KBÜ’de Kentsel Tasarım Çalışma Takımı Kuruldu - Karabük Haber Postası
kbbbb jpg
Ramazan Öztürk Avatarı
Ramazan Öztürk tarafından
07 Haziran, 2024 11:02 tarihinde yayınlandı
0
0

KBÜ’de Kentsel Tasarım Çalışma Takımı Kuruldu

Karabük Üniversitesinde kurulan kentsel tasarım çalışma takımı ile Karabük, Safranbolu ve ilçelerin kentsel tasarımı konusunda yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde çalışmalar yapılması planlanıyor.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, kentsel tasarım alanında yapılan çalışmaları değerlendirmek ve gelecek projeleri planlamak amacıyla kentsel tasarım çalışma takımı ile toplantı yaptı. Karabük Üniversitesi Senato Toplantı Odasında gerçekleştirilen toplantıya, KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Merve Tuna Kayılı ve akademisyenler katıldı.

Toplantıda konuşan Rektör Kırışık, “Kentsel tasarım konusundaki çalışmalarınızı dinlemek ve bu alandaki gelecek projeler hakkında fikir alışverişinde bulunmak için bir araya geldik. Kentsel tasarım disiplinlerinin toplumun etkileşimleri, estetik algısı ve fonksiyonel ihtiyaçları ile uyum içinde olması son derece önemlidir. Kentsel tasarım çalışma takımı, Karabük, Safranbolu ve ilçelerin kentsel tasarımı konusunda yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde çalışmalar yapacak. Bu anlamda mevcut projelerimizi ve gelecek planlarımızı paylaşmak, farklı bakış açılarını öğrenmek ve birlikte çalışarak daha etkili sonuçlar elde etmek için fırsatlar sunacak” dedi.

Toplantının sonunda kentsel tasarım hakkında ortak bir vizyon oluşturma, bu alanda yapılacak çalışmalar konusunda yol haritasını belirleme, çalışma grupları ile yapılacak işlemler ve atılacak adımlar konuşuldu.

Toplantı, karşılıklı fikir alışverişinin ardından sona erdi.

KBUde Kentsel Tasarim Calisma Takimi Kuruldu25 jpg

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsunda sifir atik seferberligi yerelden ulusala guclu mesaj H3SA8jTE
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Nisan, 2026 20:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun’da “Sıfır Atık” seferberliği: Yerelden ulusala güçlü mesaj

Sıfır Atık Vakfı koordinasyonunda, Samsun Valiliği himayesinde düzenlenen “Samsun Sıfır Atık Çalıştayı”, geniş katılımla gerçekleştirildi. “Yerelden Ulusala İsraf ve Atık” temasıyla yapılan çalıştayda, çevresel sürdürülebilirlik ve kaynak verimliliği konuları çok boyutlu şekilde ele alındı.

Türkiye Sıfır Atık Çalıştayları serisinin önemli bir ayağını oluşturan Samsun buluşması, yerel dinamiklerin ulusal çevre politikalarına katkı sunmasını hedefledi. Çalıştay, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Konukevi’nde gerçekleştirildi. Programa kamu kurumları, yerel yönetimler, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri yoğun ilgi gösterdi.

14 tematik masada çözüm arayışı

Çalıştay kapsamında oluşturulan 14 tematik masa ile; iklim değişikliği, su yönetimi, gıda israfı, plastik kullanımı, enerji dönüşümü ve döngüsel ekonomi gibi başlıklar detaylı şekilde değerlendirildi. Her masa, mevcut durum analizi yaparak somut çözüm önerileri geliştirdi. Uzmanlar, israfın yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda çevresel ve toplumsal bir sorun olduğuna dikkat çekerek, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda yerel çözümlerin önemine vurgu yaptı.

Yerel veriler ulusal politikalara ışık tutacak

Çalıştayda elde edilen verilerin raporlanarak ulusal düzeyde politika geliştirme süreçlerine aktarılacağı belirtildi. Hazırlanacak “Yerel Sıfır Atık Hedef Belgesi” ile Samsun’un kısa, orta ve uzun vadeli çevre stratejilerinin belirleneceği ifade edildi.

Çalıştay açılışı yapıldı

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Samsun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Tevfik Akçay, “Doğal kaynaklarımızın sonsuz olmadığı gerçeğinden hareketle; israfın önlenmesi, atıkların kaynağında azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesi artık bir tercih değil, zorunluluktur. Sıfır atık yaklaşımı, iklim değişikliğiyle mücadelede en güçlü araçlarımızdan biridir. 2025 yılı sonunda başlayan ve 2026 yılında devam eden, yerelden ulusala israf ve atık temasıyla ’COP31 Sürecinde Türkiye Sıfır Atık, Çevre ve İklim Değişikliği Çalıştayları’ kapsamında bugün ilimizde gerçekleştirilen bu çalıştayda; 14 tematik masa belirlenmiştir. Bu çalışmalarla kamu, akademi, sivil toplum ve özel sektör iş birliği sayesinde atık yönetimindeki güçlükleri aşacak; sürdürülebilir, uygulanabilir ve yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedefliyoruz. Amacımız; döngüsel ekonomiyi hayatımızın her alanına entegre ederek kaynaklarımızı korumak ve gelecek nesillere daha temiz, daha yeşil bir Türkiye bırakmaktır” dedi.

Büyükşehir projeleri

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ferhan Kodalak, “Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak sürdürülebilir çevre yönetimini öncelikli görevlerimiz arasında görmekteyiz. Bu kapsamda, İstiklal Caddesi’nde hayata geçirdiğimiz sıfır atık dönüşüm projesi ile hane ve işletmeleri sürece dâhil ederek atıkların kaynağında ayrıştırılmasını sağladık ve önemli kazanımlar elde ettik. Aynı şekilde, yaklaşık 10 kilometrelik sahil bandını kapsayan Adnan Menderes Bulvarı’nda sıfır atık dönüşüm projemizi de başlatmış bulunuyoruz. Bu projeyle birlikte hem işletmelerde hem de kamusal alanlarda oluşan atıkların etkin bir şekilde yönetilmesini sağlayarak çevresel sürdürülebilirliği daha geniş bir alana yaymayı hedefliyoruz. Atık suların yeniden kullanılması projesiyle de Bafra Katı Atık Aktarma İstasyonu’nda arıtılan atık suları, ileri arıtma teknolojileriyle gri su olarak dört ilçe belediyemizin çöp kamyonlarında ve Bafra Millet Bahçesi’nin peyzaj sulamalarında yeniden değerlendirilmesini sağlıyoruz. Sıfır atıkta dijitalleşme kapsamında geliştirdiğimiz Samsun Sıfır Atık mobil uygulamamız ile vatandaşlarımızın geri dönüştürülebilen atıkları doğrudan kapılarından elektrikli araçlarımızla toplanmakta; aynı zamanda Sıfır Atık Karbon Projesi’ne Samsun’dan destek sağlanmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımız, atıklarını doğru ayrıştırdıkları için mobil uygulamamız üzerinden kazandıkları puanlarla sürdürülebilir yaşamı destekleyen hediyelik ürünlerden de faydalanabilmektedir. Gelen olumlu geri bildirimlerle her geçen yıl yeni sıfır atık projelerini hayata geçirmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“Üniversiteler, bu dönüşümün en güçlü taşıyıcılarıdır”

Çalıştayda konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, “Bugün burada yalnızca atıkları değil; üretimden tüketime, kaynak kullanımından toplumsal davranışa uzanan bütüncül bir dönüşümü konuşmak için bir aradayız. Sıfır atık yalnızca bir çevre politikası değil, aynı zamanda kalkınma, verimlilik ve gelecek meselesidir. İklim krizi, su stresi ve artan tüketim baskısı; kaynakları daha akılcı kullanmamız, döngüsel ekonomiyi güçlendirmemiz ve çevresel sorumluluğu kurumsal kültüre dönüştürmemiz gerektiğini açıkça göstermektedir. Üniversiteler, bu dönüşümün en güçlü taşıyıcılarıdır. Çünkü üniversiteler yalnızca bilgi üreten değil; yaşadığı kente yön veren, davranış dönüşümünü başlatan ve toplumsal farkındalık oluşturan öncü kurumlardır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak biz de sıfır atığı yalnızca teknik bir atık yönetimi süreci olarak değil; eğitim, araştırma, toplumsal katkı ve sürdürülebilir kampüs vizyonunun temel bir parçası olarak görüyoruz. Kampüsümüzde kaynağında ayrıştırmadan kompost uygulamalarına, depozito iade sistemlerinden geri dönüşüm altyapısına kadar uzanan çok boyutlu bir modeli kararlılıkla uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

Çalıştayda konuşan Samsun Vali Yardımcısı Vekili Murat Bulacak ise “Bugün buradan alacağımız sonuçların, Samsun’u geleceğe taşıyacağına inanıyorum. Özellikle çevre bilinci adına, geleceğe yönelik çok güzel sonuçlar elde edileceğine de canıgönülden inanıyorum. Şu bir gerçek ki dünya; imkânlar ve kaynaklar açısından oldukça kıt ve sınırlıdır. Ancak hepimiz insanız; sorduğumuzda ve düşündüğümüzde ihtiyaçlarımızın neredeyse sonsuz olduğunu görüyoruz. Bize düşen, bu dengeyi sağlamak ve bizlere emanet edilen dünyayı daha yaşanabilir, daha huzurlu bir hâle getirebilmektir. Bizler, belki de yapacağımız küçük bir değişiklikle, küçük bir davranış dönüşümüyle bu dünyayı emanet aldığımızdan daha iyi bir noktaya taşıyabiliriz” ifadelerini kullandı. Çalıştayda Samsun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Bilgin ile İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz da bir konuşma yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından 14 tematik masada sıfır atık konusu üzerine çalışmalar yapıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin