blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Kasım, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Mantar zehirlenmelerine karşı kritik uyarı: “Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir”

Bolu’da yağışların etkisiyle ormanlarda bollaşan mantarlar ve buna bağlı olarak artan mantar zehirlenmelerine karşı, Uzm. Dr. Filiz Bolu, “Mantar zehirlenmesi sonucunda sinir sistemi, karaciğer, böbrek fonksiyonları etkilenebilmekte ve zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilmektedir” dedi.

Bolu’da son günlerde etkili olan yağışlı havalar sebebiyle ormanlarda mantar bolluğu yaşanıyor. Mantar bolluğu nedeniyle vatandaşlar ormanlarda topladığı mantarlara bağlı olarak mantar zehirlenmeleri de arttı. Hastanede artan mantar zehirlenme vakalarına karşı Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığında görevli Uzm. Dr. Filiz Bolu, uyarılarda bulundu. Filiz Bolu, mantar zehirlenmelerinin doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların tüketilmesi sonucu ortaya çıkan bir durum olduğunu söyledi.

“Zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilmektedir”
Zehirlenmelerin ölümle sonuçlanabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Bolu, “Mantarın türü, içerdiği toksin ve tüketilen miktara göre zehirlenmenin şiddeti değişmektedir. Mantar tüketimi sonrası, ekseriyâ ilk 24 saat içinde; bulantı, kusma, ishal, sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metalik tat, ateş, çarpıntı, karın ağrısı gibi belirtiler gözlenmektedir. Mantar zehirlenmesi sonucunda sinir sistemi, karaciğer, böbrek fonksiyonları etkilenebilmekte ve zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilmektedir” dedi.

“Etiketlerin olup olmadığına dikkat edilmelidir”
Mantar zehirlenmelerinden korunmanın en önemli yolunun, doğada yetişen mantarların tüketilmemesi olduğunu belirten Uzm. Dr. Filiz Bolu, “Bunların yerine kültür mantarları tercih edilebilir. Kültür mantarı alırken de ambalajlı olanlar tercih edilmeli ve ambalajda tüketiciyi bilgilendiren etiketlerin olup olmadığına dikkat edilmelidir. Kültür mantarlarının dahi yetiştiği ortamların bazı mikroorganizmalar barındırabileceği ve mikroorganizma bulaşmış mantarların tüketilmesi ile mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır. Doğada yetişen mantarların yenmesi halinde ise, zehirlenme belirtileri ortaya çıktığında vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kişi hastaneye başvururken, eğer varsa yediği mantardan bir miktar götürmesi toksin hakkında hekime bilgi verecektir” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 08:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Forkliftten düşen işçi hayatını kaybetti

Bartın’da 2 ay evvel kauçuk fabrikasında işe başlayan 38 yaşımdaki özgür Çelik, forkliftten düşerek hayatını kaybetti.
Bartın Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir kauçuk fabrikasında bakım işçisi olarak çalışan 38 yaşındaki Özgür Çelik, bakımını yaptığı forkliftten düşerek ağır yaralandı. Ağır yaralanan Çelik, kaldırıldığı Bartın Devlet Hastanesi’nde tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı.
Hayatını kaybeden Çelik’in bekar olduğu ve 2 ay evvel kauçuk fabrikasında işe başladığı öğrenildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin