Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Ocak, 2024 20:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kestane pişirmenin püf noktaları

Düzce’de ormanlarda yetişen ve "Düzce kuzusu" olarak bilinen kestane tezgahları süslerken, pişirilmesinin püf noktalarını ise uzmanı anlattı.
Düzce’nin ormanlarında yetişen ve köylüler tarafından toplanan kestanenin hasadı bitti. Binbir emekle toplanan kestane, kilosu 180 liradan satışa sunuluyor. Kentte "Düzce kuzusu" olarak bilinen kestane, lezzetiyle de her geçen yıl daha fazla ilgi görüyor.
Kestane satıcısı Şaban Ünlü, "Bu kestanenin önce dipleri temizlenir. Tırmıkla temizleme yapıldıktan sonra rüzgarla yere düşen kestane toplanır. Bazı köylerde ise sırıkla düşürülüyor. Yere düşürdükten sonra kestane ayrı toplanır kozası ayrı toplanır. Çuvallara doldurulup evlere getirilir. Kozalar belli bir süre sopalarla dövülüp kestaneler çıkartılır. Daha sonra tezgaha iner" dedi.
Kestanenin pişirilme yöntemi hakkında da bilgi veren Ünlü, "En iyi kestane çizimi ise falçata veya bıçakla yapılır. Sırtından alt kısmına doğru tek çizgi çizilir. Kavurmaya atıldıktan sonra çizilen yer şişer ve daha iyi pişmiş olur. Kabuğundan da daha rahat çıkar. En iyi kestane pişirme yöntemi ise fırında pişmesidir. Fırında 170 derece sıcaklığa tepsi konulur. Arada bir kestane karıştırılır. Pişme aşamasına geldikten sonra bir beze sarılarak kabuğunun yumuşaması sağlanır ve daha güzel lezzetli olur" şeklinde konuştu.
Düzce kestaneinin kilosu 180 liradan satıldığını ifade eden Ünlü, Aydın’dan getirilen kestanenin ise kilosu 250 liradan alıcı bulduğunu kaydetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 16:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da 151 yıllık gelenek yaşatıldı: Hıdırellez coşkuyla kutlandı

Kastamonu (İHA) – Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 151 yıldır kesintisiz olarak sürdürülen Hıdırellez geleneği bu yıl da yaşatıldı.
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı Erik köyünde, 151 yıldır kesintisiz olarak sürdürülen Hıdırellez geleneği, bu yıl da dualarla ve coşkulu bir iştirakle kutlandı. Baharın gelişini simgeleyen bu özel günde, köy halkı yağmur duası ederek bereketli bir yıl temennisinde bulundu.
Etkinliğe katılan Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, "Kastamonu Milletvekilimiz Serap Ekmekci ve İlçe Liderimiz Hüseyin Erol ile birlikte Erik köyümüzde, Hıdırellez mevlidine katıldık. Baharın gelişi, tabiatın uyanışı ve rahmetin simgesi olan bu özel günde, geçmişlerimiz için dualar ettik, birlik ve beraberliğimizi pekiştirdik. Rabbim yapılan duaları kabul eylesin. Bu hoş geleneği yaşatan ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum" dedi.
Etkinliğe katılan Hanönü Belediye Başkanı Metin Yamalı ise vatandaşlarla yakından ilgilendi. Klâsik kutlamalarda vatandaşları yalnız bırakmayan Lider Yamalı, "Kültürümüzü yaşatmak ve kıymetlerimize sahip çıkmak bizlerin en temel sorumluluğudur. Erik Köyü’nde 151 yıldır sürdürülen bu gelenek yalnızca bir merasim değil, birebir vakitte birliğimizin ve kardeşliğimizin sembolüdür. Her vakit köylülerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Program boyunca iştirakçilere çeşitli ikramlarda da bulunuldu. Köy Muhtarı Şaban Yamalı, aktifliğin dayanışma ruhu içinde gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti lisana getirerek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kutlamalara Kastamonu Milletvekili Serap Ekmekçi, Taşköprü Kaymakamı Abdullah Demirdağ, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan’ın yanı sıra etraf ilçe ve köylerden yüzlerce vatandaş da iştirak sağladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.