Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Ocak, 2024 00:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Milletvekili Uluay: “İhsangazi-Araç arasına OSB yapacağız ve burayı tren yoluyla bağlayacağız”

Kastamonu’daki yatırım planları ile ilgili konuşan AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay, İhsangazi ile Araç ilçeleri arasına organize sanayi bölgesi yapılacağını ve bölgenin da tren yoluyla bağlanacağını ifade ettti.
AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay, Kastamonu’da basın mensupları ile bir araya gelerek yapılan çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kastamonu’da hayata geçirilmesi planlanan projelerle ilgili konuşan Milletvekili Uluay, “Milletvekili seçildikten sonra devam eden projeleri sahiplendik. Onların yürümesini sağladık. Onun haricinde de kendi çapımızda birkaç tane projeyi Kastamonu kazandırmaya çalıştık. Kamuoyunun da bildiği üzere aslında Kastamonu’nun amiral gemisi diyebileceğimiz, çılgın projesi diyebileceğimiz bir proje meselemiz var. Bu Araç-İhsangazi sınırları içerisinde kurulması planlanan organize sanayi bölgesidir. Bu bizden önce çalışmaları devam eden bir projeydi. Proje hayal ettiğimiz gibi gerçekleşecek olursam en az 4 milyon metrekare belki 10 milyon metrekareye çıkabilecek, Türkiye’de 6’ncı teşvik bölgesi imkanlarından faydalanacak bir Organize Sanayi Bölgesi olacak. Bu organize sanayi bölgesine, demiryolu bağlama ihtimalimiz yüksek. Kastamonu’da demiryolu hayal gibi görünüyor olsa bile, bazı şeyler hayal kurmakla başlar. Biz bu hayali kuruyoruz. İnşallah bu çapta bir organize sanayiyi ilimize kazandırır ve burayı da demiryoluna bağlamış oluruz. Devletimiz, büyükşehirlerdeki sanayiyi, özellikle Marmara bölgesindeki sanayiyi Anadolu’ya yayma projesi geliştiriyor. Bunların birçoğu ‘bir kuşak, bir yol’ dediğimiz Çin ile Avrupa arasındaki yol güzergahında ama Kastamonu’da eğer demiryoluyla organize sanayi bağlayabilirse bu güzergahı bir şekilde entegre olmuş olacak. Bu Organize Sanayi Bölgesi’nin Kastamonu’ya katacağı iş gücüne güvenerek nüfusun en az 350 bin, belki ileride büyükşehir olmaya doğru gideriz, hayalini hedef olarak ortaya koyduk. Bunun ne kadarını gerçekleştirebiliriz, ne kadarını bizden sonraki siyasetçiler gerçekleştirebilir bilmiyoruz ama Kastamonu’nun bu hedefe sahip çıktığını görmekle bizler işin açıkçası mutlu etti. Belki ileride demiryoluyla bağladığımız OSB’yi, İnebolu Limanı’na bağlayabiliriz. İnebolu Limanı’nı daha vasıflı hale getirebiliriz. Bu arada İnebolu Limana kadar ki güzergahta yeni OSB’ler yapılabilir. Kastamonu zor bir coğrafya. Bu manada her istediğimiz yere Organize Sanayi Bölgesi kuramıyoruz. Hem topografik olarak hem orman yapısı olarak bir takım zorluklarla karşılaşıyoruz. Biz bu projeye başladığımızda depolama alanı diye biz sorunla karşılaştık. Yani OSB’de üretilen ürünleri aynı gün ya da aynı anda ihraç edemeyeceklerine ya da müşteriye sunamayacağı tüketiciye sunamayacaklarına göre belli bir üretim yapılıp bu üretiminde depolanması gerekiyor. En az üretim yapılan OSB’ler kadar da depolama alanlarının oluşturulması gerekiyor. Böyle bir sorunla da karşılaştık. Şimdi bununla çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Bu Kastamonu’nun hayali haline geldi. Sadece bizlerin hayali değil” dedi.

“Sanayi ile beraber öncelikle göçümüz duracak”
Gelişecek sanayinin göçü durduracağını söyleyen Uluay, “Sanayi ile beraber öncelikle göçümüz duracak. Bugün 4 bin civarında lise son sınıf öğrencimiz var. 12’nci sınıf öğrencimiz bunun bir kısmı üniversiteye kazanıp gidiyor, bir kısmı daha sonra kazanıyor. Fakat üniversiteyi kazanıp gitse bile onlar bir şekilde geri gelecekler. Üniversiteyi okuduktan sonra geri gelecekler. Kastamonu gencini Kastamonu’da istihdam edebilirsek her yıl 4 bin kişinin iş gücüne katılımı sağlanmış oluyor. Kastamonu nüfusunun 300 binlere, 500 binlere çıkması çok da öyle uzak bir hayal değil. Çünkü bir kişinin çalışmasıyla onun yan etkileri ile beraber aşağı yukarı 10 nüfusa denk geliyor. 20 bin-30 bin nüfusun çalıştığı bir organize sanayi yapılabilirse bu yaklaşık 150-200 bin nüfusa geliyor. Yani 4 milyon metrekare bir OSB’de 150-200 arası fabrika kurulup her fabrikada 100 kişi çalıştığını düşünürsek de bu rakamlar çok da böyle afaki uçuk rakamlar değil. Ayağı yere basan rakamlar olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

“Bütün sağlık sorunlarını ilimizde çözmeyi düşünüyoruz”
Kastamonu’nun en büyük sorunlardan birisinin sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Uluay, “Kastamonu’nun sağlık sorunu Cumhurbaşkanımıza kadar aksetti. İnşallah şu an kangren haline gelmiş olan Kastamonu açısından, bölge hastanesi olarak kurulan Hacettepe’den de Kastamonu’ya geçen hastane inşallah büyük bir ihtimalle yıkılıp yeniden yapılmak suretiyle oluşturulacak bir sağlık kompleksi ile büyükşehirlere gitme ihtiyacı doğuran bütün sağlık sorunlarını ilimizde çözmeyi düşünüyoruz. Yanık ünitesinden, tüp bebek ünitesine kadar, madendeki zehirlenme birimlerinin tedavisinin yapıldığı alanlara kadar ne varsa tamamının herhangi bir büyükşehir hastanesi aranmadan burada Kastamonu’da çözülmesini planlıyoruz. Bu hayalimiz ne zaman gerçekleşir? Yaklaşık 4-5 yıllık bir süreç. Diş Hekimliği Fakültesinin binası bittiğinde belki bir takım kısmi iyileştirmeler gerçekleştirilebilir” şeklinde konuştu.

Kastamonu’da kurulacak tarım lisesinin bölgeye hitap edeceğini belirten Uluay, “İnebolu Limanıyla ilgili özel sektör de orası biliyorsunuz taş ocağı ile ilgili bir takım sıkıntılar vardı. Limanı genişletecekler. Taşocağı sorunu çözülüp İnebolu Limanı genişlediği takdirde o gümrük illaki olacak. Yani gümrük olmadan zaten havaalanında işlemiyor uluslararası manada. Kastamonu sanayisinde ihraç edenler de bu gümrükle ilgili sıkıntılar çok yaşadılar. Çünkü buradan ürünü ihraç edeceği ürünü götürüyorlar gümrüğe, gümrükte tekrar onların sayımıydı, dökümüydü derken birçok sıkıntılar oluyor. Gümrükte Kastamonu’da olur buradan mühürlenirse ihracatta rahatlar diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kastamonu Devlet Hastanesinin eski binasının yıkılarak yerine yeni binanın yapılacağını ve Sağlık Bakanlığının dışarıda kalan bütün birimlerinin burada toplanacağını söyleyen Uluay, “Hastane, stat, viyadük ve tünellerle ilgili özel bir çaba içerisine girdik. Stat ve hastane belirli bir noktada hızlandı” dedi.
Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin otopark sorunun çözüleceğini söyleyen Uluay “Bin 500 araçlı bir otopark yapılacak. İlçelerdeki sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Em doktor olarak hem de malzeme bakımından ilçeleri güçlendireceğiz” dedi.

blank
Berkay Doğan tarafından
07 Nisan, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük İl Genel Meclisi’nde Komisyon Tartışması

İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantıları başladı. Toplantının ilk oturumuna İhtisas Komisyonu üyelerinin seçiminde yaşanan gerginlik damga vurdu. Toplantıda en çok tartışma İl Daimi Encümeni seçimlerinde yaşandı. İhtisas Komisyonu üyelerinin seçimi açık oylama ile yapılırken, İl Daimi Encümeni seçimi  MHP'li Meclis Üyelerinin itirazı sonucu  kapalı oylama ile yapıldı. Diğer yandan AK Parti'li Meclis Üyesi İsmail Bağçe  komisyonlarda yer almasına rağmen  oylamalarda red oyu kullandı

Karabük İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı toplantıları gergin bir atmosferde başladı. Yılda bir kez gerçekleştirilen İhtisas Komisyonları ve İl Daimi Encümeni üyelerinin seçimi sırasında Meclis üyeleri arasında kısa süreli  tartışma yaşandı

Toplantının açılışında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, "Nisan ayında, 1 yıl süreyle görev yapacak İhtisas Komisyonu üyelerimizi seçmiştik. Yine aynı zamanda, 1 yıl boyunca görev yapacak 3 kişilik İl Daimi Encümeni listemizi şekillendirmiş ve bu seçimimizi gerçekleştirmiştik.

1 yıldır hem İhtisas Komisyonu’ndaki arkadaşlarımız hem de İl Daimi Encümeni’ndeki değerli arkadaşlarımız, gerçekten özverili bir şekilde çalışmalarını tamamladılar. Yüzlerinin akıyla bugüne kadar çok önemli kararlar alındı, önemli kararların altına imza atıldı. Önemli komisyon raporları oluşturuldu. Oluşturulan bu raporlar sayesinde hızlı ve isabetli kararlar alınabildi. Alınan kararlar, idaremiz tarafından sahada büyük bir özveriyle uygulamaya geçirildi ve vatandaşımızın hizmetine sunuldu.

Bugün itibariyle, meclisin açılışıyla birlikte, yeni İhtisas Komisyonu üyelerimizi seçeceğiz.  Ayrıca, yeni İl Daimi Encümen üyelerimizi de belirlemiş olacağız. Şimdiden seçilecek arkadaşlara, gerek İhtisas Komisyonu gerekse İl Daimi Encümeni için hayırlı ve başarılı çalışmalar diliyorum. Alacakları kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

"TAM KADRO SAHAYA İNİYORUZ"

Saha çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade eden Meclis Başkanı Sözen; "Tüm ilçelerimizde, bugün itibariyle artık tam kadro sahaya iniyoruz. Bu ayın sonuna kadar inşallah tüm ilçelerimizdeki altyapı çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. 1 Mayıs itibariyle, hatta ay sonu itibariyle asfalt programımızı başlatacağız. Geçen sene kaldığımız yerlerden, eksik kalan alanlardan başlayarak önemli ölçüde 2025 yılı adına çalışmaları planlıyoruz.

2025 yılının, Karabük İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi ve özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımız adına bir "zirve yılı" olacağını şimdiden ifade etmek istiyorum. Çünkü idare ile bütünleşmiş bir meclis, meclisle uyum içinde çalışan bir İl Özel İdaresi teslim edildi. Şükürler olsun, herkes görevini tam anlamıyla yapıyor. Sahaya çıkıldığında kim ne yapacağını çok iyi biliyor. Eksiklerimizi, imkanlarımızı çok iyi biliyoruz. Neleri yapabileceğimizi çok iyi biliyoruz. Bu nedenle 2025 yılının, umut dolu, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltecek bir yıl olarak geçmesini ve sezonun kazasız belasız tamamlanmasını Yüce Rabbimden temenni ediyorum.

Saha çalışmaları ile ilgili olarak, altyapı malzemesi üretiminde geçen ay itibariyle Eskipazar’daki kompresör üretimlerimizi tamamladık. 30.000 ton hedef belirlemiştik, bunu 34.000 ton olarak bayram öncesinde gerçekleştirmiş olduk. Ayrıca Eflani ilçemize büyük bir kompresör gönderdik. Şu anda orada taş kırma ve altyapı malzeme üretimi çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki ayın ortalarına kadar orada en az 300.000 ton malzeme kırılması bekleniyor.

Yeni ilçemizde de diğer kompresör çalışıyor. Malzeme konusunda bir sıkıntımız yok. Merkez ilçemiz zaten Cumayanı'na yakınlığıyla malzeme temininde avantajlı. Sadece Safranbolu ilçemizle ilgili olarak alt temel malzeme konusunda bir sıkıntı var. Onu da Eflani’den destek alarak bu ay sonuna kadar çözmeyi planlıyoruz.

Altyapı tamamlandıktan sonra hızlı bir şekilde asfalt planlamamızı çalıştıracağız ve ilçelerimizde şimdiye kadar yapmış olduğumuz asfalttan daha fazlasını yapma hedefiyle sahaya çıkacağız" dedi.

KOMİSYON SEÇİMLERİNDE GERGİNLİK

Meclisteki en hararetli anlar, komisyon üyelerinin belirlenmesi sırasında yaşandı. Cumhur İttifakı ortaklarından MHP,  komisyonlara üye belirlenirken müzakere yapılmadığını belirterek tepki gösterdi. MHP Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Enver Kemik, isimlerin önceden istişare edilmeden belirlendiğini dile getirdi.

AK Parti Meclis Üyesi İsmail Bağçe ise  komisyonlarda yer almasına rağmen yapılan oylamalarda  red oyu kullandı. Özellikle İl Daimi Encümeni seçiminde tansiyon yükseldi. Diğer komisyon seçimleri açık oylamayla gerçekleştirilirken, MHP’li üyelerin itirazları üzerine encümen seçimi kapalı oylamayla yapıldı.

Yapılan kapalı oylama sonucunda İsmail Bağçe 14 oy alarak ilk sırada İl Daimi Encümen üyeliğine seçildi. Onu 12 oyla Ertan Mısırlı ve 10 oyla Mehmet Çetin takip etti. MHP’nin adayı Muammer Yağlı ise sadece 7 oy aldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.