Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’u Makamında Ziyaret Etti
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy önderliğinde yapılan turizm ve tanıtım çalışmaları kapsamında Safranbolu’ya gelen turist sayısı her geçen yıl artış sağlarken, yerli ve yabancı devlet erkânını da kendisine çekmeyi başarıyor.
Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy dünde Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho ve eşi Nami Hong’u ağırladı.
Makamda gerçekleştirilen ziyarette Büyükelçi Cho’ya Safranbolu kültürü ve tarihi yapısı ile ilgili bilgiler aktaran Başkan Aksoy Büyükelçinin Safranbolu ile ilgili merak ettiği her konu hakkında da kendisini bilgilendirdi.
Safranbolu’nun UNESCO Miras Listesinde olmayı ilk gördüğü andan itibaren hak ettiğini dile getiren Büyükelçi Yunsoo Cho, “Safranbolu gerek tarihi yapısı gerekse misafirperver insanı ile mükemmel bir kent. Bununla birtlikte korumacılığında başkenti olarak adlandırılıyor. Sayın Başkan idaresinde korumacılıkta çok önemli mesafeler kat edildiğini görüyorum. Gerçekten Safranbolu olarak takdiri ve teşekkürü fazlası ile hak ediyorsunuz” dedi.
Büyükelçi Cho ayrıca kendilerini kabul eden Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’a yoğun iş temposundan kendilerine vakit ayırdığı için teşekkür etti.
Başkan Aksoy ise, Sayın Büyükelçimiz ve eşlerini Safranbolu’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek kendilerine Osmanlının Parmak İzi Safranbolu’muza hoş geldiniz diyorum” dedi.
Büyükelçinin nezaket ziyaretinde bulunduğunu ayrıca Eylül ayında Güney Kore Kim Yoong Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilecek olan karşılıklı ilişkilerin daha da sağlamlaştırılması ve bilgi alışverişinin güçlendirilmesi ile ilgili imzalanacak olan protokolün öncesinde görüş alış verişinde de bulunduklarını kaydeden Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, ayrıca Çin’de meydana gelen olaylardan dolayı duyulan öfkenin yanlışlıklar Koreli vatandaşlara yansımasından dolayı duyduğu üzüntüyü kendilerine ilettiğini ifade etti.
Aksoy, gelen her ziyaretçinin dinine, ırkına bakılmaksızın rahatlık ve huzur içerisinde Safranbolu’da ziyaretlerini gerçekleştirebildiklerini dile getirirken, Sayın Büyükelçi ve eşlerinin nazik ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ettiğini de belirtti.
Büyükelçi Cho ve eşi Hong bugün Kültür Müdürlüğü personeli eşliğinde Tarihi Çarşıda ziyaretlerden bulundu.
Ziyaret sonunda Cho Başkan Aksoy’ya hediyesini takdim ederken, Başkan Aksoy ise SAKEM yapımı tablo, Safran kolonyası, Safranbolu evi ve lokumunu Büyükelçiye takdim etti.


Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Cho Başkan Aksoy’u Ziyaret Etti
BARÜ’de Filistin’in dünü, bugünü ve yarını anlatıldı
Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Filistin’in geçmişten günümüze tarihi süreci anlatılırken bölgede yaşanan insanlık dramına dikkat çekildi.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı artırmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Ölümcül ve Ölümsüz Kimliklerin Coğrafyası: Filistin’in Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı bir program düzenlendi. Filistin meselesinin farklı boyutlarıyla ele alındığı etkinlikte konuşmacı olarak İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Hasan Hüseyin Güneş yer aldı.
Rektör Akkaya, boykota devam edilmesinin önemini vurguladı
Programın açılışında konuşan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, “Bugün burada ölümcül ve ölümsüz kimliklerin coğrafyasını konuşacağız. Aklımıza burada şair Mehmet Akif İnan geliyor. ‘Mescid-i Aksayı gördüm düşümde. Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu.’ Bu dizelerde ifade edilen Mescid-i Aksa’da 2,5 yıldır insanlığa sığmayan bir zulüm yaşatılıyor. Bu noktada bizler ne kadar somut adım atarsak o kadar kıymetlidir. Lütfen, her daim boykota devam edelim. Çocuklar öldü, kadınlar öldü, aileler dağıldı. Yaşanan acılarını unutmayalım, boykotu uygulayalım.” ifadelerini kullandı.
Filistin meselesini toplumsal hafıza, insan onuru, hukuk ve vicdan çerçevesinde değerlendiren Prof. Dr. Hasan Hüseyin Güneş, Filistin’de bir halkın kendi vatanında nasıl görünmez kılınmaya çalışıldığını ve buna rağmen kimliğini, hafızasını ve yaşama iradesini nasıl koruduğunu anlattı.
“Filistin’de kimlik, hafıza ve insanlık mücadelesi yaşanıyor”
Konuşmasında “ölümcül kimlik” ve “ölümsüz kimlik” kavramlarını değerlendiren Prof. Dr. Güneş, “Ölümcül kimlik, bir halkı insan olarak değil; tehdit, güvenlik sorunu ya da ortadan kaldırılması gereken bir engel olarak görmeye dayanıyor. Buna karşılık ölümsüz kimlik ise yıkılan evlere rağmen saklanan anahtarlarda, boşaltılan köylere rağmen yaşatılan hatıralarda, kaybedilen çocukların isimlerinde ve bir halkın sesini dünyaya duyurma kararlılığında varlığını sürdürüyor.” dedi.
Programda Gazze’de yaşanan insani dram detaylarıyla anlatıldı. Bombardımanlar, zorunlu göç, açlık, susuzluk, yıkılan hastaneler, okullar, ibadethaneler ve evlerin yalnızca savaşın bir sonucu olarak görülemeyeceği ifade edildi. Bir okulun yıkılmasının çocukların geleceğini, bir hastanenin vurulmasının yaralıların yaşama hakkını, bir evin yok edilmesinin ise aile hafızasını ve güven duygusunu ortadan kaldırdığı da vurgulandı.
İlgiyle takip edilen program, Filistin meselesinin insanlığın adalet, hukuk ve vicdan sınavı olduğuna dikkat çekilmesi ve bu konuda farkındalığı artırmaya yönelik çalışmaların sürdürülmesi gerektiği mesajıyla sona erdi.


