Yılmaz
•Ne zaman başlanacak ve tahmini bitiş tarihi
Kocaali’den Bartın’a uzanacak çift hatlı demiryolu projesi için çalışmalar hız kazandı. Yaklaşık 200 kilometre uzunluğundaki hat, Kocaali, Akçakoca, Alaplı, Ereğli, Çaycuma ve Bartın güzergahlarını kapsayacak. Proje kapsamında kullanılacak demiryolu raylarının Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) tarafından tedarik edileceği açıklandı.
Kocaali, Akçakoca, Alaplı, Ereğli, Çaycuma ve Bartın güzergahını kapsayan, yaklaşık 200 kilometre uzunluğundaki çift hatlı demiryolu projesi için çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bölgeyi stratejik bir taşımacılık ağına dönüştürmesi beklenen bu projenin rayları, Karabük Demir Çelik Fabrikaları A.Ş. (KARDEMİR) tarafından üretilecek.
Adapazarı-Karasu Limanı Demiryolu Projesi'nin 65 kilometrelik kısmına entegre edilecek olan bu hat, Karadeniz'in önemli limanları ile ulusal demiryolu ağı arasında bağlantı kuracak. Karabük-Zonguldak ve Ankara-İstanbul demiryolu hatlarıyla entegre edilecek proje sayesinde Ereğli Demir Çelik ve Karabük Demir Çelik fabrikalarının ihtiyaç duyduğu demir cevheri, kömür ve diğer hammaddeler, Marmara Bölgesi’ne en ekonomik şekilde ulaştırılabilecek.
İSTANBUL BOĞAZI’NDAKİ TRAFİK AZALACAK
Proje, Karadeniz Havzası'ndan gelen yüklerin Karasu, Ereğli, Filyos ve Bartın limanları üzerinden Anadolu’ya taşınmasını sağlayarak İstanbul Boğazı üzerindeki yük trafiğinin azaltılmasına da katkıda bulunacak. Bu sayede, hem bölgesel hem de ulusal düzeyde ekonomik ve lojistik avantajlar sağlanacak.
KARABÜK EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, projenin Karabük için stratejik önem taşıdığını belirtti. Keskinkılıç, "Bu proje sayesinde limanlar arasında güçlü bir lojistik hat kurulacak. Karabük, bu projeden büyük avantaj sağlayacak. Ayrıca, bu hattın raylarının KARDEMİR’den alınması, yerli üretimin ve istihdamın desteklenmesi açısından da büyük önem taşıyor" dedi.
Bölgenin ekonomik kalkınmasında önemli bir rol oynayacak olan çift hatlı demiryolu projesinin, yük taşımacılığını kolaylaştırması ve sanayi bölgelerinin limanlarla bağlantısını güçlendirmesi bekleniyor. Proje tamamlandığında, Türkiye’nin demiryolu taşımacılığı altyapısına yeni bir soluk kazandırması hedefleniyor.(Nurettin Acar)
Karadeniz’in esaslı geleneklerinden biri olan yayla göçü, Trabzon’un Şalpazarı ilçesindeki son göçlerle birlikte tamamlandı.
Karadeniz’in dik yamaçlarında, ormanla gökyüzünün birleştiği noktalara hakikat seyahat sürüyor. Şalpazarı’nın Sinlice Mahallesi’nde yaşayan Salih Usta, her yıl olduğu üzere bu yıl da ineklerini rengârenk süsleyerek yayla seyahatine çıktı. Klâsik kıyafetleri, çanları ve püskülleriyle donatılan hayvanlar, adeta bir görsel şölen sundu.
Trabzon’un birçok ilçesinde coşkulu ve renkli manzaralara sahne olan yayla göçünde hayvanlarını süsleyip çanlarla donatan yaylacılar, yöresel giysiler eşliğinde adeta geçmişle gelecek ortasında kültürel bir köprü kuruyor.
Geçimini hayvancılıkla sağlayan Salih Usta, yayladan dönüşlerin kendisi ve hayvanları için her vakit hüzün dolu olduğunu belirterek, "Geçen sene yayladan gelirken çok üzülüyorum. Hayvanlar da o denli. Hayvanlar bağıra bağıra geri dönüyorlar. Daima hayvancılıkta uğraştım. Hayvanların sevgisinden gurbete gitmedim. Geçimimi onlarla sağlıyorum. Allah’a çok şükür bugüne kadar geldik. Hayvanlar bir öbür. Ben onların, onlar benim dilimden anlıyor" tabirlerini kullandı.
Yılmaz
•Ne zaman başlanacak ve tahmini bitiş tarihi