Karabük'teki Halk Eğitim Merkezlerinde verilen kurslarda yapılan çalışmalar ‘Hayat Boyu Öğrenme Haftası' açılış programında sergilendi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 'Hayat Boyu Öğrenme Haftası' dolayısıyla açılış programı düzenlendi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda konuşan Vali Mustafa Yavuz, öğrenmenin hayat boyu devam ettiğini belirterek, öneminden bahsetti.
Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya Sosyal Yaşam Merkezlerinde 278 branşta 4 bin 150 kursiyere eğitim verildiğini aktardı.
İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'dekiler için Aralık ayınlar binlerce eşofman takımını bölgeye gönderdiklerini ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, 2024 yılı içerisinde 65 kurs merkezinde 687 kursun verildiğini ve bu kurslarda 11 bin 950 kursiyerin yer aldığını söyledi.
Konuşmaların ve halk oyunları gösterisinin ardından seramik biçimlendirme ve çini, su kabağı işlemeciliği, 3-6 yaş oyun odası, epoksi, şiş örücülüğü ve giyim kursları gibi birçok kursta yapılan çalışmaların yer aldığı serginin açılışı yapıldı.
Vali Yavuz ve protokol üyeleri kurslarda yapılan çalışmaları inceleyerek kursiyerlerden bilgi aldılar.
Atıklardan enerji, ısıdan çiçek: Samsun’da çevre dostu dönüşüm örneği
Samsun Büyükşehir Belediyesi, her gün binlerce ton atığı geri dönüşüm ve güce kazandırırken, atık ısıyla ürettiği çiçeklerle de kenti süslüyor.
Çevreye hassas projeleriyle dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir atık idaresi alanında kıymetli çalışmalara imza atıyor. Belediyeye bağlı Katı Atık Nizamlı Depolama Tesisleri’nde her gün ortalama 840 ton atık bertaraf ediliyor. Bu atıkların geri dönüşüm süreçlerinden geçmesiyle yıllık yaklaşık 4 bin 900 ton gereç iktisada kazandırılıyor.
Çiçekler atık ısısından doğuyor
Tesiste, atıkların oluşturduğu ısıyla kurulan seralarda yılda 2 milyon adet çiçek üretiliyor. "Atıklarımız Çiçek Oluyor" isimli ve Sağlıklı Kentler Birliği tarafından ödüllendirilen bu proje sayesinde hem güç verimliliği sağlanıyor hem de Samsun’un peyzaj düzenlemelerine estetik katkı sunuluyor.
25 bin haneye yetecek elektrik üretiliyor
Düzenli depolama alanlarında oluşan metan gazı, etrafa ziyan vermemesi için yakılarak elektrik gücüne dönüştürülüyor. Böylelikle yılda yaklaşık 49 milyon kWh güç elde ediliyor. Bu ölçü, yaklaşık 25 bin hanenin yıllık güç gereksinimini karşılayabiliyor. Ayrıyeten, bu prosedürle yılda 21 bin 600 ton CO2 salımının ve 66 bin ağacın kesilmesinin önüne geçiliyor.
Başkan Doğan: "Doğaya hassas belediyecilik anlayışıyla çalışıyoruz"
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Geri dönüşüm ve sıfır atık çalışmaları bizim için çok kıymetli. Atıkların etrafa ziyan vermeden yönetilmesi, tabiata saygılı bir hayatın temelidir. Bu tesisler, çevresel sürdürülebilirliğe verdiğimiz ehemmiyetin somut bir göstergesidir" tabirlerini kullandı.