Lise öğrencileri işitme engelli anneler için hayat kolaylaştıran uygulama geliştirdi - Karabük Haber Postası
lise ogrencileri isitme engelli anneler icin hayat kolaylastiran uygulama gelistirdi WsHqAsTU
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Şubat, 2026 00:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Lise öğrencileri işitme engelli anneler için hayat kolaylaştıran uygulama geliştirdi

Samsun’da lise öğrencileri, işitme engelli annelerin bebeklerinin ağlama sesini fark edebilmesi için bebek sesine duyarlı mobil bildirim sistemi geliştirdi.

Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri Yiğit Hafız Saraçoğlu ve Ümmügülsüm Metin, öğretmenleri Selim Türk danışmanlığında işitme engelli annelere yönelik, “Sesimi Gör Anne” adlı bir mobil uygulama geliştirdi. Proje, bebek ağlaması gibi hayati öneme sahip seslerin işitme engelli annelere anlık olarak bildirilmesini amaçlıyor.

“Anlık bildirim gönderiyor”

Projeyi anlatan lise öğrencisi Yiğit Hafız Saraçoğlu, bebek ağlamasının en temel iletişim aracı olduğunu belirterek, “İşitme engelli anneler, bebeklerinin ağladığını duyamadığı için zamanında müdahale edemeyebiliyor. Projemiz bu sorundan yola çıktı. Geliştirdiğimiz mobil uygulama, bebeğin ağlama sesini algıladığında hem telefona hem de akıllı saate titreşimli bildirim gönderiyor” dedi.

Uygulamanın bildirim gecikme süresinin 180 ile 260 milisaniye arasında olduğunu ifade eden Saraçoğlu, bunun neredeyse anlık bir uyarı sağladığını söyledi. Uygulama geliştirme sürecinde yaklaşık 80 farklı bebek ağlama sesinin sisteme tanımlandığını belirten Saraçoğlu, kapı gıcırtısı ve televizyon sesi gibi çevresel seslerin ise arka plan gürültüsü olarak uygulamaya eklendiğini kaydetti.

Uygulamanın çalışma prensibini de anlatan Saraçoğlu, “Telefonun mikrofonu ortam sesini sürekli dinliyor. Sesin şiddeti, kullanıcının belirlediği hassasiyet değeriyle karşılaştırılıyor. Eşik değerin üzerindeki sesler analiz ediliyor. Bu sesin çevresel bir gürültü mü yoksa bebek ağlaması mı olduğu tespit ediliyor. Eğer bebek ağlamasıysa, anneye titreşimli bildirim gönderiliyor” diye konuştu.

“Sesimi Gör Anne” projesiyle işitme engelli annelerin bebek bakımında daha güvenli ve hızlı müdahale edebilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
takla atan otomobilden yara almadan kurtuldu r9OuC2N6
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Takla atan otomobilden yara almadan kurtuldu

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde takla atan otomobilin sürücüsü yara almadan kurtuldu.

Kaza, İnebolu-Kastamonu karayolu İskir mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, I.K. yönetimindeki 37 BC 975 plakalı FİAT marka otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde kontrolden çıkarak takla attı. Otomobil kazadan yara almadan kurtuldu.

Takla atan otomobil yoldan çekici yardımıyla kaldırıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin