Bartın’ın Ulus ilçesindeki dere yatağında bulunan ve 300 yıllık olduğu varsayım edilen bir çınar ağacı, kökleriyle yaklaşık 2 ton yükündeki kayayı askıda tutuyor. Sel sonrası ortaya çıkan değişik imaj, görenleri hayrete düşürüyor.
Batı Karadeniz bölgesinde 2 gün ağır süren yağışların akabinde dere yataklarındaki taşkınların akabinde Bartın’ın Ulus ilçesi Hasanören Köyü Değirmenaltı mevkisinde ise doğal imajlar ortaya çıktı. Görenlerin ilgisini çeken imgede dere yatağında bulunan ve 300 yıllık olduğu varsayım edilen bir çınar ağacı, kökleriyle yaklaşık 2 tonluk kayayı askıda tutuyor. Bir kartalın avını pençelerinin ortasına sarması üzere kökleriyle kayayı sarmalayan çınar ağacının bu manzarası görenleri hayrete düşürüyor. Selle birlikte 300 yıllık çınar ağacının köklerinin dışarıya çıktığını ve 2 tonluk kayayı sarmaladığı imgenin ortaya çıktığını anlatan köy sakinlerinden Aydın Saraç, “Son yağmurlarda selin yaptığı tahribatı görüyorsunuz. Bir taşın üzerindeki bizim kavlak ağacı dediğimiz asıl ismi Çınar olan ağacın köklerinin nasıl dışarıya çıktığını görüyoruz. Daha evvelden kayanın üzerinde biten ağaç orada yetişip büyürken toprak altındaki kayayı nasıl sarmaladığını, birlikte yaşadığını anlayabiliyoruz. Aslında bir taşla ağacın ortak bir ömrü ortak yaşayabildiklerinin bir ispatı. Selle birlikte toprak kaysa bile ağacın kökleri, sarmaladığı kayayı tutmaya devam ediyor. Bu ağacın yaklaşık 200-300 yaşında olduğunu kestirim ediyoruz. Taşta bir metreye 2 metre üzere boyutlarında. Yaklaşık 1 metre de yüksekliği var. Yaklaşık 2 yahut 3 ton yükünde vardır. Bu sel bunların ikisini ortaya çıkarmış. Her yerde rastlanamayacak enteresan bir imaj. Fasulyelere sırık yapmaya geldiğim vakit bu değişik imaj ile karşılaştım. Çabucak fotoğrafladım” diye konuştu.


Kökleriyle 2 tonluk kayayı askıda tutuyor
TOBB ve KGF’den 100 Milyar TL’lik Nefes Kredisi desteği
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Kredi Garanti Fonu (KGF) iş birliğinde hayata geçirilen TOBB Nefes Kredisi programı kapsamında, TOBB’a bağlı oda ve borsa üyesi işletmelere yönelik yeni bir finansman desteği sunulacak.
Başvuruların 8 Haziran 2026 Pazartesi günü başlayacağı kredi programında, firmalar azami 3 milyon TL’ye kadar kredi kullanabilecek. Toplam kredi hacmi 100 milyar TL olarak planlanırken, ilk etapta 25 milyar TL’lik kaynak iş dünyasının kullanımına açılacak.
Kredi kapsamında işletmelere 6 ay anapara ödemesiz dönem tanınacak. Krediler en fazla 48 ay vadeyle kullandırılabilecek. Faiz oranı ise 24 aya kadar vadelerde yüzde 36, 24 ayın üzerindeki vadelerde ise yüzde 34 olarak uygulanacak.
TOBB Nefes Kredisi’ne, TOBB’a bağlı oda ve borsa üyesi işletmeler başvurabilecek. Krediler; Akbank, DenizBank, QNB Bank, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası, Yapı Kredi ve Ziraat Katılım Bankası şubeleri aracılığıyla kullandırılacak.
İş dünyasının finansmana erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan programın, özellikle KOBİ’lerin nakit akışına katkı sağlaması ve ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi bekleniyor.

