Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

‘Kulak sıvısı tedavi edilmezse işitme kaybı olabilir’

Sağlık Yayın: 17.11.2023 20:36
İhlas Haber Ajansı
‘Kulak sıvısı tedavi edilmezse işitme kaybı olabilir’

Orta kulak iltihaplarının çocukluk yaş grubunda sık karşılaşılan işitme azlığı sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, “Grip, nezle, sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıkları ile beraber gelişebilen orta kulak enfeksiyonları, tedavi edilmediği takdirde kronik orta kulak sıvısı durumu oluşturabilir” ifadelerine yer verdi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Kliniği’nden Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, kronik orta kulak enfeksiyonları hakkında açıklamalarda bulundu. Çocukluk yaş grubunda sık karşılaşılan işitme azlığı sebeplerinden birisinin orta kulak iltihapları olduğuna değinen Opr. Dr. Gökduman, “Grip, nezle, sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıklarıyla beraber gelişebilen orta kulak enfeksiyonları, tedavi edilmediği takdirde kronik orta kulak sıvısı durumu oluşturabilir” ifadelerine yer verdi.

“İlaç tedavisi netice vermezse ameliyatla tüp takılabilir”

Başlangıçta medikal tedavilerle bu durumun tedavi edilmeye çalışılarak hastanın takip edildiğini söyleyen Opr. Dr. Gökduman, “Ancak uzun süre tedaviye yanıt alınamazsa, orta kulaktaki sıvı operasyonla alınarak hastalığın tekrar etmemesi için kulak zarlarına ventilasyon tüpü dediğimiz havalandırma tüpleri konulur. Bu sayede orta kulakta normalde olması gereken hava sağlanmış olur. Operasyon öncesi her iki kulakta sıvı varsa hasta 2 aya kadar takip edilebilir” dedi.

“Tedavi edilmezse kalıcı işitme kaybı oluşabilir”

Tek taraflı sıvılarda ise bu sürenin biraz daha uzatılabildiğini fakat eşlik eden işitme azlığı veya kulak zarında incelme veya çökme gibi durum oluşması halinde 2 aydan daha kısa sürede de operasyon yapılabildiğine değinen Opr. Dr. Gökduman, “Eğer enfeksiyon tedavi edilmezse orta kulaktaki bu sıvı, iç kulağı da etkileyerek kalıcı işitme kaybı oluşturabilir veya kulak zarında incelme veya çökme yapması sonucu kulak zarı yırtılabilir. Yine erişkin çağda saptadığımız kulak zarı yırtığı ve kronik orta kulak iltihabı olan hastaların çoğunluğu küçükken uzun süre tedavi edilmemiş orta kulak iltihabı olan hastalarımızdır” diye konuştu.

“Çoğunlukla geniz eti varsa oluşuyor”

Çocuklarda kronik orta kulak sıvısı olduğunda dikkat edilmesi gereken bir diğer durumun eşlik eden geniz eti varlığı olduğunu ifade eden Opr. Dr. Gökduman, “Çocuklarda sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonu veya kronik orta kulak enfeksiyonu, çoğunlukla orta kulakların havalanmasını sağlayan östaki tüpünün tıkanmasına sebep olan geniz eti varlığında oluşur. Bazen kronik orta kulak sıvısı olan hastalarda kulak zarına tüp uygularken geniz eti küçük bile olsa yine de alınır çünkü üzerindeki bakteriyel floranın orta kulak enfeksiyonuna yol açtığı düşünülmektedir” şeklinde konuştu.

“Cerrahi tedavi sonrası kısa sürede günlük hayata dönülebilir”

Çocukluk çağında uzun süren orta kulak enfeksiyonlarının ihmal edilmemesi gereken bir durum olduğunu söyleyen Opr. Dr. Gökduman, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Başlangıçta ilaç tedavisi ile düzeltilebilecek bir durum olan bu hastalık belirli bir sürede tedaviye yanıt alınamaması durumunda operasyon gerektirmektedir. Hastalar cerrahi tedavi sonrası kısa sürede sağlığına kavuşup günlük hayatına dönebilmektedirler.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

4 kişinin yaralandığı kazada sürücü 257 promil alkollü çıktı

Gündem Yayın: 20.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı
4 kişinin yaralandığı kazada sürücü 257 promil alkollü çıktı

Karabük’te iki otomobilin çarpışması sonucu 4 kişi yaralanırken sürücülerden biri 257 promil alkollü çıktı.

Kaza, Kapullu Küpler-5000 Evler arası bağlantı yolunda meydana geldi. V.A. yönetimindeki 74 AAF 209 plakalı otomobil karşı istikametten gelen İ.T. idaresindeki 78 AE 863 plakalı otomobille çarpıştı. Kazada sürücülerden V.A. ve yanındaki M.K. ile diğer otomobildeki yolcular T.T. ve F.T. yaralandı. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine polis, itfaiye ve 112 Acil Servis ekipleri sevk edildi.

Araçta sıkışan yaralılar itfaiye ekiplerinin yardımıyla çıkarılırken sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

Tedavi altına alınan yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenilirken yapılan kontrollerde sürücü V.A.’nın 257 promil alkollü olduğu belirlendi.

Paylaş: