Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
10 Şubat, 2018 13:02 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’de “Geçmişten Günümüze Türkiye-Çad İlişkileri” paneli yapıldı

Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde, Türkiye ve Kıbrıs’taki Çadlı Öğrenciler Birliğinin organize ettiği Geçmişten Günümüze Türkiye-Çad İlişkileri konulu panel düzenlendi. 15 Temmuz Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Karabük Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Ordu Milletvekili, Ergün Taşçı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Karabük Müftüsü Halil Bektaş, Çad Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı ve N’Djamena Üniversitesi Rektörü Pr. Mahamat Barka, Eski Çad Büyükelçisi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kavas, Fakülte Dekanları, Öğretim Üyeleri ile çok sayıda yerli ve uluslararası öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Ahmet Kavas: “Çok güzel bir sürecin meyvesini topluyoruz.”

Panelin açış konuşmasını gerçekleştiren Eski Çad Büyükelçisi olan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kavas, birkaç kişi ile başlayan sürecin salonların dolmasına sebebiyet vermesinden dolayı gurur duyduğunu belirtti. Kavas, Türkiye Çad ilişkilerini destekleyen bu etkinlik ve yapılan çalışmaları ele alarak, “ Çok güzel bir sürecin meyvesini topluyoruz, yapılan bütün çalışmalar birer olgun meyvedir.” şeklinde konuştu. Son 15 yıl içerisinde dış ilişkiler ile ilgili hamlelerin arttığına vurgu yapan Kavas, bu hamlelerden birinin Karabük Üniversitesi’nde gerçekleştiğine dikkat çekti. Ahmet Kavas, gerçekleşen süreçte desteğini esirgemeyen ve gerekli alt yapıyı oluşturan Karabük Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a teşekkürlerini sunarken, ”Bu konuda her türlü desteği veren Karabük Üniversitesi Rektörü Refik Polat’a da teşekkürlerimi sunuyorum. 2012 yılında ilk Çad’a gittiğimde Türkiye’de sadece 10 Çadlı öğrenci vardı. Bugün sadece Karabük’te 200’e yakın Çadlı öğrenci var. Refik hocamızın katkıları ile güzel sayılara ulaştık, ulaşmaya devam edeceğiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Halil Bektaş:” Çad, Ülkemize yurt dışında bize bağışlanan en büyük arazi olan 230 dönümlük arsayı Külliye yaptırmak üzere verdi.”

Karabük Müftüsü Halil Bektaş konuşmasına Diyanet İşleri Başkanlığının kardeş şehir uygulama projelerini anlatarak başladı. Bektaş,” Diyanet İşleri Başkanlığımız; Ülkemizin dış politikasında ve iç politikasındaki gelişmelere bağlı olarak,  Dünya’ya açılım sayesinde kardeş şehir uygulamaları geliştirdi. Bu kapsamda Karabük ile Çad’ın başkentini kardeş şehir olarak eşleştirdi.” diye konuştu. Bu kapsamda Çad’a ilk ziyaretlerini 2014 yılında gerçekleştirdiklerini belirten Bektaş, son olarak ise 2017 yılında Rektör Prof. Dr. Refik Polat’ın da içinde bulunduğu bir heyetle Çad’a gittiklerini söyledi. Çad’a ilk yaptıkları ziyarette 300 kişinin hafızlık yaptığı Kur’an Kursu açtıklarını ifade eden Bektaş,” Son gittiğimizde ise Kur’an okuyan insanları görünce çok mutlu olduk. Unutamayacağımız hissiyatlar yaşadık. ” ifadelerini kullandı. Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş konuşmasını şu sözlerle noktaladı: “Çad Cumhuriyeti Ülkemize yurt dışında bize bağışlanan en büyük arazi olan 230 dönümlük bir arsayı külliye yaptırmak üzere verdi. Orada çeşitli birimler olacak. Osmanlı mimarisi ile çok büyük bir cami yapılacak. Ben Karabüklü kardeşlerimizin maddi manevi gayretleri ile bu projeyi kısa zamanda gerçekleştireceğimize inanıyorum.”

Rektör Prof. Dr. Refik Polat:” Bizlere Afrika’nın kapılarını açan, yeni bir vizyon kazandıran Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a canı gönülden teşekkür ediyorum.”

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat konuşmasına, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin’de yürüttüğü ‘Zeytin Dalı Operasyonu’nda şehit düşen Karabüklü hemşehrimiz Astsubay Ömer Bilal Akpınar’ı ve şehit düşen tüm askerlerimizi rahmetle anıyor, milletimize başsağlığı diliyorum.” diyerek başladı. “Akademik,  sosyal, sportif ve kültürel etkinliklerle 3 gün sürecek bu organizasyonda, Türkiye-Çad ilişkilerinin hayırlara vesile olmasını canı gönülden diliyorum.” diyen Rektör Prof. Dr. Refik Polat, katılımcılara teşekkür etti.

Konuşmasının devamında Rektör Polat,”Bizlere Afrika’nın kapılarını açan, yeni bir vizyon kazandıran Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a canı gönülden teşekkürlerimizi arz ediyorum.  Şunu biliyoruz ve bizzat gördük ki Afrika milletlerinin bizimle gönül bağı vardır. Bu vesile ile sayın Ahmet Kavas’ın bize öncülük etmesiyle, özellikle Çad’daki kardeşlerimizle gönül bağını kuvvetlendirmek adına bir girişimimiz oldu. Bu nedenle Mayıs ayında Çad’a yaptığımız ziyarette 215 öğrenciyi Karabük Üniversitesine kabul edeceğimize dair söz vermiştik. Sayın Çad Rektörü bu konuda bize çok büyük destekler verdi. Bundan sonra her yıl 200 tane öğrenciyi Çad’dan Karabük Üniversitesine kabul edeceğimizi söyledim. Çad’dan şu ana kadar Üniversitemize 200’e yakın öğrenci geldi. Bu gelen öğrenciler Karabük’e çok şey kattılar.”şeklinde konuştu.

Çadlı öğrencilerin davranışları ile Karabüklülerin desteklerini aldıklarını belirten Rektör Polat, öğrencilere teşekkür etti. Konuşmasında Uluslararası öğrencilerle Sarıkamış’ta yapılan program hakkında da konuşan Rektör Prof. Dr. Refik Polat,” Geçen ay Sarıkamış’a seyahatimiz oldu. Birinci Dünya Savaşı’nda 90 bin şehit verdiğimiz Sarıkamış’a 30 civarı Çadlı öğrencimiz de gelmişti. Çadlı öğrencilerimizin oradaki davranışları beni çok etkiledi. Bu sebeple kendilerine teşekkür ediyorum. İnşallah daha sonra Çanakkale ve başka illere seyahat edeceğiz.”

Konuşmasının sonunda Karabük Üniversitesi eski Rektörü ve Karabük Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal’a da teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Refik Polat,”  Bize bu şekilde güzel bir Üniversite teslim etmesi, bizler için çok iyi oldu. Yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Pr. Mahamat Barka: “Sizinle çalışmaya her zaman hazırız.”

Konuşmasına yapılan hizmetlerde emeği geçenlere teşekkür ederek başlayan Çad Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı ve N’Djamena Üniversitesi Rektörü Pr. Mahamat Barka, “Sizlere ne kadar teşekkür etsem az. Allah size bu yaptıklarınızın karşılığını versin inşallah. Buradaki öğrencilere çok güzel muamelelerde bulunuyorsunuz. Hepsi sizden memnun.” dedi.

Barka konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:” Rektör Prof. Dr. Refik Polat, her yıl 200 Çadlı öğrencinin gelmesi için söz verdi. Ben sizin bu yaptığınız işe göre size ne kadar teşekkür etsem az. Allah’ın izni ile sizinle her zaman çalışmaya hazırız.”

Ergün Taşçı:” Karabük Üniversitesi Uluslararası bir üniversite haline gelmiş. İmrendim.”

Konuşmasına,” Bazı anlar vardır. Bir yılı değerlendirdiğinizde en mutlu anınız nedir diye sorsalar, 2018 yılında yaşadığım şu andır diye cevap verirdim.” diye başlayan Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, yapılan çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür etti.

“Niyet olunca, istek olunca doğru strateji ile bu dünyanın kaderini değiştirmek mümkün.” diyerek sözlerine devam eden Taşçı,”  Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. Medeniyetlerin eşiği Türkiye’de inşallah yeniden tarih yazılacaktır. Şu anda tarih yazıyoruz. Geçmişte çok iyi noktada olduğumuz kardeşlerimizle aramızdaki bağı yeniden kuruyoruz. Bu vesileyle Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ve bu sürece destek veren herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. Taşçı konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı:”Burada bir irade bir şey düşünmüş, yanına 3-5 kişi alarak bu temeli atmış. Karabük Üniversitesi, Uluslararası bir üniversite haline gelmiş. Ben buna çok imrendim. Bu konuda, insan yetiştirme noktasında dünyanın merkezine insanı alan üniversite kadrolarının yola çıkması gerekiyor.

Prof. Dr. Burhanettin Uysal:” Uyuyan dev artık uyandı.”

Karabük Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal konuşmasına, “Biz büyük bir medeniyetin temsilcisiyiz.” diyerek başladı. Uysal devamında,” 1900’lü yılların başına kadar birlik ve beraberlik içerisinde medeniyetimizin hak ve menfaatlerini savunurken 1. Dünya Savaşı’nı kaybettik, kaybettirildik. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla birlikte Osmanlı Ülkesi’nde tam 56 tane ülke kuruldu. Bugün biz Türkleri, bu Anadolu topraklarından da çıkarmak istiyorlar. Bu amaçla bugün Türkiye, emperyalizme ve törerizme karşı savaş açmış durumdadır.” şeklinde konuştu.

Uysal konuşmasının devamında bugün sadece 7-8 yıllık süreci anlatmak için burada olmadıklarını belirterek,” Bizim sizlerle dostluğumuz, kardeşliğimiz var. Siz ve biz, bir medeniyetin parçalarıyız. Bu medeniyette insanlığı ışık saçan, adaleti sağlayan, terörizme karşı mücadele eden bir medeniyettir. O medeniyeti birlikte şahlandıracağız. Bu söylediklerimi çok çalışarak yapacağız. Çünkü sizlerle ilişkilerimiz yıllarca kesildi. Bir araya gelmemiz engellendi. Siz Üniversitede okurken sadece doktor olmayacaksınız, mühendis olmayacaksınız, öğretmen olmayacaksınız. Siz bilim öğreteceksiniz. ” ifadelerini kullandı.

Emperyalizmin bizlerin uyanmaması için elinden gelen mücadeleyi verdiğine değinen Karabük Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal sözlerini şöyle noktaladı:” Emperyalistlerin bu mücadelesine karşı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ne dedi? Uyuyan dev artık uyandı. Bizler gücümüzün farkında değildik. Ama artık o dev uyandı. Artık daha fazla bölünmek istemiyoruz. Sizlerin Karabük’e gelmesinde emeği geçen değerli Müftülüğümüze, Rektör Hocam’a, özellikle de sizleri bağrına basan Karabüklülere ve Türk Halkın’a huzurunuzda bir kez daha teşekkür ediyorum.”

Program konuşmaların ardından iki oturumdan oluşan panelin düzenlenmesiyle son buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
swswsw
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
06 Mayıs, 2026 13:13 tarihinde yayınlandı
0

KBÜ’de akademik yazıma dijital destek

Karabük Üniversitesinde gerçekleştirilen “Akademik Yazımda Dijital Çözümler” eğitiminde, akademik çalışmalarda sıkça yaşanan kaynakça ve atıf sorunlarına dijital çözümler ele alındı. Programda, bu süreçleri kolaylaştıran Zotero yazılımının sunduğu imkanlara dikkat çekildi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Lisansüstü Eğitim Enstitüsü tarafından düzenlenen eğitimde, araştırmacıların akademik çalışmalarını daha hızlı ve sistemli şekilde yürütebilmelerine olanak sağlayan Zotero uygulaması katılımcılara tanıtıldı.

Uygulamalı olarak gerçekleştirilen eğitimde, tez yazım sürecinde sıkça karşılaşılan kaynakça düzenleme sorunlarına dikkat çekildi. Zotero’nun Google Akademik ve DergiPark gibi platformlardan kısa sürede veri çekebildiği, PDF dosyalarını analiz ederek otomatik künyeler oluşturabildiği katılımcılara örneklerle anlatıldı.

Programda ayrıca, yazılımın farklı atıf stillerine (APA, Chicago, İsnat vb.) kolayca uyum sağlayabildiği ve Word eklentisi sayesinde hatasız kaynakça listeleri oluşturulabildiği ifade edildi. Ortak projelerde iş birliğini artıran grup kütüphanesi özelliği de eğitim kapsamında paylaşıldı.

Eğitim sonunda, dijital araçların akademik yazım sürecinde artık bir zorunluluk haline geldiği vurgulandı. Dr. Öğr. Üyesi Özyalçın, bu tür uygulamaların atıf hatalarını en aza indirerek bilimsel çalışmaların niteliğini artırdığını belirtti.

İlahiyat Fakültesi Türkistan Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zeynep Özcan’ın yanı sıra akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin