Karabük Postası tarafından
20 Haziran, 2023 13:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kurban Bayramı öncesinde hastalıklara karşı uyarı

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, Kurban Bayramı öncesinde kist hidatik’ ve kırım kongo kanamalı ateşi hastalıklarına karşı vatandaşların önlem alarak korunması gerektiğine dikkat çekti.
Kastamonu İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, Kurban Bayramı öncesinde hayvanlardan insanlara bulaşan ‘kist hidatik’ ve kırım kongo kanamalı ateşi hastalıklarına karşı uyarılarda bulundu. Kurban Bayramı sebebiyle hayvanlarla daha fazla temas edilmesi ve kurban eti tüketilmesinin, bazı hastalıklara maruz kalma riskini arttırdığına dikkat çeken Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, “Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan nakli ve alımından başlayarak etlerin tüketilmesine kadar sağlık ve hijyen kurallarına azami özen gösterilmesi, çevre ve toplum sağlığı açısından oldukça önem arz etmektedir” dedi.
İnsanların ölümüne sebebiyet verebilen ve hayvanlardan insana geçen kist hidatik hastalığı ile ilgili uyaran Dr. Kutlu, “Kurban Bayramı’nda, özellikle dikkat edilmesi gereken kist hidatik hastalığı insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümüne sebep olabilen bir hastalıktır. Hastalık insanlara etçil hayvanlar, özellikle de köpekler tarafından bulaştırılmaktadır. Hasta hayvanların kesilmesi ve pişmemiş kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi, hastalığın tekrar köpeklere bulaşmasına neden olmakta, böylece hastalıkta bir döngü meydana gelmektedir. Bu nedenle, pişmemiş kistli organların köpeklere yedirilmemesi, derin çukurlara gömülmesi bu döngünün kırılmasında hayati öneme sahiptir” dedi.

Halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtilerin görülmesi halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesini isteyen İl Sağlık Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, “Kurban Bayramı’nın yaz mevsimine, özellikle kırım kongo kanamalı ateşi hastalığının yoğun görüldüğü dönemlere rastlaması ve hastalığın viremik dönemdeki hayvanların kan, idrar ve vücut sıvıları ile dokularına korunmasız temasla bulaşabiliyor olması bazı korunma önlemlerinin alınmasının önemini ortaya koymaktadır. Bu itibarla, hastalığın hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiği, hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilecek olmaları nedeniyle hayvanların kan, idrar gibi vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemesi gerekliliği, hastalığın bulaşmasını engellemek için eldiven kullanımı gibi gerekli koruyucu önlemlerin mutlaka alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu. (İHA)

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Ocak, 2025 04:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Cinayetten yargılanan kamyon sürücüsü beraat etti

Samsun’da 3 çocuk annesi bayana çarparak vefatına sebep olduğu teziyle tutuklanan kamyon şoförü beraat ederken, olay sırasında kamyon şoförüne silahla ateş eden şahıs 8 yıl 4 ay mahpus cezasına çarptırıldı.

Olay, Samsun’un Canik ilçesi Belediyeevleri Mahallesi’nde 27 Nisan 2023’te meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, Fatih Okan (53) oğluna ilişkin araba ile seyir halindeyken kamyon şoförü Hakan Taşkara (41) ile ortalarında tartışma çıktı. Taraflar bir mühlet sonra araçlarından indi. Hakan Taşkara’nın kamyonu Fatih Okan ve yanında bulunan arkadaşı Zeynur Sarıkoca’nın (40) üzerine sürerek her ikisini de yaraladığı tez edildi. Kamyon çarpması sonucu ayağından yaralanan Zeynur Sarıkoca, kamyon şoförünün yanına giderek tartıştığı sırada araba şoförü Fatih Okan ise Hakan Taşkara’ya tabancayla ateş açtı. Hastaneye kaldırılan Zeynur Sarıkoca hayatını kaybetti. Olayda kamyonun çarpması sonucu ayağından yaralanan Fatih Okan ile kamyon şoförü Hakan Taşkara mahkemece tutuklandı.

Otopsi raporunda Zeynur Sarıkoca’nın silahla ateş açılarak değil, kamyonun çarpması sonucu öldüğü ortaya çıkınca Fatih Okan cezaevinden tahliye oldu. Tutuklu bulunan kamyon şoförü Hakan Taşkara hakkında “adam öldürmek” cürmünden, tutuksuz olan Fatih Okan hakkında ise “öldürmeye teşebbüs” cürmünden dava açıldı.

Samsun 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen davanın son duruşmasında, “meşru müdafaa” kaideleri altında olayın meydana geldiği gerekçesiyle kamyon şoförü Hasan Taşkara’nın “öldürme” olayından beraatine ve tahliyesine karar verildi.

Fatih Okan ise olay sırasında kamyon şoförüne tabancayla ateş açtığı gerekçesiyle “adam öldürmeye teşebbüs” hatasından 8 yıl 4 ay mahpus cezasına çarptırıldı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.