Kastamonu’da, KOOP-DES kapsamında projeleri kabul edilen bayan kooperatiflerine 1 milyon 777 bin 363,64 lira hibe desteği verilecek.
Ticaret Bakanlığı tarafından Kooperatiflerin Desteklenmesi Programı (KOOP-DES) kapsamında, desteklenmeye hak kazanan Kastamonu’daki bayan kooperatiflerinin projeleri için imza merasimi düzenlendi. Valilik makamında düzenlenen toplantıya, Vali Meftun Kısımlı, Ticaret Vilayet Müdürü İbrahim İriş ile bayan kooperatifleri temsilcileri katıldı.
Programda, Kastamonu’daki kooperatiflerin genel durumu ile Bakanlık tarafından bayan kooperatiflerine yönelik verilen takviyelerle ilgili bilgi veren Vali Kısımlı, Kastamonu genelinde faaliyet gösteren toplam 94 kooperatiften 17’sinin bayan teşebbüsçüler tarafından kurulan bayan kooperatifi olduğunu belirtti. Vali Kısımlı, 2025 yılı kıymetlendirme süreci sonucunda, Kastamonu Tıbbi Aromatik Bitki ve Lavanta Üreticileri Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifinin “lavanta bitkisi ve lavantadan elde edilen yan eserlerin üretimi, işlenmesi, paketlenmesi ve ekonomik bedel kazanacak biçimde satışa sunulması” ile ilgili projesinin 479 bin 488 TL, Teşebbüsçü Azdavay Bayan Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifinin “doğal orman eserleri ile zerzevat ve meyve çeşitlerinin yetiştirilmesi, işlenmesi, kurutulması, paketlenerek satışa sunulması” ile ilgili projesinin 553 bin 500 TL, Küre Teşebbüsçü Bayanlar Kadın Teşebbüsü Üretim ve İşletme Kooperatifinin “kurulduğu bölgede faaliyet gösteren süt ve süt eserleri üreticilerinin eserlerinin işlenmesi, markalaştırılması ve pazarlanması” ile ilgili projesinin 744 bin 375 TL dayanak almaya hak kazandığını açıkladı.
Projelerin hem bayan girişimcilere hem de kooperatiflere güzel olmasını temenni eden Vali Meftun Kısımlı, “Kadın hemşerilerimiz nitekim çok çabalı. Bizler de onların bu gayretlerine elimizden gelen her türlü takviyesi vermeye çalışıyoruz. Hem aile ekonomilerine hem vilayetimizin ve ilçelerimizin iktisadına çok daha hoş katkılarda bulunacaklarına inanıyorum” dedi.
Toplam 1 milyon 777 bin 363,64 TL hibe dayanağı verilen projelerin kontratları, Vali Kollu ve proje taraflarınca imzalandı.
Öte yandan, KOOP-DES’ten Kastamonu’daki bayan kooperatiflerine verilen toplam takviye ölçüsü ise son projelerle birlikte 2 milyon 969 bin 832,70 TL’ye ulaştığı belirtildi.


Kastamonu’daki kadın kooperatiflerine 1 milyon 777 bin TL’lik hibe desteği
İran’ın Trabzon Başkonsolosu Mohebati: “Dünya, İranlıların dimdik dayanmasına çok şaşırdı”
İran İslam Cumhuriyeti’nin Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati, dünyanın İranlıların saldırılara dimdik dayanmasına çok şaşırdığını belirterek, “Ülkemiz bir iki günlük kültüre sahip değil. Tarih boyu kültürümüz ve medeniyetimiz var. Bu kolaylıkla yıkılmaz, yakılmaz” dedi.
İran İslam Cumhuriyeti’nin Trabzon Başkonsolosu Naser Mohebati, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde bölgedeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İran’ın kültürel yapısına vurgu yapan Mohebati, savaş ve müzakere süreçlerine dair mesajlar verdi. İran’ın tarih boyu kültürü ve medeniyeti olduğunu kaydeden Mohebati, “Bizim rehberimiz şehit oldu. Kendisi de bunu istiyordu. Liderimiz bununla çok iftihar ediyordu. Şehit olmayı arzu ettiğini çok tekrar etmişti. Çok insanlar vardı hak yolunda çalışanlar, gazilerimiz. Tarih boyunca kültürümüzde olanlar şehadeti arzu etmişlerdi, şehit oldular. Çocuklarımızın şehit olmasına çok üzüldük. Dünya, İranlıların dimdik dayanmasına çok şaşırdı. Nasıl olur da bir ülkeyi bombalarsın da memleketin lideri, insanları şehit olur ama o ülke dağılmaz ve yıkılmaz? Bizim kültürümüzde bu var. Ülkemiz bir iki günlük kültüre sahip değil. Tarih boyu kültürümüz ve medeniyetimiz var. Bu kolaylıkla yıkılmaz, yakılmaz. Ekonomimizin, insanlarımızın, binalarımızın yıkılması mümkün müydü? Ülke dimdik dayandı, istikrarını kaybetmedi. İran bunu gösterdi. İran’ın halkı önemliydi” diye konuştu.
“Müzakere olurken yeni savaş başlattılar”
Müzakere sürecine de değinen Mohebati, “Geçen sene savaştan 12 gün önce İran, ABD ve Avrupa ülkeleriyle konuşurken onlar bize saldırı yaptılar. Son savaştan 1 gün önce İran müzakeredeydi, karar verilmişti. Müzakere olurken yeni savaş başlattılar. Bu gösterir ki; onların hedefleri hiçbir zaman müzakere değildi. Müzakereden zaman kazanırlar, silahlanırlar ve büyük bir savaşa yeniden başlarlar. İran şimdi diyor ki, ‘savaşları bitirin, müzakere yapalım, konuşalım’. Bu mühim bir mesajdı” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin tüm telaşı bu savaşı bitirmekti”
Türkiye ile İran’ın ilişkilerine de değinen Mohebati, “İran dedi ki, ‘Ben Türkiye toprağına hiçbir zaman füze göndermedim’ ve göndermez. Türkiye ile İran’ın kardeşliği çok istikrarlıdır. Tarih boyu böyledir ve çok önemlidir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iyi mesajlar gönderdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan çok iyi mesajlar verdiler. Bu konuda Türkiye’yi kendimize kardeş biliriz. Türkiye’nin tüm telaşı bu savaşı bitirmekti” ifadelerini kullandı.

