMM’de güçlü şekilde duyurma fırsatının zayıflayacağını belirtiyor.

Siyasi Yansımalar:
Partiler ve aday adayları açısından da bu tür bir azalma stratejik planlamayı etkileyebilir; iki sandalye için rekabet, önceki 3 sandalyeye göre daha yoğun ve kritik bir seçim çalışmasına dönüşebilir. Karabük’ün milletvekili sayısının 3’ten 2’ye düşürülmesi, Yüksek Seçim Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımladığı nüfus temelli dağılım kararıyla resmileşti. TBMM’deki sandalye sayısının azalması, Karabük’ün Meclis’teki temsil gücünü doğrudan etkilerken; bu değişikliğin kentin siyasi dengelerine, yatırım ve proje süreçlerine nasıl yansıyacağı ise önümüzdeki süreçte netlik kazanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin