Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KDZ. Ereğli’nin 50 Yıllık Su Sorununa Köklü Çözüm

Zonguldak Yayın: 28.07.2015 08:16
Yazar:
KDZ. Ereğli’nin 50 Yıllık Su Sorununa Köklü Çözüm

ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesi Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Diniz ile birlikte Süleymanbeyler Köyü’nde yapımı devam eden su arıtma tesisini ziyaret etti.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Kızılcapınar Barajı’ndan Ereğli’ye su verilmesi
projesi kapsamındaki çalışmaların sürdüğü Süleymanbeyler Köyü’ndeki arıtma tesisinde incelemelerde bulunmak üzere Ereğli’ye gelen DSİ Genel Müdürü
Ali Rıza Diniz ile bir araya geldi.
Daire Başkanları, Kastamonu DSİ 23.Bölge Müdürü Sait Umucu ve teknik heyetten şantiye alanında brifing alan Diniz ve Uysal, alan ziyaretlerinde de bulundu.
Ereğli Belediyesi adına Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürü Deniz Koca ve İmar ve Şehircilik Müdürü Erol Kırklareli’nin de bulunduğu saha ziyaretleri ile ilgili konuşan Diniz, Kdz. Ereğli’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak proje üzerindeki çalışmaların plan çerçevesinde sürdüğünü belirtti.
70 bin metreküp /gün kapasiteli tesisin Ereğli için önemli bir kazanım olduğunu söyleyen Başkan Uysal ise, Ereğli Belediyesinin proje ile ilgili üzerine her türlü sorumluluğu yerine getirdiğini belirtti.
Yapımına 2013 yılı Haziran ayında başlanan Süleymanbeyler Köyü’ndeki arıtma tesisi yapımının 2016 Haziran ayına kadar, isale hattının ise 2016 yılı sonuna kadar tamamlanıp Ereğli ve Gülüç’e arıtılmış suyun verilmesi planlanıyor. Yaklaşık 35 milyona mal olan proje ile bölgede ki 50 yıllık su ihtiyacının karşılanması hedefleniyor.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

1. sürgün yaş çay kampanyası için geri sayım başladı

Ekonomi Yayın: 04.05.2024 16:00
İhlas Haber Ajansı
1. sürgün yaş çay kampanyası için geri sayım başladı

Yaklaşan çay sezonu öncesinde üreticiler 1. Sürgün yaş çay kampanyasının açılması için artık gün saymaya başladı. Her an açılması beklenen yaş çay kampanyası öncesi üreticiler gibi özel sektör temsilcileri de hazırlıklılarını tamamladı. Geçmişte olduğu gibi bu yıl da çay tarım arazisinde gerekli budamayı yapmayan çay üreticileri Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) ait fabrika ve çay alım yerlerinde çay satamayacak. Geçtiğimiz yıllarda yaş çay fiyatında özel sektörün ÇAYKUR ile yarışmasından dolayı üreticilerin özel sektöre olan güveni de arttı. Bu nedenle bazı çay üreticileri çayını özel sektöre satma düşüncesiyle budama gerçekleştirmedi.

Özel sektör çay fabrikası sahibi Resul Okumuş, vatandaşın kendi çayını kendisinin toplaması gerektiğini, bu sayede hem çayda kalitenin artacağını hem de elde edilen gelirin Rize’de kalacağını vurguladı. Okumuş “Vatandaşın kendi çayını kendisi toplaması lazım. 1. sürgünde çay nasıl toplanırsa devamı da öyle geliyor. Mayıs ayında gelen çay kendini muhafaza edebiliyor. Çayı yavaş yavaş izdiham yaşatmadan toplarsak diğer sürgünlerde de aynı devam eder. Çay toplamayla ilgili yeni makineler var. İnsanlardan isteğimiz şu, bölgemizi zenginleştirmek istiyorsak buradan dışarıya para çıkmasına izin vermeyelim. Çayımızı kendimiz, kaliteli toplayarak paramız burada kalmasını sağlayalım. Artık kendi kendine yetmemiz gerekiyor. Bizim burada çay üretimimiz var. Bizim burada çay üretimimiz olmasa çayı insanımız 600 liradan aşağıya içemezdi” dedi.

“Eskiden peşin para yoktu”

Son yıllarda özel sektörün peşin para ile çay almasının hem üreticiyi hem de özel sektör temsilcilerini mağdur ettiğini dile getiren Okumuş “Çay eskiden beyaz peynirle aynı fiyattaydı. Şimdi beyaz peynir 350 lira civarlarında oldu. Çay hala daha 150 liranın üzerine çıkamadı. Faizlerin çok yüksek olması, borçlanmanın sıkıntılı olması insanları üretimde geriye alacak. Bu belki de ÇAYKUR’un daha fazla çay almasını sağlayacak. Yaş çayın peşin alım fiyatlarının düşmesine neden olacak. Biz esasında çayı 5 ayda alıp 12 ayda satıyoruz. Vatandaş bu çayı 6. aydan 4. aya kadar vade suretiyle alırsa hem devamlı bir gelir elde edilir hem de fabrikaların üzerine finansal yük binmez. Eskiden peşin para yoktu. Her zaman vade ile alınıyordu. Vatandaşın kaybı fazla olmuyordu. Şu anda peşin para yüzünden az parayla alınıyor. Hem sanayiciyi mağdur ediyor. Hem çiftçiyi mağdur ediyor. Yeni bir çay düzeni kurmak gerekiyor” şeklinde konuştu.