Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, Kocadağ’ın yol sorununun çözüleceğini ve tesisleşmenin sağlanacağını söyledi.
Başkanı Halit Doğan, Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ile birlikte, Samsun’un seyir terası pozisyonunda olan Kocadağ’da incelemelerde bulundu. "Doğal hoşlukları, dağları, zirveleri ve eşsiz görünümleriyle yaz olduğu üzere kış turizminin de odağı Samsun" diyen Lider Doğan, "Doğa tutkunlarını mest eden görüntüsüyle Samsun’umuza bir de zirveden bakmak isteyenlerin durağı Kocadağ’da Orman Vilayet Müdürlüğümüzle yapacağımız çalışmaları konuştuk. Yol genişletme çalışmalarımıza başlıyoruz. Tesisleşme noktasında bölgeye yatırım yapan firma yetkilisi Hilmi Eker ile projenin ayrıntılarını inceledik. Odağımızı Samsun’dan ayırmadan, merkezimize her vakit kentimizi insanımızı koyarak çalışmaya devam ediyoruz" sözlerini kullandı.
Canik Gürgenyatak’ta inceleme
Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ile Canik Gürgenyatak’ta da incelemelerde bulunan Lider Doğan, "Yazı farklı kışı başka hoş kentimizin turizm alanlarında incelemelerde bulunmaya, hayata geçireceğimiz yatırımları değerlendirmeye devam ediyoruz. Havası, eşsiz görünümüyle Canik Gürgenyatak’ta incelemelerde bulunduk, Orman Vilayet Müdürlüğümüzle yapacağımız çalışmaları konuştuk. Samsun’umuz 17 ilçesi, birbirinden hoş tarihi, kültürel ve doğal noktalarıyla bir turizm cenneti. Bizler de ‘Odak Samsun’ diyerek bu alanları daha ileriye taşımak için çalışmaya, kentimizin turizm potansiyelini daha da artırmaya devam ediyoruz. Odağımız Samsun’umuzdan ayrılmasın" dedi.
Kastamonu’da yatırımcılara, Yeni Teşvik Sistemi anlatıldı
Kastamonu’da yeni devirde iş dünyası için stratejik fırsatlar sunan Yeni Yatırım Teşvik Sistemi’ne ilişkin Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile Vilayet ve İlçe Ticaret ve Sanayi Odaları iş birliğiyle, yatırımcılara yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla hayata geçirilen ve Cazibe Merkezleri Programı’nın yürürlükten kaldırılarak katma pahası yüksek, stratejik ve dönüşüm odaklı yatırımları destekleyen yeni teşvik sistemi ile ilgili Kastamonu’da bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Dönüşüm hakkında iş dünyasını bilgilendirmek ve yeni fırsatlarını tanımak amacıyla Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından Kastamonu Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Kastamonu, İnebolu, Taşköprü ve Tosya Ticaret ve Sanayi Odaları iş birliğinde Kastamonu merkez ile İnebolu, Taşköprü ve Tosya ilçelerinde bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmeye başlandı. Bu çerçevede birinci toplantı KUZKA Hizmet Binası Toplantı Salonu’nunda gerçekleştirildi. Toplantıda, yeni sistemin sunduğu takviye ögeleri, müracaat süreçleri ve bölgesel yatırım fırsatlarına ait iştirakçilere bilgiler verildi. Yeni Yatırım Teşvik Sistemi’ne ait KUZKA öncülüğünde düzenlenen bilgilendirme toplantısına iş dünyası temsilcileri ve ilgili paydaşlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KUZKA Genel Sekreteri Dr. Serkan Genç, "Türkiye Yüzyılı Kalkınma Atağından farklı olarak sigorta primi patron payı takviyesi ve sigorta primi dayanağı kalemleri her teşvik bölgesi için kademeli halde belirlenmiştir. Sektörel ve Bölgesel teşvikler çerçevesinde bu avantajı bir örnekle açıklamak gerekirse Kastamonu’da yapılacak 120 milyonluk TL’lik bir yatırımda işletmelerimiz KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi patron payı dayanağı, faiz yahut kar hissesi dayanağı üzere takviyelerden faydalanabilmektedir. 4. Bölgede OSB’de bu yatırımı gerçekleştirdiğinde vergi avantajlarından sigorta primi patron payı dayanaklarına kadar birçok kalemde sağlanan teşvikler, yatırım maliyetlerini önemli ölçüde düşürmektedir. Bilhassa organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar, bu takviyeleri daha da avantajlı hale getirmektedir. Vergi indirimi kapsamında, yatırımın yüzde 20’si kadar yani, 120 milyon TL’de 24 milyon TL takviye sunulmaktadır. Bu da yatırımcıya kıymetli seviyede vergi avantajı manasına geliyor. Bu kapsamda sağlanan ek istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi patron payının taban fiyata tekabül eden kısmının yarısı kadar patron SGK primi takviyesi sağlanmaktadır. 4. Bölge’de OSB’de yapılan yatırım için bu dayanak 8 yıl mühletle uygulanmaktadır. 150 kişinin ek istihdam edildiği bir yatırım için düşündüğümüzde yaklaşık 32 milyon TL dayanak manasına gelmektedir. Bir başka avantaj ise sağlanan faiz/kar hissesi takviyesidir. Yatırımın yüzde 10’unu aşmamak kaydıyla azami 12 milyon TL’ye kadar faiz/kar hissesi takviyesi uygulanmaktadır. Ayrıyeten yatırım kapsamında alınan yerli yahut ithal makineler için KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti bulunmaktadır" dedi.
Toplantılar 25 Haziran Çarşamba saat 10.30’da İnebolu ilçesinde, TSO Toplantı Salonu’nda, tıpkı gün öğlenden sonra saat 15.00’te Taşköprü ilçesinde TSO Toplantı Salonu’nda yapılacak bilgilendirme ile devam edecek. Son toplantı ise 26 Haziran Perşembe saat 14.30’da Tosya ilçesi TSO Toplantı Salonu’nda yapılacak bilgilendirme sunumları ile tamamlanacak.