Bartın’ın Ulus ilçesindeki dere yatağında bulunan ve 300 yıllık olduğu varsayım edilen bir çınar ağacı, kökleriyle yaklaşık 2 ton yükündeki kayayı askıda tutuyor. Sel sonrası ortaya çıkan değişik imaj, görenleri hayrete düşürüyor.
Batı Karadeniz bölgesinde 2 gün ağır süren yağışların akabinde dere yataklarındaki taşkınların akabinde Bartın’ın Ulus ilçesi Hasanören Köyü Değirmenaltı mevkisinde ise doğal imajlar ortaya çıktı. Görenlerin ilgisini çeken imgede dere yatağında bulunan ve 300 yıllık olduğu varsayım edilen bir çınar ağacı, kökleriyle yaklaşık 2 tonluk kayayı askıda tutuyor. Bir kartalın avını pençelerinin ortasına sarması üzere kökleriyle kayayı sarmalayan çınar ağacının bu manzarası görenleri hayrete düşürüyor. Selle birlikte 300 yıllık çınar ağacının köklerinin dışarıya çıktığını ve 2 tonluk kayayı sarmaladığı imgenin ortaya çıktığını anlatan köy sakinlerinden Aydın Saraç, “Son yağmurlarda selin yaptığı tahribatı görüyorsunuz. Bir taşın üzerindeki bizim kavlak ağacı dediğimiz asıl ismi Çınar olan ağacın köklerinin nasıl dışarıya çıktığını görüyoruz. Daha evvelden kayanın üzerinde biten ağaç orada yetişip büyürken toprak altındaki kayayı nasıl sarmaladığını, birlikte yaşadığını anlayabiliyoruz. Aslında bir taşla ağacın ortak bir ömrü ortak yaşayabildiklerinin bir ispatı. Selle birlikte toprak kaysa bile ağacın kökleri, sarmaladığı kayayı tutmaya devam ediyor. Bu ağacın yaklaşık 200-300 yaşında olduğunu kestirim ediyoruz. Taşta bir metreye 2 metre üzere boyutlarında. Yaklaşık 1 metre de yüksekliği var. Yaklaşık 2 yahut 3 ton yükünde vardır. Bu sel bunların ikisini ortaya çıkarmış. Her yerde rastlanamayacak enteresan bir imaj. Fasulyelere sırık yapmaya geldiğim vakit bu değişik imaj ile karşılaştım. Çabucak fotoğrafladım” diye konuştu.


Kökleriyle 2 tonluk kayayı askıda tutuyor
Sağanak sonrası çayın debisi yükseldi, yürüyüş köprüsü sele kapıldı
Kastamonu’nun Azdavay ilçesinde sağanak yağış sonrası Şehriban Çayı’nın debisinin yükselmesiyle yürüyüş köprüsü sele kapıldı.
Meteoroloji Kastamonu İl Müdürlüğünün turuncu kodla uyarıda bulunduğu kentte sağanak yağış zaman zaman etkisini sürdürüyor. Azdavay ilçesine bağlı Alı köyü sınırlarında bulunan yürüyüş köprüsü, Şehriban Çayı’nın debisinin yükselmesi sonucu çöktü. Bir süre sonra köprü sel sularına kapılarak sürüklendi.
Köy Muhtarı Şenol Baş, Devlet Su İşleri 23. Bölge Müdürlüğü tarafından 2021 yılında Şehriban Çayı’nda dere ıslah çalışması için proje hazırlandığını söyledi. Baş, projenin aradan geçen sürede hayata geçirilmediğini belirterek, dere ıslah çalışmasının bir an önce başlatılmasını talep etti.
Öte yandan vatandaşların kullandığı tarihi ahşap köprü, 2021 yılında Kastamonu’nun birçok ilçesini etkileyen sel felaketinde yıkılmıştı. Asırlık köprünün benzeri, Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü tarafından 2024 yılında aslına uygun şekilde yeniden inşa edilerek hizmete açılmıştı.

