Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mart, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Leblebiye adanmış bir ömür: 66 yıldır babasından öğrendiği yöntemle kavuruyor

Türkiye’de "leblebi" denince akla birinci gelen yer olan Çorum’da 66 yıldır leblebicilik yapan 74 yaşındaki yaşındaki Yaşar Bodur, babasından devraldığı mesleği artık oğluna miras bırakarak yaşatmak istiyor.
Çorum’da yaşayan 74 yaşındaki leblebi ustası Yaşar Bodur, babasından öğrendiği mesleğini 66 yıldır sürdürüyor. Babasının yanında çırak olarak çalışmaya başlayarak leblebi imalatını öğrenen Bodur, 66 yıldır klasik metotlarla leblebi üretiyor. Mesleğini sanat olarak tanımlayan Bodur, yıllardır klâsik yollarla yaptığı leblebilerle damakları şenlendiriyor. Mesleğini oğlu Osman Bodur’a miras bırakarak Çorum’un klâsik zanaatını geleceğe taşımak istediğini tabir eden Bodur, leblebinin meşakkatli üretim sürecini anlattı.

"Kaliteli bir eser elde edebilmek için o eserin ham hususunda çok ihtimam göstermeliyiz"
Leblebeleri babasından öğrendiği biçimde, hiçbir değişiklik yapmadan yaptığını söyleyen Yaşar Bodur "Leblebicilik baba sanatı olmasından ötürü yaklaşık olarak 66 yıldır bu sanatın içindeyim. Geçmişte nohudun leblebiye dönüşmesi için hangi süreçleri yapıyorsak tekrar günümüzde birebir süreçleri yapıyoruz. Birinci başta Leblebi için en uygun nohudu temin etmemiz gerekiyor. Kaliteli bir eser elde edebilmek için o eserin ham hususuna çok itina göstermeliyiz. Biz de nohudun leblebiye dönüşmesi evresinde en uygun ve kaliteli nohut tipini tercih ediyoruz. Nohudu 1 kere fırınlamamız gerekiyor. Fırınlama süreci bittikten 5 ya da 6 gün sonra tekrar fırınlamamız gerekiyor. Şayet hasat periyodundan çabucak sonra nohut işlenirse 3. sefer fırınlama süreci gerekebilir. Nohudun işlendikten sonra en az 20 gün ortalama 30 gün serilmesi gerekiyor. Leblebinin fırınlanma sürecindeki maksat nohut pişirilmesini ve iç hacminin küçülmesini sağlamaktır. Fırınlama süreciyle birlikte nohut olağan haline nazaran daha da sert bir hale gelir. Nohut fırınlanma sürecine hazırlanırken ortalama 2 saat ıslanmış kalması gerekir. Kabuk soyulma sürecinde sanat kusuru olmaması için ıslanmış nohudu 20 saat sonra eleme sürecinden geçirmek gerekiyor. Nohudun leblebiye dönüşmesi için olmazsa olmaz ocağımızı yakarız ve böylece belli bir kaloriye gelmesini sağlarız. Tavanın hacmine nazaran 5 ya da 6 kilogram nohut dökülür. Islanmış ve elenmiş nohut güzel bir halde ısınana kadar karıştırmak gerekiyor. Kavurma sürecini gerçekleştirdiğimiz tavanın iç kısmı keskiyle açılmış dişler sayesinde kabuğun soyulmasına ve zedelenmesine yardımcı olur. Bu yapılan süreç yaklaşık 8 yahut 10 dakika sürer. Kızartma süreci yapılırken tavanın içindeki dişler yanık çizgisi oluşturarak leblebinin üzerinde nokta nokta olmasını sağlıyor. Leblebinin içerisinde nem kalmazsa ve hoş bir paketlemeyle ortalama 1 yıl taze kalabilir. Leblebinin dönüşüm sürecinde hiçbir kimyasal husus kullanılmadığından ötürü birçok besine hassasiyeti olan bireyler leblebiyi rahatlıkla tüketebilirler. Çeşitlilik olarak tuzlu, acılı, soslu, portakallı, kahveli, kapuçinolu isteğe bağlı çeşitler de yapılabilir. İmalatını yaptığımız eserlerin kalitesini kendimiz de bakarak anlayabiliyoruz. Tüketici alacağı eseri tatması gerekir" dedi.

"Sanatımı yaşatmak istiyorum"
Mesleğini oğluna devretmek istediğini söz eden Bodur, "Babam, ’kardeşin leblebicilik yapsın, sen de öbür bir sanat öğren’ diyerek terziliğe gönderdi. Yaklaşık 3 buçuk ay terzi çıraklığı yaptım. Esnaflık adabı, esnaflık terbiyesi ve ahlakını orada görmüş oldum. Daha sonra leblebi imalatını yapabilmek için konuta ocak kurdum ve tıpkı sene içinde okula gidiyordum. Babama yardımcı olarak adeta sanatın içinde doğmuş üzere oldum. Sanat benim bahtıma doğdu, ben sanatın içine doğdum. Leblebinin ülkemize ilişkin olması, tarihi yapısının olması ve tüketilir olması sebebiyle sanatımı çok seviyorum. Büyük bir maksadım yok, ben sanatımı yaşatmak istiyorum. Gerçek bir leblebi ustasının 2 ya da 3 tane sanatı vardır. Benim de icra etmiş olduğum 2 tane sanatım var. Yapmış olduğum bu işi babamdan bağımsız olarak askerden geldikten sonra nohudu leblebiye dönüştürebildim. Leblebi kilo aldırmaz, tokluk hissi verir ve şişkinlik yapmadığı için en çok sade leblebi tercih edilir. İnsan sıhhatine çok yararı olan bu sanatı bizlere armağan eden geçmişlerimize şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Haber Merkezi tarafından
24 Mart, 2025 15:44 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Belediyesi Yeni Kreşin Temelini Attı

Karabük Belediyesi, okul öncesi eğitime katkı sağlayacak önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Ergenekon Mahallesi Neşe Sokak’ta inşa edilecek olan 100 öğrenci kapasiteli Melike Yeşilyurt Kreşi’nin temeli bugün atıldı. Kreş, hayırsever iş insanı Osman Yeşilyurt’un katkılarıyla Karabük’e kazandırılıyor.

Toplam 590 metrekare kapalı alana sahip olacak Melike Yeşilyurt Kreşi’nde 5 sınıf, 136 metrekarelik iç avlu oyun alanı, yemekhane, mutfak ve etkinlik salonu yer alacak. Proje, modern yapısıyla okul öncesi eğitimde kentteki önemli bir ihtiyaca yanıt vermeyi hedefliyor.

Temel atma çalışmalarını yerinde inceleyen Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, projeye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Geleceğimizin teminatı çocuklarımız için şehrimize yakışır, modern ve nitelikli bir eğitim yuvası inşa ediyoruz. Melike Yeşilyurt Kreşi, çocuklarımızın gelişimini destekleyecek sıcak bir ortam sunacak. Göreve geldiğimiz günden bu yana eğitimi öncelikli alanlarımızdan biri olarak görüyoruz. Çünkü eğitimli nesiller, güçlü bir Karabük’ün temelini oluşturur. Bu şehirde doğan her çocuğun, nitelikli ve eşit koşullarda eğitim alabilmesi en büyük arzumuzdur. Sadece bugünü değil, Karabük’ün yarınlarını da inşa etme hedefiyle çalışıyoruz.

Bu anlamlı projeye katkı sunan, şehrimizin kıymetli hayırseveri Osman Yeşilyurt’a gönülden teşekkür ediyorum. Bu tür iş birlikleri, toplumsal dayanışmanın ve ortak değer üretmenin en güzel örnekleridir. Kreşimiz şimdiden Karabük’e hayırlı olsun.”

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.