Karabük Postası tarafından
17 Haziran, 2014 08:56 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Maden İşçileri Çalışmama Hakkını Kullandı

ZONGULDAK ’ta yerin metrelerce altında çalışan maden işçileri, taşeron uygulamaları nedeniyle iki saat çalışmama hakkını kullandı. Taşeron uygulamaları, özelleştirilmeler ve Soma faciasının sorumlularının cezalandırılmasını isteyen Türk-İş ve Türk-İş’e bağlı sendikaların üyelerinin iş yerlerinde sabah saatlerinde iki saat çalışmama hakkı kullanıldı. Zonguldak’ta da yerin metrelerce altında çalışarak kömür çıkaran maden işçileri de iki saat çalışmama hakkını kullandı. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı işyerlerinde çalışan maden işçileri ile sendika yönetimi sabah saatlerinde bir araya geldi. GMİS Kozlu Şubesi Başkanı Şaban Kaptan, TTK Kozlu Müessesesi’ndeki kuyu başında işçilere seslendi. Kaptan, taşeron uygulamalarına son verilmesini istedi. Türk-İş’in kararını okuyan Kaptan, şöyle dedi: “Hükümet bu politikalarda ısrar ederse Türk-İş başkanlar kurulu yeniden toplanarak yeni eylem kararları alacak. Madenler için yasal düzenlemeler yapıyoruz diyerek yaklaşık bir yıldır gizli çalıştıkları taşeron yasalarını gündeme getirdi. Yasa tasarısı geçen hafta TBMM komisyonunda görüşüldü. Tasarıda taşeron şirketlerin çalışma alanlarını genişleten düzenlemeler, Türk-İş, DİSK, Hak-İş’in ortak girişimleriyle alt komisyonda engellendi. Ancak bizim talebimiz olan yer altında taşeron uygulamasına son verilmesi ve aynı işyerlerinde aynı işi yapan işçilere eşit işe eşit ücret verilmesi teklifimiz kabul edilmedi.” İşçiler, iki saatlik çalışmama hakkını kullandıktan sonra kömür çıkarmak için tekrar yerin metrelerce altına indi.
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Nisan, 2025 20:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

6.2 şiddetindeki Silivri depremini değerlendirdiler

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Nilgün Sayıl ve KTÜ Sarsıntı ve Yapı Sıhhati Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Marmara Denizi, Silivri açıklarında meydana gelen ve İstanbul başta olmak üzere etraf vilayetleri etkileyen 6.2 büyüklüğündeki sarsıntıya ait açıklamalarda bulundu.
Jeofizik Mühendisliği Kısım Lideri Prof. Dr. Nilgün Sayıl, yaptığı açıklamada "Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun (KAF) ‘Kuzey Kolu’ olarak tanımlanan İzmit Körfezi’nden Marmara Denizi içerisinde devam edip Ganos fayına ve oradan Ege Denizi’ne uzanan fay kolu üzerinde bugün Mw6.2 büyüklüğünde deniz tabanından 13.1 km derinlikte sığ bir sarsıntı olmuştur. Fayın odak sistemi KAF ile uyumlu doğrultu atımıdır. Zelzelenin merkez üssü İstanbul Silivri açıklarında, kıyıya 27 km uzaklıktadır. Zelzele Silivri kıyısında 3 cm, Marmara Ereğli kıyısında 2 cm deniz düzeyinde yükselme olmuştur. Sarsıntının hissedilen şiddeti merkez üssünde VI kıymetindedir. Beşerler tarafından aktif bir biçimde hissedilmiştir. Bölgede 1900-2025 yıllarında M>6.0 büyüklükte 9 adet sarsıntı olmuştur. Bugün saat 12.13’da M4.0 büyüklüğünde meydana gelen zelzeleden yarım saat sonra M6.1 büyüklüğünde zelzele meydana gelmiş, şimdiye kadar 5 adet magnitüdü 4.0 den büyük zelzele olmuş, 2 adet 5.0’den büyük sarsıntı meydana gelmiştir. Sarsıntı aktivitesinin bir müddet daha devam etmesi beklenmektedir. Yeri sağlam olmayan yerlerden ve muteber olmayan binalardan uzak durulması önerilmektedir" sözlerini kullandı.
"Kesinlikle Kullanılmamalı"
KTÜ Sarsıntı ve Yapı Sıhhati Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık ise hasarlı ve kuşkulu yapıları işaret ederek "Yaklaşık 7 kilometre derinlikte oluşan bu sarsıntılar, İstanbul ve etraf vilayetlerde ağır halde hissedilmiştir. Bu noktada en değerli konu, hasar görmüş ya da kuşkulu yapıların yetkili hasar tespit takımları tarafından incelenmeden mutlaka kullanılmaması gerektiğidir. Vatandaşlarımızın güvenlikleri için bu yapılara giriş yapmamaları büyük değer arz etmektedir" dedi.
Prof. Dr. Altunışık, depremin ardından yaşanabilecek artçı sarsıntılar da göz önüne alındığında, sakin kalmak ve ilgili kurumların yönlendirmelerine dikkatle uymanın hayati bir sorumluluk olduğunu kelamlarına ekledi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.