blank
Yusuf Korkmaz tarafından
06 Mart, 2024 12:49 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’de “Yapay Zeka” Alanında Lisans ve Ön Lisans Programları Açılacak

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde 2’si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 ön lisans programı açılacağını bildirdi. Ayrıca YÖK Başkanı Özvar, lisans ve ön lisans programlarının açılacağı üniversiteleri de açıkladı. O üniversiteler arasında Karabük Üniversitesi de yer aldı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Otağ-ı Hümayun’da düzenlenen “Yapay Zeka, Dijitalleşme ve Büyük Veri” toplantısına Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ile yeni program ve bölümlerin açılacağı üniversite rektörleri katıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde 2’si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 ön lisans programı açılacağını bildirdi. Ayrıca YÖK Başkanı Özvar, lisans ve ön lisans programlarının açılacağı üniversiteleri de açıkladı. O üniversiteler arasında Karabük Üniversitesi de yer aldı.

Geçekleşen toplantıda konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zekâ, yapay zekânın çözümleri, dijitalleşme, büyük veri konularında insan kaynağı yetiştirmek üzere lisans/ön lisans seviyesinde program açılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu amaçla Yükseköğretim Kurulu bünyesinde “Yapay Zekâ Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu” kurulduğunu ifade eden Özvar, “Çalışma grubu, değişik ülkelerdeki üniversitelerin bölüm/program yapılarını inceleyerek muhtemel program önerilerini Yükseköğretim Kurulumuza sundu” dedi.

Özvar, çalışma grubunun önerilerini değerlendirdiklerini ve yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde 2’si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 ön lisans programı açılmasına karar verdiklerini ancak ilerleyen günlerde program sayısının artacağını belirtti.

Halihazırda farklı devlet ve vakıf üniversitelerinde bulunan “Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri”, “Yazılım Geliştirme” ve “Bilgi Güvenliği Teknolojisi” bölümlerinin farklı üniversitelerde de açılmasını karara bağladıklarını anlatan Özvar, bunlara ilaveten 2 yeni lisans programının açılmasına karar verdiklerini belirtti. Özvar, lisans seviyesinde açılması planlanan yeni bölümlerin “Veri Bilimi ve Analitiği” ile “Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi” olduğunu açıkladı.

Özvar, lisans ve ön lisans programlarının açılacağı üniversiteleri ise şöyle sıraladı:

“Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi.”

ÖN LİSANS PROGRAMLARI

Başkan Özvar,  tamamı yeni açılacak 12 ön lisans programının “Yapay Zekâ Operatörlüğü, Büyük Veri Analistliği, Otonom Sistemler Teknikerliği, Dijital Dönüşüm Elektroniği, Robotik ve Yapay Zekâ, Oyun Geliştirme ve Programlama, Bulut Bilişim Operatörlüğü, İmalat Yürütme Sistemleri, Kurumsal Bilişim Uzmanlığı, İnsansız Araç Teknikerliği, Ön-yüz yazılım Geliştirme, Arka-yüz yazılım Geliştirme” olduğunu bildirdi.

“ÖĞRENCİLER, BAŞKA BİR ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÜYESİNDEN DE DERS ALABİLECEK”

Özvar, programların bir kısmında ilk kez, müfredatta yer alan ve seçilecek derslerin büyük üniversitelerin öğretim üyelerince çevrim içi ve senkron biçiminde verileceğini bildirdi. Böylelikle programların açılacağı üniversitelerin öğrencilerinin başka bir üniversite öğretim üyesinden de ders alabileceğini bildiren Özvar, şöyle konuştu:

“Ayrıca sektör temsilcilerinin de katkı vereceği bu programlardan azami fayda sağlamak istiyoruz. Açılacak yeni programlarda kalite güvencesinin sağlanması en önemli gündem maddemizdir. Bilişim ve yapay zeka alanında uzman hocalarımız ile ilgili sektör temsilcilerinin katkıları yeni programlarımızın müfredatlarının niteliklerini yükseltecektir.”

“Ortak müfredatı belirlemiş olduk”

Erol Özvar, tüm bu programların hangi üniversitede açılmasına ilişkin karar verirken pek çok hususu göz önünde bulundurduklarını belirterek, önce bünyesinde bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi lisans programları ile bilgisayar programcılığı, web tasarımı ve kodlama gibi ön lisans programları olan üniversiteleri belirlediklerini bildirdi.

Çalışma grubu marifetiyle açılmasına karar verilen 12 ön lisans programındaki derslerin belirlendiğini ifade eden Özvar, “Böylece ortak müfredatı belirlemiş olduk. Lisans bölümlerinin zaten bir kısmı hali hazırda mevcut olduğu için bir müfredatları var. Böyle de olsa lisans bölümleri için de ortak olarak ders listesinin belirlenmesini ve ortak müfredatın takip edilmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, alınan bu kararın önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında açılacak yeni lisans ve ön lisans programları, üniversitelerimizde öğrencilerimize çağın gereksinimlerine uygun olarak eğitim imkanları sunulması açısından büyük önem taşıyor. Karabük Üniversitesi olarak bu programların açılmasına ilişkin karardan dolayı memnuniyet duyuyoruz. Bu programlar, öğrencilerimize ileri teknoloji ve dijitalleşme alanlarında güçlü bir eğitim ve kariyer fırsatı sunacak ve ülkemizin dijital dönüşüm sürecine katkı sağlayacaktır.” (Yusuf Korkmaz)

 

blank
blank
Haber Merkezi tarafından
09 Ocak, 2025 13:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Feride Demiralp, 57 Yıl Sonra Avukatlık Cüppesini Giydi

Hukuk eğitimini 1968 yılında yarıda bırakan Feride Demiralp, 57 yıl aradan sonra geçtiğimiz gün düzenlenen törenle avukatlık cüppesini giyerek mesleğine adım attı.

Karabük Demir Çelik Lisesi mezunu olan Demiralp, İstanbul Hukuk Fakültesini kazanmış ancak ikinci sınıfta eğitimine devam edememişti. Ziraat alanında başarılı bir kariyer inşa eden Demiralp, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesini bitirerek Yüksek Ziraat Mühendisi unvanını aldı.

Demiralp, 1995 yılında Karabük’ün il olmasıyla Tarım İl Müdürü olarak atandı ve bu görevi yürüten ilk kadın oldu. 2002 yılında emekli olduktan sonra 2005 yılında İl Genel Meclisi üyeliği yaparak, Karabük’ün ilk kadın İl Genel Meclisi üyesi unvanını kazandı. 2010 yılında ise Safranbolu Kent Konseyi Başkanlığı görevine getirildi.

Yıllar geçse de hukuk eğitimini tamamlama arzusunu içtenlikle taşıyan Demiralp, 7 yıl önce çıkan aftan faydalanarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine geri döndü. İstanbul’da kalacak yeri olmadığı için 3. sınıfta geçiş yaptığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2023 yılı Haziran ayında mezun oldu. 2024 yılında Karabük Adliyesinde stajını tamamlayacak olan Demiralp, bugün Karabük Barosu’nda Baro Başkanı Av. Emrah Köklü’nün katıldığı bir törenle yemin ederek avukatlık ruhsatını aldı.

Tören sonrası duygularını paylaşan Demiralp, “İnsan inandıktan ve istedikten sonra başaramayacağı hiçbir şey yok. Okumanın ve öğrenmenin yaşı yok. Ülkemizde kadınlarımızın başarısı her zaman beni gururlandırmıştır. Bana destek veren tüm aileme teşekkür ediyorum.” dedi.

Gençlere de tavsiyelerde bulunan Demiralp, “Hiçbir zaman ümidinizi kaybetmeyin. Eğer gerçekten inanırsanız, çok büyük başarılara imza atabilirsiniz. Hiçbir şey zor değil, yeter ki isteyin.” şeklinde konuştu.

Demiralp, bu süreçte kendisine yardımcı olan Karabük Barosu ve Karabük Adliyesi çalışanlarına da teşekkür etti. Feride Demiralp’ın azmi ve başarı hikayesi, genç nesillere ilham vermeye devam ediyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.