blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Ocak, 2026 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum: 0

Kış mevsimi solunum yolu enfeksiyonu riskini artırıyor

Kış mevsimine girilmesiyle birlikte hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişimler, vücut dengesini olumsuz etkileyerek enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor. Uzmanlar, bu dönemde özellikle solunum yolu enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr..Gürdal Yılmaz, son dönemlerde SARS-CoV denilen Covid-19 enfeksiyonlarının bittiği yönünde bir algı oluştuğunu ancak tek tük de olsa vakalar ortaya çıktığını hatırlattı. Prof. Dr. Gürdal Yılmaz "Kış mevsimine girmekle birlikte hava bazen karlı, bazen de güneşli oluyor. Dolayısıyla hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanıyor. Bu dalgalanmalarla birlikte vücudumuzun dengesi bozulabiliyor. Bu durum, bizi enfeksiyon hastalıklarına yatkın hâle getiriyor. Özellikle influenza virüsü, norovirüs, RSV virüsü ve SARS ile karşılaşıyoruz. SARS-CoV dediğimiz Covid-19 enfeksiyonlarının bittiği gibi bir algı var ancak tek tük de olsa vakalar ortaya çıkıyor" dedi.
Dünyanın birçok yerinden koronavirüs vakalarının bildirilmeye devam ettiğine dikkat çeken Yılmaz, "Kış mevsimine girmekle birlikte hava bazen karlı, bazen de güneşli oluyor. Dolayısıyla hava sıcaklıklarında dalgalanmalar yaşanıyor. Bu dalgalanmalarla birlikte vücudumuzun dengesi bozulabiliyor. Bu durum, bizi enfeksiyon hastalıklarına yatkın hâle getiriyor. Özellikle influenza virüsü, norovirüs, RSV virüsü ve SARS ile karşılaşıyoruz. SARS-CoV dediğimiz Covid-19 enfeksiyonlarının bittiği gibi bir algı var ancak tek tük de olsa vakalar ortaya çıkıyor. Özellikle eşlik eden bir hastalığı olan kişilerde bu enfeksiyonlar daha ağır seyrede biliyor. İnfluenza da ağır seyrede biliyor. Kliniğimize gelen hastalarımızın hemen hemen yarısı solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle başvuruyor. Bunların birkaç tanesi influenza, ara ara da SARS olabiliyor. Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun için önlemlerimizi almamız şart. Beslenmemize ve uykumuza dikkat etmemiz gerekiyor. Dünyanın hemen hemen her yerinden koronavirüs vakaları bildiriliyor. Koronavirüs ile ilgili yeni aşı çalışmaları hâlen devam ediyor. Riskli hastalığı olan, özellikle kalp ve akciğer hastalığı bulunan kişilerde aşılar hayat kurtarıcıdır. Temkinli bir şekilde aşı çalışmaları sürdürülüyor" ifadelerini kullandı.

"10 kişiden 3-4’ü öksürüyor"
Toplu alanlarda öksürüğün oldukça yaygın hâle geldiğini belirten Yılmaz, bir alışveriş merkezinde 10 kişiden en az 3-4’ünün öksürdüğünü kaydederek, "Bir alışveriş merkezine gittiğinizde, 10 kişiden en az 3-4’ünün öksürdüğünü görebilirsiniz. Öksürük bir savunma mekanizması olmakla birlikte balgamı söküp atarken etrafa yayılmaya da neden olabiliyor. Bu durum mikroorganizmaların başka insanlara bulaşmasını kolaylaştırıyor. O nedenle toplu alanlarda daha dikkatli olmalı, bulaş açısından kendimizi korumalıyız. Öksürük, solunum yollarında herhangi bir durumun göstergesi olabilir. Bu durum alerjik de olabilir, enfeksiyona bağlı da gelişebilir. Ayrıca geniz akıntısına bağlı olarak da öksürük görülebilir" şeklinde konuştu.

"Toplumda virüse karşı bir bağışıklık gelişti"
Toplumda virüse karşı bir bağışıklılık geliştiğine dikkat çeken Yılmaz, "Toplumda virüse karşı bir bağışıklık gelişti. Virüsün önceki dönemlere göre daha az ölümcül seyretmesi söz konusu. Nasıl ki 2010 yılında görülen Domuz Gribi (H1N1) günümüzde tek tük vaka olarak karşımıza çıkıyorsa, SARS-CoV-2’yi de ilerleyen dönemlerde bu şekilde göreceğiz. Burada önemli olan, özellikle KOAH, kalp hastalığı ve diyabet gibi eşlik eden hastalıkları olan kişilerin bu enfeksiyonlardan korunmasıdır" diye konuştu.

"Bu dönemde en sık solunum yolu enfeksiyonları ile karşılaşıyoruz"
Bu dönemde en çok solunum yolu enfeksiyonlarıyla karşılaştıklarını ifade eden Yılmaz, "Özellikle beslenmeye ve uyku düzenine çok dikkat edilmelidir. Toplu alanlarda öksüren ve hapşıran kişilerden mümkün olduğunca uzak durulmalı, en az iki metre mesafe bırakılmalıdır. Hasta olan, öksüren ve hapşıran kişilerin maske takmasını öneriyoruz. Bu dönemde en sık solunum yolu enfeksiyonları ile karşılaşıyoruz. Özellikle boğaz ağrısı ve öksürük şikâyetiyle gelen hastalar dikkat çekiyor. Geniz akıntısı olan hastalar da sıklıkla görülüyor. Bunlar mevsimin getirdiği hastalıklardır. Geçen seneye göre belirgin bir artış yok diyebiliriz. Geçen yıl da vardı, bu yıl da var" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Aylin Sarıoğlu tarafından
29 Ocak, 2026 10:25 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Muhtarlardan İl Genel Meclisi’ne Teşekkür

Safranbolu Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği ile Safranbolu Muhtarlar Derneği, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Şerafettin Kelleci ve Safranbolu İl Genel Meclis Üyeleri Hasan Erbozkurt, Mehmet Oğuz, Ertuğrul Saraçoğlu ile İl Özel İdaresi ekiplerine teşekkür ziyaretinde bulundu.

Ziyarette Safranbolu Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Ragıp Tunç, Safranbolu Muhtarlar Derneği Başkanı Osman Alkan, AK Parti Safranbolu İlçe Başkanı M. Yasin Aydın ve köy muhtarları yer aldı.

2025 yılı içerisinde ilçede gerçekleştirilen çalışmalar dolayısıyla yapılan ziyarette, Safranbolu genelinde yürütülen hizmetlerden duyulan memnuniyeti dile getiren köy muhtarları, gerçekleştirilen çalışmalardan dolayı İl Özel İdaresi ekiplerine teşekkür etti. Ayrıca önümüzdeki dönemde yapılması planlanan çalışmalarla ilgili talep ve beklentiler paylaşıldı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, nazik ziyaretleri dolayısıyla Safranbolu ilçesi muhtarlarına ayrı ayrı teşekkür ederek, İl Genel Meclisi olarak İl Özel İdaresi ile birlikte ilçelere ve köylere hizmet etmekten onur ve gurur duyduklarını belirtti.

Başkan Sözen konuşmasında; bütçe imkanları ve devletimizin sağladığı destekler çerçevesinde Safranbolu ilçesinde ihtiyaç duyulan hizmetlerin hayata geçirilmesi için yoğun bir gayret içerisinde olduklarını vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

“İl ve ilçelerimizin ihtiyaçlarını imkanlarımız ölçüsünde karşılamaya çalışıyoruz. Devletimizin desteğiyle, İl Özel İdaremiz aracılığıyla sağlanan ilave ve hibe destekler sayesinde Safranbolu ilçemizde de birçok sorunu çözdük ve çözmeye devam ediyoruz. Bu süreçte ilçemizin önceliklerinin belirlenmesinde İl Genel Meclis Üyelerimiz ve muhtarlarımız önemli bir görev üstlenmektedir. Bizler de bu tespitler doğrultusunda hizmet üretmeye gayret ediyoruz.”

Konuşmasının sonunda birlik ve beraberlik vurgusu yapan Başkan Sözen, gerçekleştirilen çalışmaların ortak bir anlayış ve dayanışma ile yürütüldüğünü ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Bu hizmetlerin tamamı ortak bir emeğin ürünüdür. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, ilgili Bakanlarımıza, Karabük Milletvekillerimize, Valimize, İl Başkanımıza, İl Özel İdaremize ve Meclis Üyelerimize kadar herkes Karabük ve ilçelerimiz için elini taşın altına koymaktadır. Safranbolu ilçemizde 2025 yılı boyunca yürütülen çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda da aynı kararlılık ve uyum içerisinde, ilçemize ve köylerimize hizmet etmeye devam edeceğiz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.