Karabük Postası tarafından
27 Nisan, 2015 07:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Mahalle Sakinlerinden ‘Manda Pisliği’ Tepkisi

BARTIN'da Gölbucağı Mahallesi sakinleri, manda yetiştiriliği yapılan atıl bir binadan çevreye yayılan kokuya ve hayvanların dışkılarının gelişi güzel atılmasına tepki gösterdi. Bartın Gölbucağı Mahallesi'nde yer alan İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası arkasındaki terk edilmiş tavuk çiftliğinde yetiştirilen mandalar çevre sakinlerinin tepkisine neden oldu. Manda yetiştiricilerinin hayvan pisliklerini çevreye yaydıklarını ve bu nedenle kokunun yanında mahallelerinde sineklerin doluştuğunu belirten mahalle sakinleri, belediyeyi ve diğer sorumlu kamu kuruluşlarını göreve davet etti. Mahallede yaşayan vatandaşlardan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bartın İl Temsilciliği Çevre ve Enerji Komisyonu üyesi Faruk Papila, "Manda ahırından çıkan katı ve sıvı atıkların gelişi güzel çevreye atılması, karasinek ve sivrisineklerin üreme alanı olmuştur. Pis kokular, karasinekler ve sivrisinekler çevre ve toplum sağlığını tehlikeye sokmaktadır" dedi. "KANUN VE YÖNETMELİKLERE AYKIRI" 5393 sayılı Belediyeler Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 1593 sayılı Umumi Hıfzısıhha Kanunu ve Sağlık Bakanlığı'nın 01.05.2000 tarih ve 2000/37 sayılı genelgelerinin meskun mahallerde büyük baş hayvan yetiştirmeyi yasakladığını da kaydeden Papila şöyle devam etti: "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 29 Aralık 2010 tarih ve 27800 resmi gazete sayı ile Hayvancılık İşletmelerinin Kuruluş, Çalışma, Denetleme Yönetmenliği; çalışma izni verilmesi şartlarında; işletmenin büyüklüğüne göre; işletmeden çıkacak olan atık, kirli su ve sıvıların toplanacağı sızdırmayan, uygun derinlikte ve büyüklükte projeye uygun fosseptik çukurlarının bulunması, işletmede birikecek olan hayvan dışkıları ve benzeri katı atık maddelerinin çevre ve toplum sağlığına zarar vermeyecek şekilde ve çevreye rahatsız edici mahiyette olmaması bakımından işletmenin büyüklüğü veya kapasitesine bağlı olarak yeterli büyüklükte, çevresi beton duvar ile çevrili bir katı atık deposu tahsisi edilerek katı atıkların burada muhafaza edilmesi gerekmektedir. Mahallemizde, kanun ve yönetmenlik şartlarına uymadan büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılmaktadır. kanun ve yönetmelik şartlarına uygun olmadan yetiştirilen manda sürüleri için yasal işlemleri yapıldıktan sonra en kısa zamanda meskun alanlar dışına çıkartılması için, Bartın Belediyesi ve kamu kuruluşlarını göreve davet ediyoruz."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Haber Merkezi tarafından
12 Mayıs, 2025 10:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Rektör Kırışık 100. Yıl Esnafıyla Bir Araya Geldi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversite – şehir bütünleşmesi vizyonu doğrultusunda Karabük’ün en dinamik yaşam alanlarından biri olan 100. Yıl Mahallesi’nde faaliyet gösteren esnafı ziyaret etti. Rektör Kırışık’a ziyaretlerinde Karabük Üniversitesi Genel Sekreteri Lütfü Köm ve Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım eşlik etti.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, mahalle esnafıyla bire bir görüşerek hem mevcut sorunları dinledi hem de geleceğe dönük beklentilere kulak verdi.

“ÜNİVERSİTE ŞEHRİYLE BÜTÜNLEŞİRSE KARABÜK KAZANIR”

Ziyaret sırasında mahalle esnafına hitap eden Rektör Kırışık, Karabük Üniversitesinin son dönemde önemli bilimsel ve akademik başarılara imza attığını ifade etti. Üniversitenin yalnızca bilim üretmekle kalmadığını belirten Kırışık, aynı zamanda içinde bulunduğu kente sosyal ve ekonomik katkı sunma sorumluluğu taşıdığını da vurguladı. Rektör Kırışık, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün, Karabük Üniversitesi artık sadece Türkiye birincilikleriyle değil, aynı zamanda akademisyenlerinin dünya birincilikleriyle de adından söz ettiren bir kurum hâline geldi. Bu başarılar, bilimsel üretime verdiğimiz önemin ve dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olma vizyonumuzun bir yansımasıdır. Elbette bu vizyonun güçlü bir paydaşı da içinde yaşadığımız şehir, yani Karabük’tür. Üniversite ve şehir birbirinden ayrı düşünülemez.”

“ÖĞRENCİLERİMİZİN FİZİKİ İMKÂNLARI VE YAŞAM KALİTELERİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, üniversitenin hem bilimsel hem de fiziksel gelişimine dikkat çekerek, öğrencilerin yaşam alanlarının da üniversite kadar değerli olduğuna işaret etti ve şöyle konuştu:

“Bir yandan bilimsel çalışmalara ağırlık verirken, diğer yandan öğrencilerimizin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen fiziki ihtiyaçlara da çözüm üretmeye çalışıyoruz. 100. Yıl Mahallesi bu açıdan çok önemli. Öğrencilerimizin en yoğun şekilde yaşadığı bu bölgede esnafımızla, yerel yönetimlerle ve tüm şehirle birlikte hareket ederek çok daha güzel işler başarabileceğimize inanıyorum.”

ESNAFTAN ÜNİVERSİTEYE TEŞEKKÜR: “ÜNİVERSİTEMİZE HER ALANDA DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”

Ziyaretten büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren 100. Yıl Mahallesi esnafı, Karabük Üniversitesinin şehre ve esnafa gösterdiği ilginin son derece değerli olduğunu vurguladı. Bu tür ziyaretlerin yalnızca birer nezaket adımı olmadığını belirten esnaf, üniversite ile şehir arasında güçlü ve kalıcı bir köprü kurduğunu ifade etti.

Öğrencilerin mahalleyle kurduğu bağın, hem yerel ekonominin canlanmasında hem de toplumsal uyumun sağlanmasında belirleyici rol oynadığını dile getiren esnaf, uluslararası öğrencilerin de varlığının mahalleye ve şehre kültürel bir zenginlik kattığını belirtti.

100. Yıl esnafı ayrıca, üniversitenin ihtiyaç duyduğu her alanda destek vermeye hazır olduklarını ve bu iş birliğini artırmak istediklerini ifade etti.

Ziyaret sırasında öğrencileriyle karşılaşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, gençlerle bir süre sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.

Öğrencilerin sosyal hayatının merkezinde yer alan ve kampüse olan yakınlığı nedeniyle üniversiteyle iç içe bir yapıya sahip olan 100. Yıl Mahallesi, Karabük Üniversitesinin kente açılan en canlı pencerelerinden biri olarak görülüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.