Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
02 Mart, 2017 14:23 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’de “Yeşilay Haftası” Etkinlikleri Başladı

 

Karabük Üniversitesi (KBÜ)’nde 1 – 7 Mart Yeşilay Dayanışma Haftası etkinlikleri, Genç Yeşilay Kulübü tarafından düzenlenen “Yeşilay Haftası Bağımlılık Semineri” ile başladı.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleşen seminerde bağımlılık konusunda bilinç ve farkındalık düzeylerini arttırmaya yönelik uzman kişiler tarafından öğrencilere sigara, alkol ve madde bağımlılığı konularında ayrıntılı bilgiler aktarıldı.

Semirene konuşmacı olarak Sağlık Bakanlığı Karabük Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Reyhan Çokyaman, Sosyal Hizmet Uzmanı Erdem Ünal ve Çocuk Gelişimi Uzmanı Ogün Öztürk katıldı.

“Kendinize ve çevrenize bir iyilik yapın, sigarayı hayatınızdan sonsuza kadar çıkarın”

Programın ilk konuşmacısı Psikolog Reyhan Çokyaman, “Sigara Bağımlılığı ve Başa Çıkma Yöntemleri” ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Çokyaman, insan vücuduna en büyük tehdit olan sigaranın, vücuttaki organlara en fazla zarar veren madde olduğunu belirtti. Sigaradaki en tehlikeli maddelerin karbon monoksit, kadran ve nikotin olduğunu belirten Psikolog Çokyaman, sigarada sahte mutluluk hissi veren bir madde olduğunu ve eroin, esrar gibi bağımlılık yaptığını söyledi. Çokyaman “Hiç sigara içmeyenlere göre sigara içenlerin eş zamanlı alkol içmesi 3 kat, esrar içmesi 8 kat, kokain içmesi 22 kat daha fazladır.” dedi.

Çokyaman tütünün, esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yaptığını ifade ederek “Kendinize ve çevrenize bir iyilik yapın, sigarayı hayatınızdan sonsuza kadar çıkarın” dedi. Psikolog Çokyaman, sigara bağımlılığından kurtulmak için uygulanan tedaviler ve sigara bırakmanın yolları hakkında da bilgiler verdi.

“Bağımlılık bir süreçtir”

Sosyal Hizmet Uzmanı Erdem Ünal ise konuşmasında “Madde Bağımlılığı ve Alkolün Zararları”nı ele aldı. Erdem Ünal, kişinin beden ve ruh sağlığını etkileyecek düzeyde alkol ve madde almasını veya alkol ya da madde alma isteğini durduramamasını belirli ömür boyu süren bir hastalık olarak açıkladı. Bağımlılığın bir süreç olduğunu da belirten Ünal, bağımlılıktan kurtulmak için erken teşhis ve tedavinin önemli olduğunu söyledi. Ünal, bağımlılığın tanımını açıklayarak kimler bağımlı olur, bağımlılık süresi, madde bağımlılığı, madde bağımlılığının zararları, alkol bağımlılığı ve alkol bağımlılığından kurtulmak için uygulanan tedaviler hakkında da bilgiler aktardı.

“Madde bağımlılığından korunmanın en etkin yolu hiç başlamamaktır”

Seminerin son konuşmacısı Çocuk Gelişimi Uzmanı Ogün Öztürk de “Madde Bağımlılığı ve Zararlı Alışkanlıklar” hakkında konuştu. Öztürk, madde bağımlılığını tanımlayarak bağımlılığın etkilerini, uyuşturucu maddelerin fiziksel ve toplumsal ruhsal etkileri, uçurucu maddeler hakkında bilgiler verdi. Öztürk madde bağımlılığının belirtilerinden söz ederek zamanında fark edildiğinde bağımlının kurtulma ümidinin daha fazla olacağını söyledi.  Madde bağımlılığından kurtulmak için uygulanan tedaviler hakkında da bilgiler aktaran Uzman Öztürk, madde bağımlılığından korunmanın en etkin yolunun hiç başlamamak olduğunu sözlerine ekledi.

Yeşilay Dayanışma Haftası etkinlikleri 7 Mart’a kadar sürecek

Yeşilay Haftası Etkinlikleri, 2 Mart Perşembe günü saat 14.00’te 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda Prof. Dr. İsmail Karacan’ın “Bağımlılık” konusundaki konferansı ile devam edecek. 3 Mart Cuma günü ise Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda “Can Dostum” film gösterimi olacak ve 4-5 Mart tarihlerinde de Karabük ve Safranbolu’da stant kurulacak. Yeşilay Dayanışma Haftası etkinlikleri 7 Mart Salı günü saat 16.00’da Amfi Tiyatro’da “dilek balonu” uçurtması ile sona erecek.

 

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
tanju ozcanin irtikap rusvet kurban bagisi iddianamesi tamamlandi 6 farkli konu 41 magdur 7si ReWJZbVt
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2026 16:00 tarihinde yayınlandı
0
0

Tanju Özcan’ın ‘irtikap, rüşvet, kurban bağışı’ iddianamesi tamamlandı: 6 farklı konu, 41 mağdur, 7’si tutuklu 19 şüpheli

Bolu Belediyesinde ortaya çıkan ve aralarında Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ile Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Can’ın da bulunduğu 7’si tutuklu 19 şüpheli hakkındaki yolsuzluk, rüşvet ve irtikap soruşturmasında iddianame tamamlandı. 41 mağdur ve 3 müştekinin yer aldığı 178 sayfalık iddianame, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Cansever tarafından onaylanarak Bolu 3. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığının 24 Mayıs 2024 tarihli ihbarı üzerine başlatılan soruşturma kapsamında 2 Mart tarihinde Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce Başkan Tanju Özcan ve Yardımcısı Süleyman Can tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 178 sayfalık iddianamede şüphelilere yöneltilen suçlamalar arasında ’icbar suretiyle irtikap, rüşvet, nitelikli dolandırıcılık ve 5072 Sayılı Vakıf ve Dernekler yasasına muhalefet’ yer alıyor.

Belediye meclis üyesi Ali Sarıyıldız’ın ifadeleri dosyanın seyrini değiştirdi

Soruşturma dosyasının en önemli delilleri arasında tutuklu Belediye Meclis Üyesi Ali Sarıyıldız’ın 13 Nisan 2026 tarihinde cezaevinde verdiği “itiraf” niteliğindeki ifadesi yer aldı. Sarıyıldız ifadesinde, zincir marketlere reklam sözleşmesi yapılması için baskı kurulduğunu, ihale sahiplerinden sistematik şekilde bağış talep edildiğini, elden teslim alınan milyonlarca liralık nakit paraları ve kurban bağışı organizasyonunun bizzat Başkan Özcan’ın talimatıyla yürütüldüğünü beyan etti.

“Sözleşmeyi imzalamayan marketler mühürlendi” iddiası

İddianamede yer alan bilgilere göre; Başkan Tanju Özcan, Süleyman Can ve Bolu Bel A.Ş. yetkilileri, zincir marketleri belediye iştiraki ile reklam sözleşmesi yapmaya zorladı. Bazı marketlerin bu sözleşmeleri imzaladığı, ancak teklifi reddeden marketlere rutin dışı denetimler uygulanarak iş yerlerinin mühürlendiği ve ticaretten men edildikleri öne sürüldü.

Ruhsat ve hak ediş karşılığı milyonluk vurgun iddiası

Dosyada yer alan iddialara göre, Bolu’da faaliyet gösteren bir müteahhitten belediyedeki ruhsat işlemleri karşılığında 2 milyon 500 bin TL talep edildi. Başkan Özcan’ın “Yardım yapmak zorundasın” diyerek baskı kurduğu müştekinin, 1 milyon TL’yi nakit olarak Meclis Üyesi Sarıyıldız’a verdiği, 1.5 milyon TL’yi ise çek olarak BOLSEV A.Ş. hesaplarına aktardığı tespit edildi. Soruşturmaların açılmasının ardından bu paraların müştekiye “avans ve borç iadesi” açıklamalarıyla geri gönderildiği belirlendi. Benzer bir durumun 100. Yıl Cumhuriyet Parkı ihalesinde de yaşandığı, müteahhidin hak ediş ödemelerini zamanında alabilmesi için BOLSEV Vakfına 10 milyon TL “yardım” yapmaya zorlandığı ve 2.5 milyon TL’nin hak edişten mahsup edildiği iddia edildi.

“Bağış topladılar, kurban kesmediler”

İddianamedeki suçlamalardan bir diğeri ise “Kurban Olayı” başlığıyla yer aldı. BOLSEV Vakfı üzerinden 2025 Kurban Bayramı öncesinde “Kurban bağışlarınız ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor” denilerek kampanya başlatıldığı, 34 vatandaştan toplam 845 bin TL toplandığı ortaya çıktı. Ancak toplanan bu paralarla hiçbir kurban alınmadığı ve kesim yapılmadığı ileri sürüldü, şüphelilere “dini duyguları istismar ederek nitelikli dolandırıcılık” suçlaması yöneltildi.

Dosyaya 35 dakikalık rüşvet kaydı iddiası da girdi

Bolu Belediyesine bağlı şirketten beton almayı reddeden bir vatandaşa yönelik Başkan Özcan’ın, “Başka yerden beton alamazsınız, size beton santrali kurdurtmam” diyerek tehditler savurduğu iddiası da dosyada yer aldı. Ayrıca “Salon Vegas” isimli bir kafenin ruhsat devri için belediyede yapılan toplantıda BOLSEV’e 500 bin TL yardım istendiği, süreçte 100 bin TL nakit para alındığı öne sürüldü. Müştekinin savcılığa teslim ettiği 35 dakikalık ses kaydında para alışverişinin anlatıldığı ve şüphelilerden Mertcan Ay’ın bu parayı aldığını itiraf ettiği kaydedildi.

Tanju Özcan ifadelerinde suçlamaları reddetti

İddianamede savunmasına yer verilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise üzerine atılı tüm suçlamaları reddetti. Özcan; marketlere baskı amacıyla değil yardım talebiyle yaklaştıklarını, kurban kampanyasından haberdar olmadığını, beton alımı için kimseye şantaj yapmadığını ve ruhsat devirleri için kimseden rüşvet talep edilmediğini savundu.

Bizi sosyal medyadan takip edin