Karabük Üniversitesi (KBÜ), “Bir Damla da Sen Ol” su verimliliği seferberliği kapsamında kampüs binalarına kurduğu yağmur suyu toplama ve depolama sistemleriyle su kaynaklarını korumaya yönelik önemli bir adım attı.
Üniversite, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda hayata geçirdiği “yağmur suyu hasadı” projesiyle fakülte çatılarından toplanan yağmur suyunu depolayarak yeşil alan sulamasında kullanıyor. Geçen yıl başlatılan uygulama kapsamında Tıp, Yabancı Diller ve İlahiyat fakültelerine 30’ar tonluk depolama tankları yerleştirildi. Depolanan su, kampüsteki fidan, ağaç ve çimlerin sulanmasında değerlendiriliyor.
“YAĞMUR SUYUNU SİSTEMDE TUTUYORUZ”
KBÜ Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Kazım Yetik, üniversitede atık yönetimi ve geri dönüşüm çalışmalarının yanı sıra yağmur suyu hasadı uygulamasını da sürdürdüklerini belirtti. Katı atıkların karekod sistemiyle toplanarak geri dönüşüme kazandırıldığını ifade eden Yetik, yağmur suyu hasadına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Binaların gider borularını kapatarak yağmur suyunu tek noktadan topluyor ve depoluyoruz. Bu sayede suyun kanallara veya derelere gitmesini engelleyerek elimizde kalmasını sağlıyoruz. Amacımız, yağmurun boşa gitmediğini, bunun bir atık değil geri dönüştürülebilir bir kaynak olduğunu göstermek. Bu çalışmayı rektörümüzün talimatlarıyla sürdürülebilirlik faaliyetlerimiz arasına dahil ettik.”
Biriktirilen yağmur suyunun bahçe sulamasında ve üniversitenin ihtiyaç duyduğu alanlarda kullanılabileceğini vurgulayan Yetik, “Üniversitelerin görevi sadece öğrenci yetiştirmek veya bilim üretmek değil; topluma sürdürülebilir uygulamaları da göstermektir. Üniversitemiz bu konuda ileri düzeyde. Atık yönetiminde önemli mesafe kat ettik ve birçok üniversiteye örnek oluyoruz. Bu sistemi yağmur suyu hasadıyla desteklemek istedik” dedi.
YAYGINLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Uygulamanın kampüs genelinde yaygınlaştırılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Yetik, Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültelerinin dekanlıklarıyla görüşmeler yaptıklarını, öncelikle bu fakültelerden başlanarak uygun binalarda sistemin kurulacağını söyledi.
Yetik, bu yıl yağışların bol olması nedeniyle su sıkıntısı yaşamadıklarını, geçen yıl ise kuraklık nedeniyle zor bir dönem geçirdiklerini sözlerine ekledi.
