Reklam
Reklam
213
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
04 Ağustos, 2025 11:15 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’den  Orman Yangınlarına Karşı 19 Maddelik Bilimsel Politika Önerisi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, KAPGEM’de hazırlanan orman yangınlarının önlenmesine yönelik 19 maddelik bilimsel politika önerisini kamuoyu ile paylaştı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), Türkiye’de son yıllarda ciddi kayıplara yol açan orman yangınlarına karşı bilimsel ve önleyici temellere dayalı bir politika raporu hazırladı. Karabük Üniversitesi Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM) tarafından oluşturulan “Orman Yangınlarını Önleme Politika Raporu”, KBÜ Bilim ve Sanat Akademisinde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna açıklandı.

Toplantının açılışında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü ve KAPGEM Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, son dönemde yaşanan orman yangınlarında hayatını kaybedenleri rahmetle andı ve yaralılara acil şifalar diledi. Kırışık, yangın söndürme faaliyetlerini başarıyla yürüten Orman Genel Müdürlüğü ekiplerine, kamu-özel sektör kuruluşlarına, gönüllülere ve vatandaşlara da teşekkür etti.

“KARABÜK TARİHİNİN EN BÜYÜK YANGINLARIYLA KARŞI KARŞIYA KALDIK”

Rektör Kırışık, orman yangınlarının yalnızca çevresel değil, aynı zamanda toplumsal ve ekonomik güvenliği ilgilendiren bir politika meselesi olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Son dönemlerde, hakikaten yüreğimizi yakan, bizlere son derece acı veren hadiseler yaşadık. Ülkemizin yeşil vatanı olan orman varlığının önemli bir kısmı yangınlarla zarar gördü. Bu durum, bizim böyle bir politika komisyonu oluşturmamızı ve ilgili politika raporunu hazırlamamıza yönelten önemli bir gerekçe oldu. Karabük tarihinin en büyük yangınlarıyla karşı karşıya kaldık. Bu da yüzde 74’ü ormanlarla kaplı Karabük için, orman yangınlarıyla mücadelenin yalnızca yangın anında değil, yangın çıkmadan önce nasıl önlenebileceğine ilişkin politikaların geliştirilmesi bakımından büyük önem taşıyor. Biz de bu anlamda sorumluluk üstlenerek, orman yangınlarını önlemeye yönelik bir politika raporu hazırlama ihtiyacı hissettik.”

“YANGINI ÖNLEMEK DAHA AZ MALİYETLİDİR, DAHA HAYATİ BİR ÖNEME SAHİPTİR”

KAPGEM’in 24 masasından biri olan Orman Politikaları Masası’ndaki Orman Fakültesi öğretim üyeleri ile birlikte hazırlanan kapsamlı rapor, yangınların çıkmadan önce önlenmesini hedefleyen, bilimsel veriye dayalı 19 maddelik politika önerisi sunuyor.

Rektör Kırışık, raporda yer alan önerilerin sadece akademik bir tartışma olmadığını, aynı zamanda kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları için uygulanabilir stratejiler sunduğunu vurguladı. Kırışık, söz konusu politika raporunun geliştirilerek uluslararası akademik literatürde yer alacak bir kitap çalışmasına dönüştürüleceğini de açıkladı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, yangınla mücadelenin çok kolay olmadığının altını çizerek, “Yangını söndürmeye harcanan çabanın öncesinde, yangını çıkmadan önlemeye yönelik harcanacak çabanın çok daha kritik ve maliyet açısından çok daha düşük olduğunu belirtmek gerekir.” diye konuştu.

19 MADDELİK POLİTİKA ÖNERİSİNDE NELER VAR?

Rapordaki politika önerileri şu başlıklar altında yer alıyor:

1- Yerleşim Alanları ile Ormanlar Arasında Tampon Bölgelerin Oluşturulması

2- Ormanlık Alanlarda Yangın Emniyet Yol ve Şeritlerinin Artırılması

3- Yeni Bina Ruhsatları ve Tarımsal Faaliyetlerde Güvenli Mesafenin Sağlanması

4- Gece Donanımlı Hava Filosunun Geliştirilmesi

5- Kurumlar Arası Koordinasyonun Geliştirilmesi

6- Yangın Söndürme Personeline Yönelik Hizmet İçi Eğitimlerin Artırılması ve Yaygınlaştırılması

7- Yangın Gönüllülerinin Rol Tanımları, Organizasyonu ve Eğitimleri

8- Yangın Risk Tehlike Haritalarının Güncellenmesi ve İlk Müdahale Noktalarının Belirlenmesi

9- Yangın Amirliği Tanımı ve Yetkilerinin Açıkça Belirlenmesi

10- Üniversitelerde Orman Yangınları Konusunda Bilimsel Araştırmaların Desteklenmesi

Bizi sosyal medyadan takip edin
karadeniz ereglide ureticilere yuzde 75 hibe destekli fidan dagitildi QyxX4qhA
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Mayıs, 2026 08:15 tarihinde yayınlandı
0
0

Karadeniz Ereğli’de üreticilere yüzde 75 hibe destekli fidan dağıtıldı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında üreticilere yüzde 75 hibe destekli domates ve biber fidesi dağıtıldı.

Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürü Nihat Ağan ve protokol üyelerinin katılımıyla Ereğli’de fide dağıtım töreni düzenlendi. Bakanlık tarafından yüzde 75 hibe, üreticilerin ise yüzde 25 katkısıyla yürütülen TAKEP kapsamında il genelinde toplam 124 bin 130 adet domates ve biber fidesinin toprakla buluşturuldu.

Ereğli’de 6 Milyon 750 bin TL tarımsal hasıla beklentisi

Ereğli’de daha önce dağıtılan 10 bin fideye ek olarak bugün 27 bin 330 fide daha üreticilere teslim edildi. Toplam 37 bin 330 fidenin üretime kazandırılacağı ilçede, bu proje sayesinde yaklaşık 6 milyon 750 bin TL tarımsal hasıla elde edilmesi öngörülüyor. Öte yandan tarımsal üretimi güçlendirmek ve emeğe değer katmak amacıyla Ereğlili çiftçilere son 4 yıl içerisinde toplam 160 milyon TL tarımsal destek sağlandığı vurgulandı.

2026 yılında hedef 30 milyon TL hasıla

Zonguldak genelinde tarımsal üretimi artırmayı hedefleyen 2026 yılı TAKE Projelerinden yaklaşık bin yetiştiricinin faydalanacağı ifade edildi. Projeler kapsamında il genelinde toplam 180 dekarlık alanda ekim planlandığı ve 30 milyon TL tarımsal hasıla hedeflendiği bildirildi. Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, sürdürülebilir tarımı desteklemek amacıyla kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Bizi sosyal medyadan takip edin