Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ekim, 2024 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kıbrıs Gazisi Aynur Gökçek: “Gençlere vatan sevgisini aşılamak lazım”

Kıbrıs Barış Harekatı’nda hemşire olarak görev yapan Gazi Aynur Gökçek, "Şu an bile böyle bir görev bana verilse vatanım için seve seve giderim. Gençlere vatan sevgisini aşılamak lazım" dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapılan Kıbrıs Barış Harekatı’nın üzerinden 50 yıl geçti. Samsun’da ikamet eden 81 yaşındaki Kıbrıs Gazisi Aynur Gökçek, Kıbrıs’ta 6 ay boyunca hemşire olarak görev yaptı. Oradaki günlerini anlatan Gökçek, "İstanbul Kızılay Hemşirelik Okulu’ndan mezun oldum. İlk tayinim olan Samsun Askeri Hastanesi’nde görevimin başındaydım. 2. harekat başlamadan 2 gün önce gece saat 03.00’te, ’12 saat içinde Silifke’ye intikal edeceksiniz’ diye emir geldi. Biz kendi imkanlarımızla Silifke’ye kadar gittik. Orada sıhhiye taburu ile birleştik. Vapur ile Kıbrıs’a gittik. Biz seyyar hastane görevi yapıyorduk. Hastanemizi açtıktan sonra 2. harekat başladı" diye konuştu.
"Şu an bile böyle bir görev bana verilse vatanım için seve seve giderim"
Kıbrıs’tan döndükten sonra 1 ay evinin bütün ışıklarını yaktığını anlatan Gazi Aynur Gökçek, "Kıbrıs’ta gecemiz gündüzümüz yoktu. Şu an bile böyle bir görev bana verilse vatanım için seve seve giderim. Gençlere vatan sevgisini aşılamak lazım. Vatanı için her türlü fedakarlığa katlanması lazım. Kıbrıs’a gittiğim zaman oğlum 5 yaşındaydı. Biz o zaman çekirdek bir aileydik. Kızım, Kıbrıs’tan döndükten sonra dünyaya geldi. Oğluma şöyle dedim: Oğlum, herkesin annesine nasip olmayan bir göreve gidiyorum. Bunu hiçbir zaman unutma. Gelirken sana hediyeler getireceğim dedim. Çok sevindi. Döndüğüm zaman bana ilk sorduğu şey ‘anne hediye nerede?’ Dedim ki oğlum özür dilerim hediyeyi unutmuşum. Nasıl diyeyim çocuğa ben sana oradan nasıl hediye getireyim diye. Bazı hatıraları unutamıyorsun" şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Temmuz, 2025 16:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Fındıkta rekolte tespit çalışmaları başladı

Ordu’da fındıkta rekolte tespiti için oluşturulan komite, 400 noktada yürüteceği çalışmalara başladı.
Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde 11 farklı kurumun iştiraki ile oluşturulan komite fındık tarımı yapılan ilçelerde rekolte çalışmalarına başladı. 2 hafta sürecek çalışmalarda çotanak ve kollar sayılarak zararlılar, hastalıklar, fındıkta doluluk oranlarının tespiti yapılacak sonrasında ise varsayımı rekolte açıklanacak.
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Perşembe ilçesindeki bir fındık bahçesinde gerçekleştirilen çalışmaları yerinde inceledi.

"400 noktada çalışmalar yapılacak"
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, her yıl olduğu üzere kesim paydaşlarının tamamının iştiraki ile iddiası rekoltenin belirlenmesi için çalışmaların gerçekleştirildiğini kaydetti. Altınordu ve Gülyalı ilçelerinde bu çalışmalara başlandığını söyleyen Yılmaz, çalışmaların kıyı bölümündeki bahçelerden başlayarak orta ve yüksek kesitlerde devam edeceğini, bu mevzuda hayli titiz bir çalışma yapıldığına dikkat çekti. Vilayet genelinde 400 noktada varsayımı rekolte tespiti için fındık kollarında sayım yapmak suretiyle çalışma yapılacağının bilgisini veren Yılmaz, rekolte için en gerçekçi sonuca ulaşmaya çaba göstereceklerini vurguladı. Yılmaz ayrıyeten, vilayet genelinde kahverengi kokarca zararlısına yönelik yürütülen çalışmaların önemli sonuçlar verdiğine dikkat çekerek, kokarca zararlısının popülasyonun kıymetli oranda baskılandığını da kelamlarına ekledi.

"Çalışmalar, bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği İdare Şurası Üyesi Arslan Soydan ise, rekolte tespit çalışmalarının teknik takımlarca yapıldığı söyledi. Rekoltenin belirlenmesinde en gerçekçi çalışmanın bu olduğuna işaret eden Soydan, "Rekolte belirleme grupları bahçelerde şahsen kısımlarda çotanak sayımı yaparak gerçekleştiriyor. Bu etapta çotanakların boş ve doluluk oranları tespit ediliyor. Ayrıyeten fındıkta küllenme ve kahverengi kokarcanın vermiş olduğu ziyanlar bu süreçte inceleniyor ve rapor ediliyor. Daha evvelden açıklanan rekolteler var. 609 bin ton bir kurum, 520 bin ton farklı kurum açıkladı. Bunlar saha çalışmaları olmadan masa başından açıklanan rekolteler. Her vakit dediğimiz üzere fındık rekolte belirleme çalışması masa başında değil fındık bahçesinde olur. Takımlar özverili çalışma yaparak bir sonuca ulaşmaya çalışıyorlar. Gerçeğe en yakın rekolte bu çalışma sonrası ortaya çıkacaktır" biçiminde konuştu.

100 fındığın 75 tanesi çuvala girecek
Perşembe ilçesi Efirli Mahallesi’ndeki bir fındık bahçesinde yapılan çalışmalarda ise 100 tane çotanak kırıldı. Bu fındıklarda 13 adedinin içerisi boş çıkarken, 12 adedinin ise kokarca ve farklı böceklerin ziyanına uğradığı, bu kapsamda ise 100 adet fındıktan 75 adedinin çuvala girileceğinin tespit edildiği, bu sonucun bahçelere nazaran farklılık gösterdiği belirtildi.
Programda Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da incelemeler ve açıklamalarda bulundu.
Ekipler, kıyı kesitlerinden başladıkları çalışmaları yüksek kısımlara yanlışsız 2 hafta boyunca devam ettirecek, sonrasında ise iddiası rekolte açıklanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin