Kostaki Konağı’nda 7 yıldır süren restorasyon çalışmalarında sona gelindi - Karabük Haber Postası
kostaki konaginda 7 yildir suren restorasyon calismalarinda sona gelindi LajsG5kb
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
18 Aralık, 2024 12:37 tarihinde yayınlandı
0
0

Kostaki Konağı’nda 7 yıldır süren restorasyon çalışmalarında sona gelindi

Trabzon’un en eski konaklarından olan Kostaki Konağı’nda 7 yıldır süren onarım çalışmalarında sona gelindi.

Önümüzdeki yılın birinci aylarında ziyarete açılması planlanan Ortahisar ilçesi Zeytinlik Caddesi’ndeki tarihi Kostaki Konağının onarım çalışmaları 7 yıldır tamamlanamıyordu. İnşa tarihi 1900’lü yılların başına kadar uzanan Türkiye’nin sayılı sivil mimarlık örnekleri ortasında yer alan konakta 2018 yılında onarım çalışmalarındaki yüklenici firmanın mukaveledeki teknik kaideleri gerçekleştirememesi nedeniyle mukavelesi feshedilmişti. Konağın onarım çalışmaları için 13 Eylül 2022 tarihinde tekrar ihale gerçekleştirilirken, onarımlar çalışmalarının büyük kısmı tamamlandı.

Konağın açılışı önümüzdeki yılın birinci aylarında Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un katılımıyla yapılacağı öğrenilirken, AK Parti Trabzon Vilayet Lideri Dr.Sezgin Mumcu Instagram hesabından yaptığı açıklamada, “Şehrimizin değerli yapılarından biri olan Tarihi Kostaki Konağı Müzemizin açılışını yeni yılın birinci aylarında gerçekleştirerek, Trabzonumuz ve hemşehrilerimiz ile buluşturacağız. Konağın tarihi dokusunu koruyarak çalışmalarını tamamlayan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza şükranlarımı sunuyorum” sözlerine yer verdi.

Konağın tarihçesi

Kostaki Konağı 1900’lü (1898-1913) yılları başlarında Banker Kostaki Teophylaktos tarafından konut olarak yaptırıldı. Konağın mimarlarının İtalyan olduğu belirlenen yapıda kullanılan bir çok materyalin İtalya’dan getirildiği biliniyor. Kostaki Teophylaktos 1917 yılında iflas edince, bu yapıyla birlikte bütün mal varlığına haciz konulurken, konak Nemlioğlu Ailesi tarafından satın alındı. 15-17 Eylül 1924 tarihinde Trabzon’u birinci ziyaretinde Mustafa Kemal Atatürk eşi Latife Hanım ve beraberindeki heyetle birlikte bu konakta konuk edilmişti.

Trabzon Valisi Ali Galip Bey vaktinde 1927-1932 yıllarında 25 bin TL bedelle kamulaştırılarak, 1927-1931 yılları ortasında Hükümet Konağı, 1931-1937 yılları ortasında müfettişlik binası olarak kullanılan tarihi konağın bodrum kat hariç tüm kat duvarları büsbütün kalem işi ile süslü. 1988-2001 yılları ortasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca onarımı tamamlanan konak, 22 Nisan 2001 tarihinde Trabzon Müzesi olarak ziyarete açılmıştı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xxxx
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
23 Nisan, 2026 13:27 tarihinde yayınlandı
0
0

Başkan Köse koltuğunu çocuklara devretti

Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında koltuğunu Ünsal Tülbentçi İlkokulu öğrencilerine devretti.

Safranbolu Belediye Başkanlığı makamında gerçekleşen ziyarette, Ünsal Tülbentçi İlkokulu 3. sınıf öğrencileri Yiğit Alp Barış, Erva Bilen ve Hatice Sahra Gülden, Belediye Başkanı Elif Köse tarafından karşılandı. Temsili devir teslim töreninde çocuklar, bir günlüğüne tarihi kentin yönetimini üstlendi.

Makam koltuğuna oturan minik başkanlar, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu gibi önemli bir turizm merkezinde belediye başkanı olmanın heyecanını yaşadı. Görev süresince yapmak istedikleri projeleri anlatan öğrenciler, Safranbolu’nun tarihi dokusunu korumanın önemine değindi.

Öğrenciler, ortak açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Böylesine köklü bir tarihe sahip ve dünyanın her yerinden turist çeken bir kentte başkanlık yapmak hem çok zor bir sorumluluk hem de çok büyük bir gurur. Şehrimizi korumak ve geliştirmek için çalışmak çok önemli.”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, bir süre sohbet ettiği öğrencilere belediyecilik faaliyetleri hakkında sorular sordu. Başkan Köse, günün anısına öğrencilere Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümsüz eseri “Nutuk” kitabını hediye etti.

Başkan Köse, yaptığı açıklamada, “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın özgüveni ve bu tarihi kente duydukları aidiyet bizleri çok mutlu etti. 23 Nisan, onlara olan güvenimizin en büyük simgesidir” dedi.

Programda çocuklara Okul Müdürü Latif Gürbüzce ve Sınıf Öğretmeni Meral Akyürek de eşlik etti.

Tören, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin