Karabük Postası tarafından
26 Nisan, 2023 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KEAH’de Çocuklar İçin İç Mekan Tasarımı

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk bölümünde, bir hasta odası, bir tedavi odası ve bir kütüphanenin bulunduğu mekânlara özel bir uygulama yapıldı. Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 6. Katında düzenlenen “Hastanede Çocuk Dostu İç Mekan Tasarım Uygulaması” adlı projenin açılış töreni gerçekleştirildi.  Açılış törenine; Projenin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Asya Çetin, proje araştırmacıları Prof. Dr. Anıl Ertok, Prof. Dr. Arzu Özyürek, Doç. Dr. Nihat Yılmaz, Uzman Dr. Büşra Bildik, Dr. Halil Berkay Uzuncu ve davetliler katıldı. Açılışta konuşan Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nihat Yılmaz “Projemizi Karabük Üniversitesi’nin değerli hocalarına ve projenin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Asya Çetin’e teşekkür ediyorum. Mekanların yapımındaki bağışçımıza, hocalarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hastanede çocuk dostu iç mekan tasarım projesinin uygulamasında akademik olarak belirlenen resimler kullanıldı. Özellikle çocuk hastaları ve çocuk gelişimine özel olarak yapıldı" dedi. Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asya Çetin, projenin yürütücüsü olarak şunları söyledi: “Hastanede çocuk dostu iç mekan tasarım uygulaması projesine hep beraber başladık. Sağlıktan yola çıkarak planladık. Hastane, hastanede iletişimin çocuklar üzerinde birtakım etkileri var, bizler hastanenin fiziksel ortamının çocukların ruh ve beden sağlığına etkisini biliyoruz. Çocukların gelişimine ve ruh sağlığına olumlu etki oluşturmak için bir hasta odası, bir tedavi odası ve bir kütüphane bu şekilde uygulandı. Çocukların ilgilerine göre figürler belirlendi ve mekânlara uygulanmak üzere tasarlandı.” Karabük Üniversitesi Resim Bölümü yüksek lisans öğrencisi Rüya Nur Mızrak ise resimleri yaparken çok mutlu olduğunu, böyle bir projede yer almaktan keyif aldığını belirtti. (Nurettin Acar)  
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Havalar ısındı, kene kabusu başladı

Doğu Karadeniz Bölgesinde genelde Nisan ayında başlayan kene hadiseleri bu sene havaların geç ısınmasıyla birlikte birinci hadise Mayıs ayının birinci günlerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne geldi.
Ülkemizde 2002 yılından beri görülmeye başlayan kene olayları yüzünden her yıl hayatını kaybedenler olurken, bu sene birinci kene vakası KTÜ Farabi Hastanesi çocuk servisinde tedavi altına alındı.
Kene olaylarına karşı vatandaşlara önerilerde bulunan KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "2002 yılından beri yaz mevsimi gelmesiyle birlikte ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hadiseleri, gelmeye başlayacak diye düşünürken hastanemizin çocuk servisine birinci olay geldi. Bu durum her sene Nisan-Mayıs aylarında olurken bu sene birinci hadisemiz Mayıs ayında geldi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin görüldüğü vilayetlerde daha erkenden tespit edilen hafif olaylar vardır, biraz daha ağırlaşınca bize geliyor. Gümüşhane, Tokat, Sivas taraflarında tekrar hadiseler ortaya çıkacaktır. Halkımız buna nazaran tedbirler alması kenenin olabileceği çimenli bölgelerde çorabını pantolonunun üzerine çekmesi konutuna geldiği vakit da tüm bedenini kene açısından denetim etmesi değerlidir. Şu an havalar tam sıcak olmamasına karşın bilhassa Haziran-Temmuz ayına yanlışsız kayacak diye düşünüyoruz. Her yıl bize gelen üçüncü basamak hastaneye gelen KKKA kriterlerine nazaran baktığımız vakit 20-30 olayımız oluyor. Genelde Mayıs ayında 5-10 tane olurdu geri kalanlar Haziran’da olurdu. Artık de Haziran-Temmuz aylarına yanlışsız kayacaktır lakin birinci olayımız geldi. İnsanlarımız önlemlerini alsınlar. KKKA hadiseleri bizde genelde Ağustos ayında 15’inden sonra bitiyor lakin tekrar de hava sıcaklığıyla ilişkilidir" dedi.
Kurban Bayramı periyodunda hayvan transferiyle birlikte kene transferi de olacağına dikkat çeken Yılmaz, "Kurban Bayramı periyoduna çok dikkat etmek gerekiyor. Hayvan transferleriyle birlikte kene transferleri de olabilir. İnsanlarımız Kurban periyoduna daha çok dikkat etmelidir. Keneler sonuçta kan emecek bir canlı arar. Kan emecek canlılarda en çok hayvanlardır. Rahatlıkla üzerine konabilir hatta hayatı boyunca orada devam edebilir. Transferiyle birlikte diğer bölgelere sarfiyat hayvandan düştüğü vakit ya da hayvanı keserken orada keneyle temas etme durumu kelam konusu olabilir. O nedenle dikkatli olmak gerekir" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.